Ο Πούτιν επέβαλε στρατιωτικό νόμο στις κατεχόμενες περιοχές – Οι Ουκρανοί έτοιμοι να τους διώξουν και απο εκεί

Ολες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας. Πρόκειται για τις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Συμπλήρωσε δε πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων.

Σε δηλώσεις του προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συστήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με τις περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στην παρούσα κατάσταση, θεωρώ απαραίτητο να δώσω πρόσθετες εξουσίες στους αρχηγούς όλων των ρωσικών περιοχών», είπε ο Πούτιν.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι «όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ή εκπαιδεύονται σε πεδία βολής και κέντρα εκπαίδευσης πρέπει να αισθάνονται την υποστήριξή μας και να γνωρίζουν ότι έχουν τη μεγάλη, σπουδαία χώρα μας ενωμένη στο πλευρό τους».

Οι κινήσεις αυτές, μετά από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών ηττών από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου γίνεται την ίδια μέρα που ρώσοι αξιωματούχοι που εγκαταστάθηκαν στη Χερσώνα, μία από τις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές, ζητώντας από τους πολίτες να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατό, εν αναμονή μιας επικείμενης ουκρανικής επίθεσης.

Οι τέσσερις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια περιλαμβάνουν περίπου το 15% της Ουκρανίας. Μαζί με την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, η Ρωσία διεκδικεί πλέον -και ελέγχει μεγάλα τμήματα- περίπου το 20% της Ουκρανίας.

Pin It on Pinterest

Share This