Ολλανδία: Η 29χρονη που έδινε «μάχη» με την κατάθλιψη για 10 χρόνια έκανε ευθανασία

Λίγες ημέρες μετά τα 29α γενέθλιά της πέθανε η Ολλανδή Ζοράγια τερ Μπεκ η οποία έχει κάνει αίτημα για ευθανασία, λόγω της δεκαετούς «μάχης» της με την κατάθλιψη. 

Σύμφωνα με την The Sun η Ολλανδή, που είχε μιλήσει δημόσια για το πόσο υπέφερε εδώ και χρόνια, πέθανε στις 22 Μαΐου.

Η Ζοράγια τερ Μπεκ, όπως αναφέρει ο Guardian έλαβε στις αρχές Μαΐου την τελική έγκριση για την ευθανασία μετά από διαδικασία τρεισήμισι ετών, βάσει νόμου, που ψηφίστηκε στις Κάτω Χώρες το 2002.

Η περίπτωσή της προκάλεσε διαμάχη, καθώς η ευθανασία για άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες στις Κάτω Χώρες παραμένει ασυνήθιστη, αν και ο αριθμός τους αυξάνεται. Το 2010, υπήρχαν δύο περιπτώσεις που αφορούσαν ψυχιατρικά παθήσεις, ενώ το 2023, υπήρχαν 138.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν είσαι ψυχικά άρρωστος, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά, πράγμα που είναι προσβλητικό», είχε δηλώσει στον Guardian.

«Καταλαβαίνω τους φόβους που έχουν ορισμένα άτομα με αναπηρία σχετικά με την υποβοηθούμενη θανάτωση και τις ανησυχίες για το αν οι άνθρωποι πιέζονται να πεθάνουν. Αλλά στην Ολλανδία, έχουμε αυτόν τον νόμο για περισσότερα από 20 χρόνια. Υπάρχουν πραγματικά αυστηροί κανόνες και είναι πραγματικά ασφαλές» πρόσθεσε.

Έπασχε από κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Οι δυσκολίες της ξεκίνησαν από την παιδική της ηλικία. Είχε χρόνια κατάθλιψη, άγχος, τραύμα και απροσδιόριστη διαταραχή προσωπικότητας. Έχει επίσης διαγνωστεί με αυτισμό. Όταν γνώρισε τον σύντροφό της, πίστευε ότι το ασφαλές περιβάλλον που της προσέφερε θα την θεράπευε.

«Αλλά συνέχισα να αυτοτραυματίζομαι και να έχω αυτοκτονικές τάσεις» τόνισε.

Pin It on Pinterest