Σαν σήμερα – Η οκταετία Ιερωσύνης του π. Νεκταρίου Πόκια

Ήταν καλοκαίρι του 2006, στις 25 Αυγούστου συγκεκριμένα, όταν ένας δραστήριος Ροδίτης γεμάτος πίστη και αγάπη για τον Χριστό, άξιος και ενεργός πολίτης,   έλαβε το χρίσμα της Ιερωσύνης .

Ο Νεκτάριος Πόκκιας, ως λαϊκός και θεολόγος ήταν άνθρωπος πάντα κοντά στην εκκλησία, πνευματικό τέκνο του Γέροντα Αμφιλόχιου Τσούκου και υπεύθυνος για τη λειτουργία του Ραδιο – τηλεοπτικού σταθμού “ΘΑΡΡΙ” στα Δωδεκάνησα. Μια προσωπικότητα, πάντα με τον δικό του τρόπο μετείχε στα κοινά αυτού του τόπου και ήταν αγαπητός στην κοινωνία της Ρόδου.

Θυμάμαι ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 2005 όταν έγινε η εις διάκονο χειροτονία του στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, συνλειτουργόύντων των Αγίων Αρχιερέων Σύμης κ. Χρυσοστόμου , Κνωσού κ. Ευγενίου και Ερυθρών κ. Αμφιλοχίου και συμπροσευχούμενου του  Μητροπολίτη πρώην Ρόδου κ. Αποστόλου.

Από το 2006 και κατά την ιερατική του πορεία, η εκτίμηση και η αγάπη της Ροδιακής Κοινωνίας στο πρόσωπο του , παραμένει ακέραιη. Ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου ,με τις ομιλίες του έχει χαρίσει σε πολλούς  γαλήνη και ελπίδα. Ως υπεύθυνος του τηλεοπτικού σταθμού “ΘΑΡΡΙ” , εργάστηκε μέχρι πριν από λίγε ημέρες και ελπίζουμε σύντομα να συνεχίσει, μη υπολογίζοντας κόπους και ξενύχτια, αφιλοκερδώς για την πνευματική καθοδήγηση των Δωδεκανησίων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην εις διάκονο  χειροτονία του “Ως κληρικός πλέον υπηρετεί την Αγία μας Εκκλησία, συνεχίζοντας από άλλη σκοπιά πλέον την μέχρι τούδε
προσφορά του. Γνωρίζεις την πορεία την οποία σήμερον αρχίζεις, γνωρίζεις που εισέρχεσαι και τι οφείλεις. Διαθέτεις εκκλησιαστικό φρόνημα , αυτό το οποίο έχεις που προέρχεται από τις παραδόσεις της οικογενείας σου, από τη μαθητεία σου κοντά σε πνευματικούς ανθρώπους , από την
δραστηριότητα σου τόσα έτη , δραστηριότητα που αποτελούσε προσφορά. Αυτό καλλιέργησε το. Έχε πάντα κατά νου Εμείς , εγώ , εσύ, όλοι τα πάντα οφείλουμε στην Εκκλησία και αυτή σε μας δεν οφείλει απολύτως τίποτα. Έχοντας αυτά κατά νου, είσελθε στα ενδότερα του Αγίου Θυσιαστηρίου και να σε χαριτώνει πάντοτε ο Θεός. 

Ο π. Νεκτάριος Πόκιας ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του:Ακούω μέσα μου μια φωνή να μου λέει, από δω και πέρα πρέπει η ζωή σου να είναι πιο προσεκτική, να είσαι πιο κοντά στον Θεό , να είσαι αγνός και ακέραιος σαν το περιστέρι για να μπορείς να περνάς μέσα από τη λάσπη των μικροτήτων χωρίς να λερώνεσαι. Να είσαι φρόνιμος για να ξεπερνάς τις παγίδες, να είσαι ήμερος για να μη δυσαρεστείς να μην πληγώνεις κανέναν. Να είσαι όμως και αποφασιστικός για να  υπερασπίζεσαι την πίστη και να αγωνίζεσαι για την αλήθεια. Και γω τι να αντιτάξω σε όλα αυτά; Οι δυνάμεις μου ασθενικές, τα χαρίσματα μου λίγα , που να ακουμπήσω; Μόνο στη μακροθυμία και στο έλεος του Θεού που είμαι σίγουρος ότι θα συμπληρώσει τις ελλείψεις μου.  “

Στο πρόσωπο του πατρός Νεκταρίου αντικατοπτρίζεται η αγάπη, ο σεβασμός, η ευγνωμοσύνη του κόσμου που επί πολλά συναπτά έτη, τον ακολουθούν και τον τιμούν με τα καλά τους λόγια και τη συμπεριφορά τους. Κατάφερε να κρατηθεί μακριά από μικρότητες , από παγίδες , από ανθρώπινες αδυναμίες και υπερνίκησε κάθε πειρασμό με τη βοήθεια του Θεού. Αποτελεί εξαίσια προσωπικότητα και μέλος της Ροδιακής Κοινωνίας που με την δραστηριότητα του τόσα χρόνια έχει προσφέρει ό,τι μπορεί με όλες  τις δυνάμεις του.  Παρέμεινε ταπεινός και πιστός στο εκκλησιαστικό φρόνημα που διέθετε από παιδί, έδινε χωρίς ποτέ να ζητάει αντάλλαγμα.  Παρέμεινε αγνός, με ψυχή καθαρή σαν μικρού παιδιού και δυνατή να στηρίζει όποιον το έχει ανάγκη.

Εμείς με τη σειρά μας να του ευχηθούμε Χρόνια πολλά  και ευλογημένα, πάντα άξιος και καλό παράδεισο. 

῾”Ο κληρικός ἀσκῶν τό λειτούργημά του, γεύεται τήν δαψιλῆ Χάρι τοῦ Θεοῦ, πού πληροῖ τήν ὕπαρξί του. Πλημμυρισμένος ἀπό τήν ποικίλη Χάρι ἱστάμενος κατενώπιον τῶν θαυμαστῶν ἔργων τοῦ Θεοῦ, τά ὁποῖα ἐπιτελοῦνται μέ τήν δική του φιλόπονη καί φιλόθεη διακονία προσφέγγεται, ὅσα ὁ θεοπάτωρ Δαυίδ ἐλάλησε εἰσελθών στήν σκηνή τοῦ Μαρτυρίου κατενώπιον τοῦ Κυρίου, εὐχαριστῶν γιά τίς μεγάλες εὐεργεσίες τοῦ Θεοῦ πρός αὐτόν· «Τίς εἰμι ἐγώ, Κύριέ μου Κύριε, καὶ τίς ὁ οἶκός μου, ὅτι ἠγάπησάς με ἕως τούτων;» (Β´ Βασιλ. ζ´ 18).”

Rodosreport.gr

Pin It on Pinterest