Η πόλη Πρυπιάτ είναι πλέον μια πόλη – φάντασμα, 28 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986 (Vids)
Η κοινότητα του Πρυπιάτ (ουκρανικά: При́п’ять) της Ουκρανίας δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των αναταραχών των τελευταίων ημερών, μιας και αποτελεί πλέον μια “πόλη- φάντασμα”.
Η ιστορία της μικρής κωμόπολης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Ο χρόνος, έχει κυριολεκτικά παγώσει στο 1986.
Από το δυστύχημα έχασαν επί τόπου τη ζωή τους δύο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας.
Διαπιστώθηκαν επίσης 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το δυστύχημα.
Χρήστης του Liveleak, έδωσε στη δημοσιότητα δύο βίντεο που τράβηξε ο ίδιος στα οποία προβάλλονται καρέ από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πόλη Πρυπιάτ τον Φεβρουάριο του 2011.
Όπως γράφει, δύο χρόνια πριν αποφάσισε να μεταβεί στο Τσερνόμπιλ και συμμετείχε σε ομαδική επίσκεψη στον χώρο που πλέον θεωρείται στρατιωτική ζώνη και δεν είναι προσβάσιμη σε ιδιώτες που δεν βρίσκονται εκεί με συνοδούς.
Στα πλάνα του, περιλαμβάνει νέες φωτογραφίες του από το 2011, ενώ όπως σημειώνει, επαναφέρει τη δημοσίευση λόγω πολιτικής επικαιρότητας στη χώρα μετά την εισβολή Πούτιν στην Κριμαία.
Το χρονικό
Ήταν 26 Απριλίου 1986, όταν κατά τη διάρκεια ενός τεστ λειτουργίας ο αντιδραστήρας νο 4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειεας στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας κατέρρευσε έπειτα από απανωτές εκρήξεις. Στην περιοχή σήμανε συναγερμός. Τόνοι ραδιενέργειας εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, μολύνοντας τα πάντα: το έδαφος, τα νερά, τον αέρα, ακόμη και τους ανθρώπους.
Η τότε πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός. Δεν ενημέρωσε κανέναν παρά μόνο τρεις μέρες μετά. Όταν οι εργαζόμενοι σε ένα σουηδικό πυρηνικό εργοστάσιο αντιλήφθησαν την ακτινοβολία που ταξίδευε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα λάθη ήταν τραγικά από την πρώτη στιγμή. Για δεκατρεις μέρες η φωτιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα που είχε σημειωθεί η έκρηξη έκαιγε ακατάπαυστα. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωπι επιστρατεύθηκαν προκειμένου να περιορίσουν τη μόλυνη. Πυροσβέστες, στρατιώτες, ακόμη και απλοί πολίτες οι οποίοι δυστυχώς δε γνώριζαν με τι είχαν να κάνουν.
Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ανθρώπους που το χρώμα των ματιών τους άλλαξε από τη ραδιενέργεια. Πτώματα ενταφιάστηκαν σε φέρετρα απο μόλυβδο για να μην μολύνουν το έδαφος. Κάποιοι άλλοι αντιμετώπισαν σοβαρα παθολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα καρδιακά, παράλυση ή ακόμη και διάφορες μορφές καρκίνου. Ασθένειες που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να στοιχειώνουν τις ζωές τω ίδιων αλλά και των συγγενών τους.
Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, τα απομεινάρια του ατυχήματος εξακολουθούν να υφίστανται. Μία ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων γύρω από το Τσερνόμπιλ προειδοποιεί για τους επίδοξους επισκέπτες. Ότι, δεν έκανε το καθεστώς εκείνης της εποχής για να προστατέψει εκατομμύρια πολίτες όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και τις γύρω χώρες.
Εκκένωση του Πρυπιάτ
Η κυβερνητική επιτροπή που ερευνούσε το ατύχημα, με επικεφαλής τον Βαλέρι Λεγκασόβ, έφτασε στο Τσερνόμπιλ το απόγευμα της 26ης Απριλίου. Μέχρι τότε δύο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και 52 βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Τη νύχτα από 26 προς 27 Απριλίου, περισσότερες από 24 ώρες μετά την έκρηξη, η επιτροπή, αντιμέτωπη με πλήθος αποδείξεων για ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και αριθμό περιπτώσεων έκθεσης σε ακτινοβολία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την καταστροφή του αντιδραστήρα και να δώσει την εντολή για εκκένωση της κοντινής πόλης του Πριπυάτ.
Η εκκένωση ξεκίνησε στις 2:00μμ της 27ης Απριλίου. Για να μειωθούν οι αποσκευές, ειπώθηκε στους κατοίκους ότι η εκκένωση ήταν προσωρινή, διάρκειας περίπου τριών ημερών. Ως αποτέλεσμα, στο Πριπυάτ παραμένουν ακόμα προσωπικά αντικείμενα, τα οποία δεν θα μπορέσουν ποτέ να μετακινηθούν λόγω της ραδιενέργειας.
Θυμηθείτε το αφιέρωμα που είχε κάνει το BBC στην καταστροφή του 1986:
(Με πληροφορίες από Wikipedia, sansimera.gr)
πηγή: news247.gr