‘’ Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων, στο τεχνικό πρόγραμμα , στον προϋπολογισμό του Δήμου – Αυτό σημαίνει Ανοιχτός και Δημοκρατικός Δήμος’’

Tεκμηριωμένη και στοχευμένη κριτική άσκηση ο υπ.Δήμαρχος κ.Στράτος Καρίκης στη δημοτική αρχή, κατά τη διάρκεια του χθεσινού απολογισμού του έργου της, που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο.

Ο κ.Καρίκης, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε ότι ο κ.Χατζηδιάκος είχε το προνόμιο να είναι ο μοναδικός Δήμαρχος όχι μόνο στον ενιαίο δήμο Ρόδου αλλά και στον Δήμο Ροδίων, που είχε μια αντιπολίτευση που είχε συναινετική προδιάθεση και άκρως υπεύθυνη στάση. Δεν αξιοποίησε όμως αυτό το πλεονέκτημα, δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ευρείας συνεργασίας και μεγάλων αποφάσεων που θα έπρεπε να ληφθούν για το νησί.

‘’ Κάθε χρόνο διαμορφώνουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου, έναν καταστατικό χάρτη για την αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και τη διαχείριση των χρημάτων των δημοτών. Συμμετείχε ποτέ ο πολίτες σε μια ευρεία διαβούλευση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού τα προηγούμενα χρόνια; Όχι.
Κάθε χρόνο διαμορφώνουμε το τεχνικό πρόγραμμα στο οποίο εντάσσονται τα έργα που θα γίνουν σε όλο το νησί. Συμμετείχε ποτέ ο πολίτης σε αυτή τη διαδικασία τα 4 προηγούμενα χρόνια; Ακούστηκε ποτέ η γνώμη του πολίτη για το ποια έργα θα πρέπει να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα; Όχι.
Αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Ο προϋπολογισμός του Δήμου και το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων , πριν ψηφιστούν από το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης, να ακούμε τον πολίτη. Σε ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις στις δέκα δημοτικές ενότητες του νησιού.’’ τόνισε ο υπ.Δήμαρχος της Νέας Μέρας.

Ο Στράτος Καρίκης αναφέρθηκε στην μηδενική σχεδόν πρόοδο στον τομέα των μεγάλων έργων.

Τόνισε ότι τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων παραμένουν διακοσμητικά, χωρίς ρόλο , αρμοδιότητες και κυρίως πόρους.

‘’ Δεν εμπιστευτήκατε τα τοπικά συμβούλια, δυστυχώς λειτουργήσατε με ένα γραφειοκρατικό και ξεπερασμένο μοντέλο ενώ για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών , η επιλογή θα έπρεπε να είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών.
Κύριε Δήμαρχε, οι εκπρόσωποι που εκλέγουν οι πολίτες στα τοπικά συμβούλια των χωριών, ξέρουν καλύτερα και από εσάς και από μένα, ποιες είναι οι ανάγκες των χωριών, ποια είναι τα απαραίτητα , μικρά έργα που πρέπει να γίνουν.
Έπρεπε να τους εμπιστευτείτε. Δεν το κάνατε.
Εμείς όμως , ως δημοτική αρχή, θα το κάνουμε.’’ είπε ο κ.Καρίκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα χωροταξικά ζητήματα , τονίζοντας ότι η πρόοδος υπήρξε μηδενική. Οι περισσότερες μελέτες Πράξεων Εφαρμογής των σχεδίων πόλεων δεν έχουν θεσμοθετηθεί και υπάρχει έλλειμμα σε πολεοδομημένη γη. Δεν έχουν προσδιοριστεί οι άξονες ανάπτυξης των περιοχών εκτός σχεδίου με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται περιουσίες.

Ο Στράτος Καρίκης αναφέρθηκε στα προβλήματα της καθαριότητας, στην τραγική κατάσταση των παιδικών χαρών , στην κακή εικόνα και κατάσταση των δρόμων,στην άσχημη αισθητική του νησιού, στην κακή κατάσταση των πάρκων και των συνοικιών.

Άσκησε επίσης κριτική στην έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού του Δήμου στο αναπτυξιακό πεδίο λέγοντας:

‘’ Δεν βλέπουμε ότι το σημερινό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης είναι ευάλωτο και φτάνει στα όρια του; Είναι δυνατόν ο Δήμος να θεωρεί ότι δεν μπορεί να έχει ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση σε νέες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού; Υπήρχε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς αλλά και στήριξη των επιχειρηματιών από το Δήμο;
Η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα είναι δυστυχώς όχι.

Ο υπ.Δήμαρχος της ΝΕΑΣ ΜΕΡΑΣ έκλεισε την ομιλία του , λέγοντας:

‘’ Το έργο της δημοτικής αρχής το έχουν ήδη αποτιμήσει οι πολίτες. Ο δείκτης ικανοποίησης είναι χαμηλός ίσως και γιατί εσείς βάλατε χαμηλά τον πήχυ ως δημοτική αρχή. Η Ρόδος όμως πρέπει να κοιτάζει ψηλά.
Η συμμετοχή του πολίτη δεν εξαντλείται την προεκλογική περίοδο. Ο πολίτης πρέπει να συμμετέχει στη διαμόρφωση των επιλογών μας, στο τεχνικό πρόγραμμα , στον προϋπολογισμό του Δήμου. Η συνεργασία των παρατάξεων απόλυτα απαραίτητη για επιτυχή αποτελέσματα.
Αυτό σημαίνει Ανοιχτός και Δημοκρατικός Δήμος. Δήμος των Πολιτών.
Αυτή είναι και η δική μου δέσμευση απέναντι στους πολίτες για την επόμενη μέρα, που πρέπει να είναι μια ΝΕΑ ΜΕΡΑ για τη Ρόδο.’’