Ξύπνησαν οι φύλακες των αγρών μας !

Σιγά σιγά μπαίνοντας στο καλοκαίρι ξύπνησε και ο φίλος που απαθανάτισε ο Μανώλης Σαρρής με την φωτογραφική του μηχανή σε βουνό της Κατταβιάς .Πρόκειται για φίδι γνωστό στα νησιά μας ως “Όφιος” (Dolichophis jugularis) . Ένα φίδι που είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά δυστυχώς το αντικρίζουμε πολλές φορές νεκρό απο ανθρώπους που το σκοτώνουν .

Ο Όφιος είναι το φυσικό αντίδοτο κατά των τρωκτικών, που ρημάζουν τις καλλιέργειες. Η θανάτωσή του είναι μεγάλη ζημιά και μάλιστα αδικαιολόγητη, αφού στη Ρόδο τα φίδια δεν είναι δηλητηριώδη.

Επίσης, υπάρχει και ο “ζαμενής της Ρόδου” που τον σκοτώνουν γιατί νομίζουν πως είναι οχιά. Οχιές στη Ρόδο δεν έχει. Ο ζαμενής, μιμείται την οχιά και το κάνει σαν αμυντικό μέσο για να τον φοβούνται.

Λεβαντόφιδο ή Ζαμενής της Ρόδου Φωτογραφία : Κωνσταντίνος Καλαεντζής

Δυστυχώς το καλοκαίρι στα νησιά τα βλέπουμε σκοτωμένα φίδια στους δρόμους απο αυτοκίνητα που τα πατάνε εσκεμμένα , στερώντας μας ένα τόσο πολύτιμο ζώο απο το οικοσύστημα μας .

Εξάπλωση στην Ελλάδα:
Κως, Σύμη, Τήλος, Ρόδος, Χάλκη, Λέρος, Καστελόριζο, πιθανόν και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων.


Γενικές Πληροφορίες:
Μη δηλητηριώδες. Ολικό μήκος έως 200cm (συνήθως λιγότερο), εξαιρετικά σπάνια περισσότερο. Ημερόβιο φίδι. Απαντά από το ύψος της θάλασσας έως και σε υψόμετρα των 1400m. Γρήγορο και νευρικό φίδι, που κυνηγά δραστήρια την λεία του. Τρέφεται με τρωκτικά και σαύρες, αλλά και με άλλα φίδια και πτηνά. Ζευγαρώνει την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 6-16 αυγά. Τα νεαρά άτομα τρέφονται με έντομα και μικρές σαύρες. Θα αμυνθεί σθεναρά αν απειληθεί σηκώνοντας το μπροστινό μέρος του σώματος ψηλά, “σφυρίζοντας” δυνατά και προσποιώντας επίθεση. Θα δαγκώσει δυνατά αν πιαστεί. Σε μικρή ηλικία μπορεί να μπερδευτεί με την Δενδρογαλιά (Hierophis gemonensis). Ακίνδυνο φίδι.


Άλλες ονομασίες:
Μαύρος Ζαμενής, Μαύρος Ζαμέτης, Μαύρο Φίδι, Όφκιος, Όφιος, Περβολάρης, Θερκό, Μαύρο Θερκό, Μαύρη, Μεθύρα.

Πληροφορίες : Μανώλης Σαρρής & herpetofauna.gr

Φωτογραφίες : Μανώλης Σαρρής

 

Pin It on Pinterest

Share This