Ο «Τυφώνας» στη Ρόδο

Τον καθαρισμό των ακτών της Ρόδου ολοκλήρωσε πρόσφατα ο “Τυφώνας”, το υπερσύγχρονο πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το οποίο στοχεύει στον καθαρισμό των ελληνικών ακτών από κάθε είδους απορρίμματα. Η δράση ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 26 Απριλίου 2022.

Σε 13 μέρες δράσης στη Ρόδο, η ομάδα του «Τυφώνα» καθάρισε 36 ακτές του νησιού, διατρέχοντας 6.295 μέτρα ακτογραμμής και καλύπτοντας 113.849 τετραγωνικά μέτρα. Συνολικά, στη Ρόδο απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 11,3 τόνοι απορρίμματα, στην πλειονότητά τους πλαστικά αντικείμενα, ως επί το πλείστον διάφορα μικρά κομμάτια πλαστικού καθώς και κομμάτια φελιζόλ σε διάφορα μεγέθη.

Ο «Τυφώνας», το επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, έχει μήκος 72 μέτρων, είναι νορβηγικής κατασκευής και πραγματοποιεί παράκτιους καθαρισμούς μεγάλης κλίμακας. Εκτός από σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης, το πλοίο φιλοξενεί 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και διαθέτει κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των δράσεων. Η ομάδα του «Τυφώνα», αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και περισσότερα από 30 άτομα μόνιμο προσωπικό του σκάφους, δραστηριοποιείται από το 2019, καθαρίζοντας δυσπρόσιτες ακτές σε όλη την Ελλάδα. Το πλοίο συνεχίζει τη δράση του σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και μέχρι σήμερα έχει καθαρίσει 2.349 ακτές στην ελληνική επικράτεια, απομακρύνει περισσότερους από 379 τόνους απορριμμάτων/ Στόχος του είναι στα επόμενα χρόνια να καθαρίσει το σύνολο της ελληνικής ακτογραμμής, αποδίδοντάς την καθαρή σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This