Η μελέτη στο New England Journal of Medicine, πραγματοποιήθηκε σε 113.000 ανθρώπους στη Βρετανία και έδειξε ότι όσοι είχαν long COVID είχαν 6 μονάδες χαμηλότερο σκορ IQ έναντι όσων δεν νόσησαν ποτέ
Έχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού αλλά ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών – ενηλίκων αλλά και παιδιών – βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της COVID-19 ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωση τους.
Χαρτογραφώντας τις επιπτώσεις της νοσου μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο New England Journal of Medicine υποδηλώνει πως ο κορωνοϊός μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη νόηση και τη μνήμη ενός ανθρώπου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μείωση του IQ.
Η μελέτη στο New England Journal of Medicine, πραγματοποιήθηκε σε 113.000 ανθρώπους στη Βρετανία και έδειξε ότι όσοι είχαν long COVID είχαν 6 μονάδες χαμηλότερο σκορ IQ έναντι όσων δεν νόσησαν ποτέ.
Ακομα και άνθρωποι που δεν είχαν εμμένοντα συμπτώματα μετά την COVID είχαν ελαφρώς χαμηλότερο σκορ έναντι όσων δεν νόσησαν ποτέ. (κατά 3 μονάδες IQ).
Παρόλα αυτά, οι διαφορές στα σκορ ήταν μικρές και ειδικοί τόνισαν ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν οτι η COVID προκαλεί έντονα προβλήματα στη μνήμη και τη σκέψη,
Όμως δείχνουν ότι η ‘’ομίχλη στον εγκέφαλο’’ που νιώθουν ορισμένοι με long COVID πιθανόν είναι υπαρκτή.
Η τελευταία έρευνα υποδεικνύει ότι αν τα συμπτώματα long COVID υποχωρούν μόνα τους οι σχετικές νοητικές βλάβες θα μπορούσαν επίσης να υποχωρούν.
Οι εθελοντές που είχαν long COVID για μήνες πριν αναρρώσουν τελικά, είχαν σκορ στα τεστ παρόμοια με αυτά όσων είχαν πιο γρήγορη ανάρρωση.
Στην έρευνα του Imperial College London (ICL), 113.000 άνθρωποι συμπλήρωσαν τεστ νοητικών ικανοτήτων στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 μηνών του 2022. Περίπου 46.000 από όσους απάντησαν δήλωσαν ότι ποτέ δεν είχαν COVID, ενώ ακόμα 46.000 που μολύνθηκαν δήλωσαν ότι η νόσος διήρκεσε λιγότερο από 4 εβδομάδες.
Περίπου 3.200 άνθρωποι είχαν συμπτώματα post-Covid που διαρκούσαν 4-12 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη και 3.900 άνθρωποι είχαν συμπτώματα πέρα από τίς 12 εβδομάδες. Από αυτούς, 2.580 είχαν ακόμα συμπτώματα long COVID οταν υποβλήθηκαν στο τεστ.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν όταν οι άνθρωποι βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια της ασθένειάς τους ή της ανάρρωσής τους. Τα άτομα με χρόνια επίμονα συμπτώματα είχαν χειρότερη επίδοση στα γνωστικά τεστ, όσον αφορά τόσο την ταχύτητα όσο και την ακρίβεια, ιδιαίτερα σε εργασίες μνήμης και προγραμματισμού. Όσοι ήταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων είχαν περισσότερες και διαφορετικές αδυναμίες, όπως στη δισδιάστατη χωρική επεξεργασία, σε σύγκριση με άλλους που είχαν Covid.
Ο Paul Elliott, δήλωσε ότι η έρευνα μέτρησε την επίδοση μόνο σε μια χρονική στιγμή, επομένως ήταν αδύνατο να γνωρίζουν οι ερευνητές αν άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες είχαν παίξει ρόλο στο σκορ.