Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

Tον Πολιούχο και προστάτη της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο το Λατρηνό γιορτάζει την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου 2024 το πρωί ο φερώνυμος σύλλογος της Ρόδου. Η γιορτή του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου « Ο Όσιος Χριστόδουλος» θα πραγματοποιηθεί με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ. Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα γίνει αναφορά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Παρθένιο Παγκώστα Β΄ ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτμο και ο τάφος του βρίσκεται στο κέντρου του Ιερού Ναού.

Θα ακολουθήσει προσφορά καφέ και εδεσμάτων στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας.

Ο ‘Οσιος Χριστόδουλος, ιδρυτής της Μονής της Πάτμου γεννήθηκε το 1021 στη Νίκαια της Βιθυνίας, στην Μικρά Ασία και το κατά κόσμον όνομα του ήταν Ιωάννης. Οι γονείς του Θεόδωρος και Άννα ήταν ευσεβείς χριστιανοί και ο μικρός Ιωάννης ανατράφηκε με τα ιδανικά του χριστιανισμού. Από νωρίς ασκήτεψε στον Όλυμπο της Βιθυνίας με το όνομα Χριστόδουλος. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη, στη Ρώμη, την Παλαιστίνη και τη βόρειο Αφρική. Έγινε ηγούμενος στην περίφημη Λαύρα του Στύλου στο μοναστηριακό κέντρο στο βουνό Λάτρος κοντά στη Μίλητο εξ ού και “Λατρηνός”. Εκείνα τα χρόνια οι Τούρκοι κυριεύουν τη Μικρά Ασία και έτσι αναγκάζεται να φύγει. Περιπλανιέται και ιδρύει μονές στην Αλικαρνασσό και στη Κώ.

Το 1088 ζητάει την παραχώρηση της Πάτμου από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό για να ζωντανέψει ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της χριστιανοσύνης. Μόλις φτάνει με την συνοδεία των μοναχών του τον Αύγουστο του 1088 αρχίζει την οικοδόμηση της Μονής. Οι δυσκολίες είναι πολλές και λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών και λόγω των διχογνωμιών ανάμεσα στους μοναχούς. Έτσι για μια ακόμη φορά ο Χριστόδουλος φεύγει για την Εύβοια όπου και πέθανε το 1093. Το λείψανό του βρίσκεται στην Μονή της Πάτμου. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 16 Μαρτίου, (Κοίμηση) και 21 Οκτωβρίου (Ανακομιδή του Λειψάνου του) .

Pin It on Pinterest