Συμπόσιο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

Τις εργασίες του Συμποσίου Μνήμης  για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων το οποίο συνδιοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Δωδεκανήσου μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου, παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και Νέος Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος ανέφερε στον χαιρετισμό που απεύθυνε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

    Οι ημέρες μνήμης, ιδιαίτερα σε καιρούς σύγχυσης, αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, της ιστορικής συνέχειας και της μελλοντικής προοπτικής για το καλό της ανθρωπότητας. Ορισμένες από τις ημέρες αυτές αποτελούν θλιβερές μνήμες για την απαξίωση της ανθρώπινης φύσης και για την συντριβή των πανανθρώπινων αξιών του ανθρωπισμού.

   Το ολοκαύτωμα αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Σ’ αυτό χάθηκαν 1.800 ψυχές Εβραίων της Ρόδου, όταν  70 χρόνια πριν η ακμάζουσα πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου με βαθιές ιστορικές ρίζες (από τον 2ο αιώνα π.χ.) έπεσε θύμα της πιο απάνθρωπης και φονικά προσχεδιασμένης προσπάθειας εξόντωσης ενός λαού.

    Η εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου πιστοποιούσε και πιστοποιεί την ιστορική μοναδικότητα του νησιού μας ως γεωπολιτικού, αλλά και πολιτισμικού κέντρου σύγκλισης και συνύπαρξης διαφορετικών λαών. Όλες μαζί «θρησκευτικές κοινότητες – εθνότητες» ως ένα λειτουργικό σύνολο, συνετέλεσαν στην διαμόρφωση της πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας της Ρόδου και εδραίωσαν την φυσιογνωμία της πολυπολιτισμικότητας της.

    Ας σταθούμε με σεβασμό και σ’ αυτήν την ιστορική στιγμή για την απώλεια τόσων ψυχών και ας διατηρήσομε άσβεστη τη μνήμη τους.

    Η εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου 70 χρόνια μετά υπάρχει. Η εβραϊκή συνοικία, τα μνημεία, η συναγωγή και το μουσείο  της αποτελούν στοιχεία της ιστορικής αυτής συνύπαρξης των λαών.

  Οι πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα και την ευημερία στη Μεσόγειο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

   Σήμερα εμείς έχουμε υποχρέωση, τιμώντας την μνήμη όσων χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα να εναντιωθούμε στην εξόντωση αμάχων και ανθρώπινων ψυχών για μια «λωρίδα» γης.

Pin It on Pinterest