Ο κομήτης που θα γίνει ορατός σήμερα για πρώτη φορά μετά από 160.000 χρόνια – Ποιοι θα τον δουν

Ο κομήτης θα είναι πιο εύκολα ορατός για τους ανθρώπους στο νότιο ημισφαίριο, οι οποίοι θα μπορούν να κοιτάζουν προς τον ανατολικό ορίζοντα πριν την ανατολή του ηλίου ή τον δυτικό ορίζοντα μετά τη δύση του ηλίου

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον κομήτη που ονομάζεται C/2024 G3 (ATLAS), και ανακαλύφθηκε από το σύστημα έρευνας ATLAS και πλησιάζει σιγά σιγά το εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Οι τρέχοντες υπολογισμοί δείχνουν ότι θα κάνει την πιο κοντινή του προσέγγιση στον ήλιο σήμερα σε απόσταση περίπου 1,3 εκατομμυρίων χλμ. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ μακριά, είναι σχετικά κοντά, με τους αστρονόμους να βαφτίζουν τον κομήτη ως «ηλιοβασίλεμα».

Ο δρ Shyam Balaji, ερευνητής στη φυσική και την κοσμολογία των αστροσωματιδίων στο King’s College του Λονδίνου, είπε: «Ο κομήτης αναμένεται να πλησιάσει τον Ήλιο (γνωστό ως περιήλιο) γύρω στις 13 Ιανουαρίου 2025. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλους τους κομήτες, η ορατότητα και η φωτεινότητά του μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Οι παρατηρητές μπορεί να έχουν ευκαιρίες να το εντοπίσουν τις μέρες γύρω από το περιήλιο, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τη συμπεριφορά του κομήτη».

Ο κομήτης θα είναι πιο εύκολα ορατός για τους ανθρώπους στο νότιο ημισφαίριο, οι οποίοι θα μπορούν να κοιτάζουν προς τον ανατολικό ορίζοντα πριν την ανατολή του ηλίου ή τον δυτικό ορίζοντα μετά τη δύση του ηλίου. Ωστόσο, εάν βρίσκεστε στο βόρειο ημισφαίριο (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου), οι συνθήκες θέασης μπορεί να είναι ελαφρώς πιο δύσκολες, λόγω της θέσης του κομήτη σε σχέση με τον ήλιο.

Το Κεντρικό Γραφείο Αστρονομικών Τηλεγραφημάτων, προβλέπει ότι ο κομήτης θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον ήλιο στις 10.17 π.μ. GMT σήμερα, προτού περάσει από τη Γη λίγες ώρες αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το New Scientist, ο κομήτης θα είναι ορατός μέχρι τις 14 Ιανουαρίου.

Τι είναι οι κομήτες

Οι κομήτες είναι παγωμένα υπολείμματα από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος που αποτελείται από σκόνη, πέτρες και πάγους. Το πλάτος τους κυμαίνεται από μερικά χλμ έως δεκάδες χλμ, αλλά καθώς περιφέρονται πιο κοντά στον Ήλιο θερμαίνονται και εκτοξεύουν αέρια και σκόνη σε ένα λαμπερό κεφάλι που μπορεί να είναι μεγαλύτερο από έναν πλανήτη.

Αυτό το υλικό σχηματίζει μια «ουρά» που εκτείνεται σε εκατομμύρια χλμ και τα κάνει ένα εντυπωσιακό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό.

Η NASA εκτιμά ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια κομήτες που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο στη Ζώνη Kuiper – μια περιοχή του ηλιακού συστήματος που φιλοξενεί τον Πλούτωνα – και το πιο απομακρυσμένο Νέφος Oort.

Κατά το πέρασμά του, η φωτεινότητα του κομήτη C/2024 G3 θα επηρεαστεί από την εγγύτητά του στον ήλιο, σύμφωνα με τον δρ Balaji.

Pin It on Pinterest