Ο Β. Υψηλάντης προεδρεύει της 35ης Περιφερειακής Συνόδου Ευρώπης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Γαλλοφωνία στην Αθήνα

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης προήδρευσε σήμερα στην έναρξη της 35ης Περιφερειακής Συνόδου Ευρώπης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Γαλλοφωνία, που συγκαλείτε στην Αθήνα, από 4 έως 7 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα της Γερουσίας.

Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης καλωσόρισε χθες τους συνέδρους στον Πολυχώρο της Βιβλιοθήκης της Βουλής, στο παλιό Καπνεργοστάσιο όπου παρατέθηκε δείπνο.

Κατά την έναρξη των εργασιών συμμετείχε και τοποθετήθηκε , ενώ προήδρευσε και μίλησε στην έναρξη της Συνόδου παρουσία του Πρόεδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, του Υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Γεραπετρίτη και του Υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη.

Η ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου ήταν η ακόλουθη :

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και με την ιδιότητά μου ως προεδρεύων του Ελληνικού τμήματος θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου για τα τρέχοντα γεωπολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας είναι ζωτικής σημασίας στον περίπλοκο κόσμο μας και συνεχώς εξελίσσεται.

Ενσαρκώνει τις προσδοκίες του λαού μας για δημοκρατία, για το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως αρχές της Γαλλοφωνίας, έχουμε ευθύνη να προωθήσουμε αυτές τις αξίες στη γαλλόφωνη κοινότητά μας και όχι μόνο.

Βιώνουμε καθοριστικές στιγμές που απαιτούν τόσο στον προβληματισμό όσο και στη δράση.

Πρέπει λοιπόν να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, τόσο για τους λαούς μας όσο και για ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις αρχές της και τα συμφέροντά της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, δοκιμάζει την επιμονή μας και την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε στις αυταρχικές δυνάμεις του ρεβιζιονισμού.

Οποιαδήποτε ένδειξη ευρωπαϊκής οπισθοδρόμησης στην υποστήριξή του στην Ουκρανία εναντίον των στρατευμάτων του Πούτιν διακυβεύει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των λαών της ηπείρου και εκθέτει τις δημοκρατίες μας στις ιδιοτροπίες του αυταρχισμού.

Η Περιφερειακή μας Συνέλευση πρέπει να επιβεβαιώσει την ακλόνητη υποστήριξή της στην Ουκρανία καθώς και η προσκόλλησή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ μετατράπηκε σε έναν ανελέητο πόλεμο με τραγικές ανθρωπιστικές συνέπειες που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.

Είναι καθήκον μας ως εκπρόσωποι των δημοκρατικών λαών να συνηγορούμε υπέρ της επιστροφής των ομήρων, της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων και της ομόφωνης καταδίκης της τρομοκρατίας.

Η Ελλάδα, ως έντιμος και αξιόπιστος συνομιλητής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι έτοιμο να συμβάλει σε διπλωματικές και ανθρωπιστικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ασφαλούς λιμανιού στη Γάζα, το οποίο θα οδηγήσει σταδιακά σε κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Είναι επίσης καιρός να καθιερωθεί διεθνής συνεργασία για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης και να αποτρέψουν την εξαγωγή της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Στέκομαι εδώ για να μας υπενθυμίσω ότι η Γαλλοφωνία δεν καταλήγει σε ένα γλωσσικό χαρακτηριστικό, αλλά αποτελεί ένα σύνολο κοινών δημοκρατικών αξιών.

Αυτές οι αξίες, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκονται στο επίκεντρο της δέσμευσής μας και απαιτούν την ενεργό συμμετοχή μας στις προκλήσεις του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος.

Έχουμε καθήκον να κάνουμε τον κόσμο να ακούσει η φωνή του λαού μας και συμβάλλουν στην ευημερία των κοινωνιών μας.

Σας ενθαρρύνω να εργαστείτε μαζί κατά τη διάρκεια αυτής της Περιφερειακής Συνέλευσης της Ευρώπης να διερευνήσουμε λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο, αλλά η δέσμευσή μας στη Γαλλοφωνία και οι αξίες του πρέπει να παραμένουν ακλόνητες.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και την αφοσίωσή σας στη γαλλόφωνη κοινότητά μας. Ζήτω η Γαλλοφωνία! Ειρήνη, συνεργασία και δημοκρατία μεταξύ των λαών μας! Ευχαριστώ πολύ !».

Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης θα τοποθετηθεί απόψε στο πάνελ με θέμα «Η Δημοκρατία μπροστά στον πόλεμο: προκλήσεις, ζητήματα και αδυναμίες» ενώ ως προεδρεύων, της φιλοξενούσας χώρας της Συνόδου, θα παραθέσει δεξίωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώνονται αύριο με την έκδοση ψηφίσματος.

Pin It on Pinterest