Λέγεται ότι μαζί με τα φρούτα δεν υπάρχει καλύτερο σνακ, μεταξύ των κυρίων γευμάτων, από τους ξηρούς καρπούς. Μια χούφτα με ξηρούς καρπούς είναι μια χούφτα ενέργεια. Κι ενώ έχουμε μιλήσει για τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τα κάσιους.
Ο καρπός που μας έρχεται από τη Βραζιλία ξεχωρίζει για την ημίγκλυκια «ζεστή» του γεύση, τη μαλακή υφή, αλλά και την τραγανή αίσθηση που δίνει όταν το μασάς. Στοιχεία που βάζουν τα κάσιους σε κάθε λίστα με αγαπημένους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον δε μπορεί να αγνοηθεί και η χαμηλή περιεκτικότητητα τους σε θερμίδες (μαζί με τα αμύγδαλα είναι από τους ξηρούς καρπούς με τις λιγότερες) και ταυτόχρονα η υψηλή θρεπτική τους αξία. Για την ακρίβεια, 18 κάσιους περιέχουν 157 θερμίδες, αλλά έχουν μηδενική χοληστερόλη, 12 γρ. καλών λιπαρών και 5 γρ.πρωτεΐνης και η κατανάλωση τους ως σνακ βοηθά στην απώλεια βάρους.
Και είμαστε ακόμα στους πρόποδες του βουνού που λέγεται «κάσιους». Όσο σκαρφαλώνουμε, η υπόθεση αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Για όσους έχουν θέμα με πέτρες στη χολή, μελέτη 20 χρόνων σε 80.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εκείνες που κατανάλωναν τουλάχιστον 1 χούφτα καρύδια ή φιστίκια ή κάσιους κάθε εβδομάδα είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης χολολιθίασης. Επιπλέον η πρόληψη παθήσεων της χοληδόχου κύστης μπορεί να γίνει τόσο εύκολη όσο το να απλώσετε λίγη ποσότητα από βούτυρο κάσιους (δείτε πιο κάτω πως μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι) σε μια φέτα ψωμία (φροντίστε όμως να είναι ολικής αλέσεως!) ή τρώγοντας μια χούφτα κάσιους είτε σκέτα, είτε μέσα σε σαλάτες.Και η καρδιά μας όμως αγαπάει τα κάσιους; Γιατί; Επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς και αυτά είναι με τη μορφή του ελαϊκού οξέος, το οποίο κάνει καλό στην καρδιά.
Ένα άρθρο για τα κάσιους θα ήταν ημιτελές αν δεν αναφερόμασταν στην υψηλή του περιεκτικότητα σε χαλκό. Πρόκειται για το μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε ένα φάσμα διεργασιών από την απορρόφηση του σιδήρου που συμβάλλει με τη σειρά της στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, την ανάπτυξη των οστών μέχρι την παραγωγή της χρωστικής ουσίας μελανίνης για το δέρμα και τα μαλλιά. Με άλλα λόγια αυτής που δίνει στα μαλλιά σας το φυσικό του χρώμα.
Εκτός από τα θρεπτικά τους οφέλη, τα κάσιους αποδεικνύουν την αξία τους για τον οργανισμό και με ακόμα μια σούπερ ιδιότητα τους. Χάρη στο αμινού L-τρυπτοφάνη, μία ουσία που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας, προωθούν το αίσθημα της χαράς. Με άλλα λόγια, είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Για να απολαύσετε στο μέγιστο τα οφέλη τους αποφύγετε τα ψημένα και με αλάτι και προτιμήστε τα ωμά και ανάλατα.