Οικολογικά Ροδιακά: Χωρίς Περιβάλλον δεν υπάρχει ανάπτυξη

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας θυμίζει την ανάγκη να σκεπτόμαστε ολόκληρο τον πλανήτη αλλά να δρούμε στον τόπο μας.

Σήμερα 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος και για ακόμα μια φορά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τελικά αυτό που μετράει είναι να σκεπτόμαστε παγκόσμια αλλά να δρούμε τοπικά. Αυτή η τοπική δράση είναι που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα του περιβάλλοντος, να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας αλλά και να φέρει ευημερία στον τόπο.

Ως Οικολογικά Ροδιακά δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τα επόμενα χρόνια αφού μετά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών βλέπουμε ότι λίγο πολύ οι ίδιοι άνθρωποι θα διαχειριστούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα για την επόμενη πενταετία. Επομένως θα κυριαρχήσουν οι ίδιες αντιλήψεις και η ίδια στάση απέναντι σ’ αυτά τα θέματα και βέβαια θα επικρατήσουν για άλλη μια φορά οι πρακτικές του παρελθόντος.

Για να μην μας αποκαλέσουν κακοπροαίρετους αναφέρουμε ενδεικτικά το γεγονός ότι οι εκλεγμένες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο, με την εξαίρεση των παρατάξεων Υψηλάντη και Πότσου, δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο των Οικολογικών Ροδιακών για το περιβάλλον. Ούτε όμως στα προγράμματά τους υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδια για τα καυτά τουλάχιστον ζητήματα του περιβάλλοντος, παρά μόνο γενικότητες και αοριστολογίες.

Προβληματισμό όμως προκαλεί και η στάση του απερχόμενου Δημάρχου Ρόδου και του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου. Παρόλο που πλέον δεν έχουν το βραχνά του πολιτικού κόστους δε φαίνεται να θέλουν να προχωρήσουν με ανάλογη τόλμη ώστε το επόμενο τρίμηνο μέχρι την εγκατάσταση των νέων αρχών (1 Σεπτεμβρίου 2014) που είναι και η καρδιά της τουριστικής περιόδου να ολοκληρωθούν οι αλλαγές και ενέργειες που απαιτούνται για να αλλάξει στοιχειωδώς η εικόνα του νησιού προς το καλύτερο.

Τα καυτά θέματα για την επόμενη πενταετία

Η έλλειψη σωστών, ολοκληρωμένων και λειτουργικών υποδομών για το περιβάλλον είναι αυτή τη στιγμή μια σοβαρή αιτία για την άσχημη εικόνα του νησιού. Οι υποδομές αυτές έπρεπε να υπάρχουν ήδη εδώ και πολλά χρόνια αλλά δυστυχώς οι προβλέψεις των αρμοδίων δεν έγιναν. Επειδή λοιπόν οι αρμόδιοι θα είναι και πάλι οι ίδιοι σ’ αυτούς τους τομείς, η ίδια θα είναι και η ευαισθησία και οι ικανότητες που θα επιδείξουν στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Υποδομές για τα υγρά απόβλητα

Με τη  μελέτη για την ανακατασκευή των αντλιοστασίων ίσως λυθούν τα διάφορα προβλήματα

Μια από οι υποδομές που είναι εκ των ων ουκ άνευ είναι η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του ΒΙΟΚΑ στο Βόδι, τη στιγμή μάλιστα που το έργο είναι ενταγμένο και υπάρχουν €32 εκ. , όπως μας διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους εδώ και πολύ καιρό. Η υλοποίηση αυτού του έργου εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη θα φέρει και ανάπτυξη αλλά και θέσεις εργασίας στο νησί. Μαζί φυσικά μ’ αυτό το έργο πάει και η ολοκλήρωση των συνδέσεων όλων των Κοινοτήτων αλλά και η σωστή λειτουργία των αντλιοστασίων και των δικτύων που ήδη αντιμετωπίζουν και φέτος προβλήματα πριν καλά καλά αρχίσει η τουριστική περίοδος. Οι οσμές έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και μάλιστα στις πιο τουριστικές περιοχές όπως η Ιξιά, η Καλλιθέα και η Λίνδος, προς τέρψιν πάντα των φιλοξενούμενών μας.

Στερεά Απόβλητα

Το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ θα κοστίσει  €315.000 αλλά ταυτόχρονα  δημιουργείται μια νέα χωματερή δίπλα

Το δεύτερο σημαντικό έργο υποδομής είναι η ολοκλήρωση του ΚΔΑΥ ως ελάχιστο βήμα για να αρχίσει μια πιο ορθολογική διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ). Εάν δεν ξεκινήσει άμεσα η ανακύκλωση στο νησί το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ θα έχει κορεσθεί στο τέλος της πενταετίας και θα ψάχνουμε χώρο αλλά κυρίως χρήματα για να φτιάξουμε καινούργιο κύτταρο για να θάβουμε τα σκουπίδια μας. Εν τω μεταξύ θα πληρώνουμε έως και €60 για κάθε τόνο που θα οδηγείται για ταφή ανεπεξέργαστος. Όλα αυτά τελικά θα οδηγήσουν να παραχωρηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων ολοκληρωτικά σε ιδιώτες αφού τα πράγματα θα έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο από τις ανεπάρκειες της Αυτοδιοίκησης. Και πάλι όμως τη νύφη θα την πληρώσουμε ΟΛΟΙ μας.

Κυκλοφοριακό

Κυκλοφοριακό

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Ρόδου είναι το κυκλοφοριακό, που μάλιστα επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Πλέον η κατάσταση είναι χαώδης χειμώνα καλοκαίρι. Μετά τη διάλυση της δημοτικής αστυνομίας εξαφανίστηκε και η παραμικρή ελπίδα να υπάρξει στοιχειώδης τάξη τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης.

Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για οποιαδήποτε υποδομή (περιφερειακοί χώροι στάθμευσης, λεωφορεία για μετακινήσεις από και προς το κέντρο κλπ) που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση. Το μόνο που γίνεται και πληρώνουμε κανονικά είναι οι κυκλοφοριακές μελέτες που δεν υλοποιούνται ποτέ ή τουλάχιστον δε βλέπουμε να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι εδώ που η ιδιωτική πρωτοβουλία και η μικρή επιχειρηματικότητα θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο και να βοηθήσουν σε συνεργασία πάντα με τις υπηρεσίες του Δήμου με μικρά λεωφορεία κλπ, κανείς δεν καταθέτει ανάλογες προτάσεις ή δεν αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η σύμβαση με τον ιδιώτη για την απομάκρυνση των εκατοντάδων παράνομα σταθμευμένων οχημάτων καθημερινά που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών και ράμπες ΑΜΕΑ και η οποία έχει αδρανήσει τελείως.

Ως αποτέλεσμα εκτός από το καθημερινό χάος στην πόλη, την άσχημη εικόνα της και την ταλαιπωρία πεζών και οδηγών, έχουμε και την οικονομική αιμορραγία από τη μη είσπραξη του αντιτίμου στάθμευσης αλλά και των προστίμων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου.

Μεσαιωνική Πόλη

Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή Γιουσουρούμ;

Πιστεύουμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη στην ιστορία της Μεσαιωνικής Πόλης. Η εικόνα, εφόσον όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας της και δεν μπορεί να επιβληθεί ο νόμος, θα γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη. Εκτός των άλλων, ενώ ξοδεύτηκαν €600.000 για την αγορά και τοποθέτηση μηχανισμού με μπάρες για τον έλεγχο της εισόδου των οχημάτων, φέτος θα ξαναπληρώσουμε ιδιωτική εταιρεία για άλλη μια φορά για τον ίδιο σκοπό. Μάλιστα η αστυνόμευση θα είναι για ορισμένες ώρες της ημέρας και καθόλου τη νύχτα.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τους κράχτες, τις ασύδοτες καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων ελλείψει των αρμόδιων οργάνων τάξης, τη μουσική μέχρι πρωίας, την κακή κατάσταση του πλακόστρωτου και του αποχετευτικού, ακόμα και την κάπαρη (!) στα τείχη, έχουμε μια «καλή» εικόνα της Μεσαιωνικής Πόλης σήμερα. Όλοι θα εκπλαγούν όμως και θα ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, εάν η UNESCO αποχαρακτηρίσει την Μεσαιωνική Πόλη από Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Πεταλούδες

Κατσίκια στο κάτω μέρος της Κοιλάδας, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές στην Κοιλάδα των Πεταλούδων τα καταστήματα της πετυχημένης ΔΕΡΜ ΑΕ, παραμένουν κλειστά και οι επισκέπτες δεν μπορούν ούτε ένα ποτήρι νερό να πιούν ή να αγοράσουν ένα αναμνηστικό από την Κοιλάδα. Το αποτέλεσμα είναι η απίστευτη δυσφήμηση και η μεγάλη απώλεια εσόδων της εταιρείας. Προφανώς αμφότερα δεν ενοχλούν ούτε τη δημοτική αρχή ούτε τον πρόεδρο και το ΔΣ της εταιρείας. Ουδείς φυσικά γνωρίζει πότε θα λειτουργήσουν ενώ η ίδια εικόνα εμφανίζεται τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ταμίες για τα εισιτήρια είναι μόνο τρεις και αυτοί εργάζονται μέχρι τις 3 μμ με αποτέλεσμα να χάνονται κι άλλα έσοδα από τα εισιτήρια. Καθαρίστρια δεν υπάρχει, φύλαξη ούτε για αστείο, οι καινούργιες κάμερες έχουν εξαφανιστεί και όλη η λειτουργία της Κοιλάδας στηρίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες τεσσάρων (!) υπαλλήλων που κάνουν τα πάντα. Δε φυτεύτηκε φυσικά ούτε ένα δέντρο και το φυτώριο έχει εγκαταλειφτεί τελείως.

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι λόγω των πλημμυρών και των επακόλουθων καταστροφών έγινε ένας καλός καθαρισμός των δεξαμενών και αντικαταστάθηκαν οι ξύλινοι φράκτες σε όλο το μήκος της Κοιλάδας. Η δουλειά εδώ ήταν εξαιρετική άσχετα ποιος την πλήρωσε.

Και ο κατάλογος συνεχίζεται

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να γράφουμε για μέρες. Αστικά και περιαστικά δάση (Ροδίνι, Καλλιθέα κλπ), ανεξέλεγκτη βόσκηση, απόρριψη μπαζών και άλλων σκουπιδιών σε όλο το νησί, πλαστικά θερμοκηπίων, πολιτική προστασία, νέο κυνοκομείο και χώρος φιλοξενίας αδέσποτων, προστασία της άγριας φύσης, παράνομες πινακίδες και κεραίες, διάβρωση των ακτών και κακή κατάσταση των παραλιών, οδικό δίκτυο και … και … και. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος και ανάλογη και η υποβάθμιση του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ που πουλάμε. Κι αν δεν γινόμαστε πιστευτοί εμείς ας ανατρέξουμε στα πρακτικά από την τοποθέτηση του αρμόδιου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Επιτρόπου Hahn στις 23/4/2014 στη Ρόδο.

Αντί επιλόγου

Τα Οικολογικά Ροδιακά, βλέποντας πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο νησί μας, δε θα εκδίδονται πλέον κάθε Πέμπτη αλλά όταν υπάρχει κάποιο σημαντικό θέμα για δημοσίευση. Θα περιμένουμε βέβαια να δούμε τις κινήσεις των νέων αρχών στην Περιφέρεια και το Δήμο και αναλόγως θα τοποθετούμαστε. Ευχόμαστε πάντως να πέσουμε τελείως έξω στις προβλέψεις μας και πραγματικά τα πράγματα να κινηθούν σε πιο θετικό δρόμο. Γιατί όπως λέμε και στο λογότυπό μας, εμείς πρέπει να αλλάξουμε και όχι το περιβάλλον.

Πάντως έστω και μετεκλογικά καλό θα ήταν να διαβάσουμε τις απόψεις της νέας δημοτικής αρχής για τα 12 θέματα – ερωτήματα στα οποία δεν απήντησε προεκλογικά και τα οποία δημοσιεύσαμε στις 27 Μαρτίου και υπάρχουν εδώ: http://wp.me/p1g3vz-1bO

Οικολογικά Ροδιακά

Pin It on Pinterest

Shares
Share This