Ο βαθύς διαλογισμός των Βουδιστών κάνει καλό σε άγχος, κατάθλιψη, καρδιοπάθεια, εντερικό μικροβίωμα και άλλα προβλήματα υγείας

Στον τακτικό, βαθύ διαλογισμό εστιάζουν σε ένα τους έρευνα επιστήμονες από την Κίνα τονίζοντας πως αυξάνει τα καλά μικρόβια του εντέρου. Ειδικότερα οι ειδικοί που μελέτησαν τις συνήθειες 37 μοναχούς του Θιβετανικού Βουδισμού επεσήμαναν πως η εν λόγω πνευματική άσκηση συμβάλει στη μείωση των κινδύνων για άγχος, κατάθλιψη, καρδιοπάθεια και άλλα προβλήματα υγείας.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζινγκχόνγκ Τσεν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενικής ψυχιατρικής «General Psychiatry», ανέλυσαν δείγματα αίματος και κοπράνων από τους μοναχούς τριών βουδιστικών ναών, καθώς επίσης για λόγους σύγκρισης 19 γειτόνων τους μη μοναχών (η ομάδα ελέγχου). Οι μοναχοί είχαν διαλογιστεί τουλάχιστον δύο ώρες τη μέρα επί τρία έως 30 χρόνια.

Κατά την έρευνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διαπιστώθηκε ότι τα μικρόβια του εντέρου στους Βουδιστές μοναχούς διέφεραν σημαντικά – τόσο σε ποικιλία όσο και σε αριθμό – από εκείνα των μη μοναχών και ανήκαν σε μικροβιακές ομάδες που έχουν σχετιστεί στο παρελθόν με μικρότερο κίνδυνο για τη σωματική (ιδίως την καρδιαγγειακή) και την ψυχική υγεία.

Ιδιαίτερα αυξημένα ήσαν στους διαλογιζόμενους τα βακτήρια Bacteroidetes (29% έναντι 4% στην ομάδα ελέγχου) και τα Prevotella (42% έναντι 6%), καθώς επίσης τα Megamonas και Faecalibacterium. Συλλογικά τα βακτήρια αυτά έχουν συνδεθεί με μετριασμό των ψυχικών παθήσεων, καθώς θεωρείται ότι έχουν προστατευτική αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ευνοούν και τον μεταβολισμό.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου μέσω του λεγόμενου άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ο οποίος περιλαμβάνει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, την παραγωγή και ρύθμιση των ορμονών, την αντίδραση στο στρες και το πνευμονογαστρικό νεύρο, βασικό συστατικό του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

«Ο μακρόχρονος διαλογισμός μπορεί να έχει ευεργετική επίπτωση στο εντερικό μικροβίωμα»

Αυξάνονται συνεχώς οι επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν διάφορα οφέλη του διαλογισμού για την υγεία, όπως κατά της κατάθλιψης, του άγχους, της κατάχρησης και του εθισμού σε ουσίες, του μετατραυματικού στρες, των διαταραχών διατροφής, του χρόνιου πόνου κ.α. Η νέα έρευνα δείχνει ότι σε αυτό συμβάλλει ότι ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο το μικροβίωμα, το οποίο με τη σειρά του επιδρά θετικά στον οργανισμό ευρύτερα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, με βάση τα ευρήματα τους, δικαιολογείται η περαιτέρω έρευνα πάνω στον ρόλο του διαλογισμού στην πρόληψη ή θεραπεία των ψυχοσωματικών διαταραχών. Όπως ανέφεραν, «τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο μακρόχρονος βαθύς διαλογισμός μπορεί να έχει ευεργετική επίπτωση στο εντερικό μικροβίωμα, βοηθώντας το σώμα να διατηρήσει μια άριστη κατάσταση υγείας».

Pin It on Pinterest

Share This