“Οι αιρετοί της ΝΔ στο Δήμο Ρόδου «σπατάλησαν» το 68,5% αυτών που είχαν παραλάβει το 2019!”

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Όπως και να’χει, ένα είναι σίγουρο. Την 31.12.2011 το ταμείο του Δήμου Ρόδου είχε 11.444.852,07€ και το 2019, η προηγούμενη δημοτική αρχή (Χατζηδιάκος Φ.) παρέδωσε 55.321.714,61€. Δυστυχώς, μέσα σε μόλις 3,5 έτη οικονομικής διαχείρισης της «γαλάζιας» δημοτικής αρχής, αποκαλύφθηκε η διασπάθιση 37.873.197,02€ των Ταμειακών Διαθεσίμων. Δηλ. οι αιρετοί της ΝΔ στο Δήμο Ρόδου «σπατάλησαν» το 68,5% αυτών που είχαν παραλάβει το 2019!

Προφανώς, οι δηλώσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής περί σεβασμού του δημόσιου χρήματος και διαφάνειας δεν επαληθεύονται από τα οικονομικά στοιχεία. Αντιθέτως, οι ως άνω δηλώσεις αποτελούν κοροϊδία εις βάρος της κοινωνίας και των συμπολιτών μας. Που πήγαν τα 37.873.197,02€; Μήπως στους «αρεστούς-αρίστους» ειδικούς συμβούλους και ιδιώτες με απευθείας αναθέσεις και κάθε άλλους είδους συμβάσεις-ιδιωτικοποιήσεις; Δηλ. στα «γαλάζια παιδιά»;

Οι αιρετοί της σημερινής δημοτικής αρχής «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για τη νομιμότητα του προϋπολογισμού και την «ανθηρή» οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου. Όμως, η κοινή λογική, καταρχήν, τους διαψεύδει πανηγυρικά. Πώς εξηγούνται τα εξής:

  1. Μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη, παρακρατήθηκαν οι οφειλές προς την ΔΕΗ, πληρώθηκε ο ΟΤΕ για τα LED, εξοφλήθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες της Δνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, εξοφλήθηκαν οι Ιδιώτες της Καθαριότητας και «ως εκ θαύματος» έχουμε ακόμα ταμειακό υπόλοιπο ύψους 7.158.433,96€!
  2. Για, δε, τις δαπάνες, υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 10.762.407,60€ μόνο για τη σύμβαση «μαμούθ» της καθαριότητας και άλλα 2.000.000€ για την συνδρομή στον ΦοΔΣΑ. Παρά ταύτα, στον εγκριθέντα, κατά τα λοιπά, προϋπολογισμό επισημαίνεται πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε το «εκ θαύματος» ταμειακό υπόλοιπο των 7.158.433,96€, προερχόμενο «ως μάνα εξ ουρανού» από ανταποδοτικά τέλη του προηγούμενου έτους, και για άλλες δαπάνες. Μάλλον κοροϊδευόμαστε, εφόσον από αυτά που ΔΕΝ θα περισσέψουν θα πάρουμε για να πληρώσουμε και για άλλες δαπάνες!!
  3. Και το καλύτερο, το αφήσαμε για το τέλος. Εν αρχή, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2022, είχαμε προϋπολογίσει ότι μέχρι 31/12/2022 θα έχουμε πραγματικό ταμειακό υπόλοιπο για την κάλυψη εν γένει δαπανών του Δήμου, ύψους 9.500.000€, πλην, αυτό, ξαφνικά, εξανεμίστηκε και κατέληξε στο ποσό των 400.000€, σύμφωνα με την προαναφερθείσα αναμόρφωση του προϋπολογισμού!

Αλήθεια, πού νομίζουν ότι απευθύνονται; Σε «κοιμισμένους»; Μήπως, έτσι εξηγείται η προτροπή της Γενικής Γραμματέα «να κοιμηθούμε ήσυχοι» για τα λεφτά των δημοτών μας; Πάντως, εμείς, όσο η δημοτική αρχή συνεχίζει, παρά το νόμο, να επιμένει στη μη δημοσιοποίηση των αποδεικτικών λογιστικών και ταμειακών στοιχείων των όσων επαγγέλλεται (κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και κάθε είδους παραστατικά δαπανών που στοιχειοθετούν νομική δέσμευση του Δήμου) δεν μπορούμε παρά να εκλαμβάνουμε τον, εγκριθέντα, κατά τα λοιπά, προϋπολογισμό, ως πόνημα δημιουργικής λογιστικής και το ποσό των 17.448.517.59€ που, λένε, ότι υπάρχει στο Ταμείο ως απόδειξη του «Δυστυχώς, όντως, επτωχεύσαμεν»!

Βεβαίως δεν θα αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι η Γενική Γραμματέας ανέλαβε, κατόπιν σχετικής προτροπής του Δημάρχου, να «διαλευκάνει» το τοπίο ως προς τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα. Αναρωτιόμαστε, ως τι; Ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ως Διευθυντής Οικονομικών ή, μάλλον, ως Δήμαρχος στη θέση του Δημάρχου; Πάντως, όπως και να’χει, εμείς χαιρόμαστε για τις αυξημένες πολιτικές «φιλοδοξίες» μιας μετακλητής υπαλλήλου! Αν και αυτό που η ίδια ανέφερε περί ενός ποσού που είναι 4 φορές κατασχεμένο εδώ και 12 χρόνια, η αλήθεια είναι πως κάπως μας προβλημάτισε. Αναμένουμε την «τακτοποίησή» του, όπως άλλωστε η ίδια είπε.

Όμως, εκτιμούμε ότι «πιάσαμε κάπου αδιάβαστη» την Γενική Γραμματέα! Αναφερόμαστε στη σχετική ρήση αυτής ότι απαγορεύεται η καταψήφισή του Προϋπολογισμού. Δηλ. το μόνο που δικαιούται κάποιος δημοτικός σύμβουλος, πάλι σύμφωνα με την ίδια ρήση της ως άνω μετακλητής υπαλλήλου, είναι είτε να υπερψηφίσει, είτε να προτείνει κάτι άλλο. Μόνο που ξέχασε, μάλλον, να αναφέρει πως στην παρ. 8 του άρθρου 189 του Ν.4555/2018, δεν τίθεται απαγορευτικός κανόνας καταψήφισης. Τίθεται μόνο η προϋπόθεση της εγκυρότητος της ψήφου. Να εκλάβουμε λοιπόν ως εκ παραδρομής την εν λόγω ρήση ή εσκεμμένη ώστε να υφαρπαχθεί η, και καλά, ομόφωνη έγκριση;

Άλλωστε, δεν είναι και το μόνο που χρήζει διευκρίνησης. Τα 11 εκ. ευρώ που ο Δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος Ρόδου εισέπραξε ως φόρο εισοδήματος είναι πράγματι εντυπωσιακό. Τέτοιο ποσό ετήσιου φόρου εισοδήματος ο Δήμος Ρόδου δεν είχε «ξαναματαδεί»! Βέβαια, αναρωτιόμαστε μήπως τελικά αυτά τα 11 εκ. ευρώ είναι προορισμένα για τις «τσέπες» του Ιδιώτη της σύμβασης – μαμούθ στην Καθαριότητα. Απ’ ότι φαίνεται λεφτά υπάρχουν κυρίως για τους «γαλάζιους» Δήμους και τους «αρεστούς-αρίστους» Ιδιώτες. Άλλωστε, λίαν συντόμως έχουμε εκλογές και στους ΟΤΑ!

Πάντως, ουδείς των κομματικών αιρετών της δημοτικής αρχής δεν αναφέρθηκε στις δεκάδες κρατικές επιχορηγήσεις που έλαβε ο Δήμος Ρόδου, καθώς αυτές ξεπέρασαν ακόμα και πολύ μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μας. Σύμφωνα με μια προφορική εκτίμηση ενός γνωστού και προβεβλημένου Αντιδημάρχου, το σύνολο των κάθε λογής επιδοτήσεων ίσως και να ξεπέρασε τα 100 εκ. ευρώ. Δυστυχώς, δεν τους έφτασε η διασπάθιση των δεκάδων εκατομμυρίων από τις ως άνω κρατικές επιχορηγήσεις της κομματικής τους κυβέρνησης (ΝΔ). «Εξαΰλωσαν» και το 68,5% των ταμειακών διαθεσίμων που παρέλαβαν το 2019 από την προηγούμενη!

Οι δηλώσεις της αντιπολίτευσης (Διακοσταματίου Σ.) εντός του Δημοτικού Συμβουλίου περί «χρεωκοπίας» αναδεικνύουν την πραγματικότητα που βιώνουμε στους χώρους εργασίας μας. Η δημοτική αρχή Ρόδου διαλύει τις δημοτικές υπηρεσίες και υποδομές, ώστε να δώσει εκατομμύρια ευρώ σε κάθε λογής Ιδιωτικοποιήσεις. Για το λόγο αυτό, εκτιμούμε ότι η χρεωκοπία είναι αναπόφευκτη, καθώς ο Δήμος Ρόδου τα επόμενα χρόνια θα κληθεί να καταβάλει ετησίως, ενδεικτικά, 15 εκ. ευρώ για την Καθαριότητα, 2 εκ. ευρώ για το ΦοΔΣΑ, σχεδόν 5 εκ. ευρώ (κατ’ εκτίμηση) για τις πληρωμές διαθεσιμότητας των ΣΔΙΤ (13 σχολεία), 2,1 εκ. για τα LED, κ.α. Από που θα πληρωθούν όλα αυτά;

Φυσικά, δεν μας κάνει εντύπωση ότι στο θέμα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και ευρύτερα της οικονομικής κακοδιαχείρισης στο Δήμο Ρόδου, η ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου (Μιχαηλίδη) και η Αγωνιστική Κίνηση (Μπακίρης) «ποιούν την νήσσα»! Με την στάση τους αφήνουν τη δημοτική αρχή Ρόδου στο απυρόβλητο. Προφανώς, αυτές οι παρατάξεις του Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποτελούν το δεξί και αριστερό «εξαπτέρυγο» της δημοτικής αρχής Ρόδου. Τους ευχόμαστε καλές εκδουλεύσεις…

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου καταγγέλλει και απορρίπτει τον Ταμειακό Απολογισμό και Προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής Ρόδου, η οποία δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και διαλύει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου. Ως παράταξη συνεχίζουμε και απαιτούμε τη δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών στοιχείων και την μη παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης. Οι «ρήτρες σιωπής» στις κάθε λογής συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων, η άρνηση χορήγησης στοιχείων και τα δήθεν «προσωπικά δεδομένα» είναι ύποπτες δικαιολογίες για συγκάλυψη περιστατικών αδιαφάνειας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Ως ανεξάρτητη συνδικαλιστική παράταξη θεωρούμε και συμφωνούμε ότι είναι δίκαιο το αίτημα της κοινωνίας. Δηλ. οι αιρετοί της εκάστοτε δημοτικής αρχής, που προκαλούν μέσω της οικονομικής τους διαχείρισης ζημία στον οικείο Δήμο, αφενός να ευθύνονται πλήρως και εξ ολοκλήρου πειθαρχικά, αστικά και ποινικά για τις πράξεις ή τις ελλείψεις τους, αφετέρου να καταλογίζεται αποκλειστικά σ’ αυτούς και εις βάρος της ιδιωτικής και εταιρικής τους περιουσίας η κάθε διαχειριστική ζημία που έχει προκληθεί. Οι δημότες και στην περιοχή μας δεν είναι τα «κορόιδα» της δημοτικής αρχής για να πληρώνουν «από την τσέπη τους», τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, την «εξαΰλωση» του 68,5% των Ταμειακών Διαθεσίμων και την επαπειλούμενη «χρεωκοπία» του Δήμου Ρόδου!

Pin It on Pinterest

Share This