Οι Τούρκοι αναβαθμίζουν σε Ναύσταθμο το Ακσάζ απέναντι απο τη Ρόδο με στόχο τα Δωδεκάνησα και την ΑΟΖ μας

Το θαλάσσιο κέντρο βαρύτητας στης Τουρκίας είναι από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, με έμφαση στην περιοχή του Aksaz έναντι Ν. Ρόδου

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι Τούρκοι απειλούν τα νησιά μας στο Αιγαίο με κατάληψη, όχι μόνο με την Στρατιά Αιγαίου που εδρεύει στη Σμύρνη, αλλά και με τις  άμεσες εφεδρείες της, δυνάμεις και μέσα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας, της Στρατοχωροφυλακής, Ειδικές δυνάμεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, της αεροπορίας στρατού, της Διοίκησης Ασφαλείας ακτών καθώς και με  Μονάδες UAV.

Στο Ακσάζ έναντι Ρόδου έχει μετατοπιστεί το  θαλάσσιο κέντρο βαρύτητας των Τούρκων

Ωστόσο ενώ το αεροπορικό κέντρο βαρύτητας είναι  το Εσκισεχίρ, αφού από εκεί διοικούνται τόσο τα αεροπορικά μέσα της πολεμικής αεροπορίας, όσο και τα αντιαεροπορικά της όπλα, το θαλάσσιο κέντρο βαρύτητας στης Τουρκίας είναι από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, με έμφαση στην περιοχή του Ακσάζ (έναντι Ν. Ρόδου).

Ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή του Αϊδινίου-Ακσάζ-Αντάλεια-Ισπάρτα-Εγκιρντίρ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πλην της  θαλάσσιας Διοίκησης Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Ακσάζ (έναντι Ν. Ρόδου), βρίσκονται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την (Ισπάρτα), Βορείως Καστελορίζου με 180 περίπου πτητικά μέσα, η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Εγκιρντίρ , ΒΑ και πλησίον της Ισπάρτα, η 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Ντενιζλί και η Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Αϊδίνιο, η Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Αϊδίνιο, καθώς  και ο Λόχος Αεροπορίας  Στρατοχωροφυλακής με έδρα πάλι το Αϊδίνιο.

Από τα μέσα του 2024 έχει ανακοινωθεί από τους Τούρκους και η δημιουργία 2ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην περιοχή του Μπουγιούκαραγατς, πλησίον Ακσάζ.

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας συντονισμένης επίθεσης προκλητικών  δηλώσεων Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και τουρκικών ΜΜΕ, με στόχο τα Δωδεκάνησα, εστιάζοντας στην αποστρατικοποίησή τους, την οποία επιθυμούν διακαώς προκειμένου να προβούν εύκολα  στην κατάληψή τους.

Παράλληλα δε έχουμε αναγνωριστικές πτήσεις εντός ΕΕΧ από τουρκικά αεροσκάφη και drones στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Από έδρα  θαλάσσιας Διοίκησης σε Ναύσταθμο μετατρέπουν οι Τούρκοι το Ακσάζ

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνονται να σοβαρεύουν επικίνδυνα, με τουρκικό X να αναφέρει: 

Η Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης Aksaz μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τους νέους μελλοντικούς στόχους της Τουρκίας και τις περιφερειακές απαιτήσεις, η Τουρκία αυξάνει με ταχείς ρυθμούς όλα τα θαλάσσια και χερσαία πλεονεκτήματά της όπως ανθρώπους, εξοπλισμό, εγκαταστάσεις κ.λπ. στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιναύαρχος Tayfun Öznel, Επικεφαλής του Τμήματος Επιμελητείας Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πιο σημαντικό και μεγαλύτερο σε εξέλιξη έργο μας στο οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή αποβάθρας, προβλήτας και παράκτιων εγκαταστάσεων στο Aksaz για το TCG Anadolu, υποβρύχια ανεξάρτητης πρόωσης (AIP) και άλλα θαλάσσια στοιχεία.

Οι μελέτες του έργου για το εν λόγω έργο έχουν ολοκληρωθεί και οι εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ (EUR), συνεχίζονται σταδιακά και αναμένουμε να δημοπρατηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2025».

Σημείωση: Με βάση τη σχεδίαση της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (Εικόνα 1), μπορεί να φανεί ότι όχι μόνο το TCG ANADOLU (LHD) αλλά και όλα τα αεροπλανοφόρα (CV/CVN) στον κατάλογο του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού αεροπλανοφόρου (MUGEM) που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται, μπορούν να ελλιμενιστούν.

Πηγή: pentapostagma

Pin It on Pinterest