Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα: 54 κρούσματα και 4 νεκροί σε μια μέρα

Όπως ανακοινώθηκε σε μία μέρα σημειώθηκαν 56 νέα κρούσματα και 4 νέοι θάνατοι. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 90.

Στους 77 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με μέση ηλικία τα 67 έτη.

Τα συνολικά κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα υπολογίζονται σε  2011.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόρας το 57% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες.

Ο κ.Τσιόδρας έκανε εκτενή αναφορά στους Ρομά και ευχαρίστησε τους Ρομά στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους, όπως είπε και επανέλαβε αυτά που τους είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης, ότι «είμαστε μαζί τους» και τόνισε ότι υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στήριξη όπως σε κάθε πολίτη. 

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 35.432 έλεγχοι δειγμάτων, από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 525 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και άλλα 776 σχετίζονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από τους 77 ανθρώπους που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έχουν μέση ηλικία 67 έτη και από αυτούς 14 είναι γυναίκες.  Το 75% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70. Εξιτήριο από τις ΜΕΘ έχουν πάρει 15 άνθρωποι. Από τους ανθρώπους που κατέληξαν το 89%  είτε είχαν υποκείμενο νόσημα, είτε ήταν ηλικίας άνω των 70. 

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις πτήσεις, ειδικά από το φθινόπωρο, καθώς στο νότιο ημισφαίριο θα είναι χειμώνας, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι είναι νωρίς να πούμε για τέτοια μέτρα, καθώς κάθε χώρα έχει διαφορετική ταχύτητα.

«Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών από ένα σημείο και μετά» τόνισε. «Δεν μπορεί να σταματήσει ο κόσμος» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, πτήσεις θα γίνονται αλλά με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε ένα «πέρα δώθε» των μέτρων, δηλαδή χαλάρωση και μετά συστηματοποίηση, αναλόγως των συνθηκών σιγά σιγά θα επανέλθει στην κανονικότητα αλλά θα πάρει καιρό

Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι είναι δυνητικά παράγοντας κινδύνου. Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν καταγράφονταν στους ασθενείς αν είναι καπνιστές ή όχι, όμως στο εξής είναι μέρος του Εθνικού Μητρώου και θα καταγράφεται.