Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα δουν αυξήσεις στο μισθό τους

Σε «τεντωμένο σχοινί» βρίσκεται το πορτοφόλι των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι μισθοί τους παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η επιβίωσή τους να είναι ακατόρθωτη, ειδικά μετά τις ανατιμήσεις «φωτιά».

Το ενδεχόμενο της αύξησης του κατώτατου μισθού φαντάζει ιδανικό, ακόμα και αν τα ευρώ που θα προστεθούν στους μισθούς δεν θα είναι αρκετά. Η κυβέρνηση και οι Υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη διαρρέουν ότι θα φέρουν αυξήσεις 2% συν 3% ή 4% ανά εξάμηνο στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα για το 2022.

Κατώτατος μισθός κοντά στα 700 ευρώ στο πρώτο 6μηνo;

Μπορεί το σενάριο να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 700 ευρώ να αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός, ωστόσο οι διαρροές αναφέρουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες όπως και το ποσοστό της νέας αύξησης.

Πάντως μία ενδεχόμενη αύξηση των κατώτατων απολαβών κατά 5% θα έφτανε τον μισθό στα 696 ευρώ, κάτι αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Έρχονται δύο αυξήσεις;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με την πρώτη αύξηση, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο 2022, ενώ το πρώτο 6μηνο του 2022 μπορεί να οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε να αγγίξει το 4%, 6% ή και υψηλότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο νέος κατώτατος μισθός θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από τα 680 ευρώ, καθώς αυτή θα είναι η βάση της διπλής αύξησης.

Από την αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζονται περίπου 700.000 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα θα δουν αύξηση των αποδοχών τους περίπου 250.000 μισθωτοί πλήρους απασχόλησης που αμείβονται με τον κατώτατο των 650 ευρώ και 450.000 μισθωτοί μερικής απασχόλησης που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This