Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 14.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι όσοι δεν ήταν παχύσαρκοι και δεν κάπνιζαν έζησαν 4-5 χρόνια περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό και αυτά τα επιπλέον έτη είχαν καλή υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε να συσχετίζεται τόσο με μειωμένη διάρκεια ζωής όσο και με λιγότερα χρόνια ζωής με υγεία.
Ωστόσο, η απουσία αυτών των τριών επικίνδυνων για την υγεία συμπεριφορών διαπιστώθηκε ότι σχετίζεται με το μεγαλύτερο αριθμό ετών με υγεία.
«Τα ιατρικά άλματα θεωρείται από πολλούς ότι αποτελούν βασικό παράγοντα υγιούς και μακροχρόνιου βίου. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής όμως, που δεν κοστίζει και τίποτα, είναι αρκετός για να επιτρέψει στους ανθρώπους να απολαμβάνουν μια πολυετή και υγιή ζωή», δήλωσε Mikko Myrskyla, Διευθυντής του δημογραφικού Ινστιτούτου Max Planck στη Γερμανία.
«Ένας μέτρια υγιής τρόπος ζωής είναι αρκετός για να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη. Η αποφυγή της παχυσαρκίας και του καπνίσματος και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι μη ρεαλιστικοί στόχοι» πρόσθεσε.
Η μελέτη είναι η πρώτη που αναλύει τον σωρευτικό αντίκτυπο που έχουν στην υγεία και στο προσδόκιμο ζωής κάποιες ανθυγιεινές συμπεριφορές. Ο Myrskyla και οι συνεργάτες του εξέτασαν ταυτόχρονα διάφορες συμπεριφορές, οι οποίες τους επέτρεψαν να καθορίσουν πόσο μακροχρόνιες αλλά και υγιείς ήταν οι ζωές ανθρώπων που είχαν αποφύγει τους περισσότερους γνωστούς ατομικούς κινδύνους.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η καθεμία από τις προαναφερθείσες ανθυγιεινές συμπεριφορές -παχυσαρκία, κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα- συνδέεται με τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης και την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Από τις τρεις επικίνδυνες συνήθειες, το αλκοόλ αποδείχθηκε ότι συνδέεται με τα περισσότερα χρόνια ζωής με προβλήματα υγείας.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν η μεγάλη διαφορά στη μέση διάρκεια ζωής μεταξύ των ομάδων που συγκέντρωναν τους λιγότερους και τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου.
Άνδρες που δεν ήταν υπέρβαροι, δεν είχαν καπνίσει ποτέ και έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, βρέθηκε ότι ζουν κατά μέσο όρο 11 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες που ήταν υπέρβαροι, κάπνιζαν και έπιναν πολύ. Για τις γυναίκες, το χάσμα μεταξύ αυτών των δύο ομάδων ήταν ακόμη μεγαλύτερο, φτάνοντας τα 12 χρόνια.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health Affairs.
Πηγή: politis.com.cy