Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ [από τις 14/9 έως και τις 16/9] οι εργασίες του τριήμερου 9ο Επιστημονικού Συνέδριου με θέμα “Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ-Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ”, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων-ΤΑΔ [Ε.Π.Ε.ΤΑΔ.] με την συνεργασία της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου [Ε.Σ.ΕΤ.] και του Δήμου Αστυπάλαιας.
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας κ. Νικόλαος Κομηνέας, τόνισε την σημασία της διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων, έδωσε συγχαρητήρια και ευχαρίστησε τους-τις διοργανωτές-τριες γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Τόνισε ότι το νησί είναι ΑΝΟΙΧΤΟ στη φιλοξενία επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και επεσήμανε ότι οι κάτοικοι συμμετέχουν με χαρά σε καθεμία από αυτές.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού, καθηγητής κ. Μανος Κόνσολας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί με φυσική παρουσία αλλά με σύνδεση [skype]. Υπογράμμισε ότι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση που βίωσε ποτέ η οποία έχει επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά στον κλάδο. Ανέφερε τους τρεις βραχυπρόθεσμους στόχους του Υπουργείου, δηλαδή την διατήρηση των τουριστικών επιχειρήσεων, τη στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων και βέβαια τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στον Τουρισμό με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την επένδυση στην ποιότητα, την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και της πράσινης τουριστικής οικονομίας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η Αντιπρύτανις του Παντείου Παν/μιου, Γεν.Γραμματέας της ΕΠΕΤΑΔ, καθηγήτρια κ. Μαριάννα Ψύλλα, ο Πρόεδρος της Ε.ΣΕ.Τ. κ. Γιώργος Κουκουλιάτας, και ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης του Δήμου Αστυπάλαιας κ. Λαπατάς. Η Προεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγήτρια κ. Τέσσα Δουλκέρη τόνισε την ανάγκη της διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων στα Δωδεκάνησα για τον Τουρισμό, και ανέφερε ότι το Επιστημονικό ταξίδι ξεκίνησε από το 2014 με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου-Δ/νση Τουρισμού και είχε σημαντικούς σταθμούς σε διάφορα νησιά. Η Αστυπάλαια ως γέφυρα μεταξύ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αποκτά ιδιαίτερη σημασία αλλά και η φιλοξενία του Δήμου και των κατοίκων του νησιού, οι σημαντικές δυνατότητες εναλλακτικών μορφών Τουρισμού και η δημιουργική Οικονομία την καθιστά σημαντικό ελκυστικό προορισμό.
Οι Εισηγητές-τριες, η τ. Πρύτανις του Παντείου Παν/μιου καθηγήτρια κ. Ι.Κριάρη, ο ομότιμος καθηγητής κ. Δ. Χαραλάμπης, η Ειδική Επιστήμων κ. Β. Θεολόγη ανέπτυξαν τις πολιτικο-κοινωνικές επιδράσεις στον Τουρισμό μετά την εξάπλωση της Πανδημίας. Μεταξύ άλλων η κ. Κριάρη υπογράμμισε ότι το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αστυπάλαιας μπορεί να αξιοποιηθεί με νέες δημιουργικές επιχειρήσεις και να προωθήσει τις διατροφικές ιδιαιτερότητες με την παρασκευή και επεξεργασία των προϊόντων του νησιού. Ειδικά η κ. Θεολόγη έκανε αναφορές στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα νησιά που επιφέρουν αναταράξεις στις τουριστικές δραστηριότητες των περιοχών και στην άμεση αντιμετώπιση τους. Ο δε κ. Χαραλάμπης έκανε ιστορική αναφορά στις γεωπολιτικές εντάσεις των τελευταίων δεκαετιών σε διάφορες χώρες και στις άμεσες επιπτώσεις στον Τουρισμό των περιοχών.
Ο καθηγητής κ. Σταλίκας ανέπτυξε την σημασία των ΘΕΤΙΚΩΝ συναισθημάτων σε περιόδους πανδημίας και τόνισε την σπουδαιότητα της εμπειρίας του επισκέπτη [βιωματικής] στην ψυχοσύνθεση του και στα θετικά συναισθήματα που απορρέουν, ειδικά μετά τον εγκλεισμό.
Εξειδικευμένα θέματα για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ ανέπτυξαν ο καθηγητής του Παν/μιου του Λονδίνου (University of the Arts London), κ. Θωμάς Γιάγκογλου, η καθηγήτρια κ. Τ. Δουλκέρη και η επ. καθηγήτρια κ. Μπέττυ Τσακαρέστου. Ο κ. Γιάγκογλου ξεκινώντας με ιστορική αναφορά, παραπέμποντας στη διεθνή βιβλιογραφία και αναλύοντας στατιστικά στοιχεία των Διεθνών Τουριστικών Οργανισμών, ανέπτυξε τον σύγχρονο όρο της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ που συσχετίζεται με τις κρίσεις [πανδημίες, στρατιωτικές συρράξεις], αλλά και με ειδικά έκτακτα γεγονότα που ανατρέπουν τον Τουρισμό των περιοχών που πλήττονται. Έκανε και προτάσεις για την αντιμετώπιση τους.
Η επιστημονική ομάδα με την επίβλεψη της κ. Δουλκέρη και του κ. Γιάγκογλου ανέφερε τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα που διεξάγεται για την προβολή των δημοσιευμάτων σχετικά με τον ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ [Πανελλήνιο και Περιφερειακό ] Τύπο αλλά και τον Ευρωπαϊκό.
Με σύνδεση μέσω skype η επ. καθηγήτρια κ. Μπέττυ Τσακαρέστου ανέπτυξε τις νέες μορφές του Τουρισμού, την σημασία του ψηφιακής τεχνολογίας σήμερα στις τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά στα ταξίδια σε υβριδικούς κόσμους με νέες μορφές εξερεύνησης εμπειριών.
Οι υπόλοιποι Εισηγητές-τριες ανέφεραν πιο ειδικά θέματα. Το κοινό συμμετείχε με ερωτήσεις, και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ο αντιδήμαρχος κ. Γ.Σάββας τόνισε την υπευθυνότητα των επαγγελματιών και των κατοίκων την περίοδο της Πανδημίας γιατί τήρησαν τα υγειονομικά πρωτοκόλλα και απέφυγαν κρούσματα της νόσου μέχρι στιγμής. Επεξεργασμένα για δημοσίευση μερικά κείμενα των Εισηγήσεων θα συμπεριληφθούν σε Συλλογικό Τόμο με τίτλο “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, Α τόμος”, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.
Ο δε κ. Καμπίλης, Σύμβουλος του Δήμου, ανέφερε το παράπονο των κατοίκων που δεν έχει συμπεριληφθεί η Αστυπάλαια στα 26 νησιά όπου καταργείται η καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
Για την Οργανωτική Επιτροπή
Η Πρόεδρος
ΤΕΣΣΑ ΔΟΥΛΚΕΡΗ