Ο Καραμανλής «βλέπει» εκλογές την ώρα που ο Σαμαράς νιώθει μάχιμος και προετοιμάζεται για πόλεμο

Προϋπολογισμός, Σαμαράς και ΣΥΡΙΖΑ

Τελειώνει η εβδομάδα και μπαίνουμε στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Νέα παρέμβαση είχαμε από τον Αντώνη Σαμαρά και πέρασα μια βόλτα από το ξενοδοχείο King George για να πάρω κλίμα. Την ίδια στιγμή που γίνεται μύλος και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με το ποιο πρόσωπο πρέπει να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ας τα πάρουμε ένα ένα.

Ο μάχιμος Σαμαράς

Ε, αυτό που περίμενα να ακούσω από τον Αντώνη Σαμαρά, το άκουσα χθες το απόγευμα στο συνέδριο για τα 50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής στη Μεταπολίτευση που διοργανώνει το Βήμα, το Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε, κι αυτό κατάλαβα και με όσα υπονόησε σε όσους χαιρέτησε πως δεν θα κάτσει φρόνιμα, αλλά αντίθετα ετοιμάζει και άλλα πυρά στην κυβέρνηση. Τι σημαίνει το «θα είμαι μάχιμος», που είπε; Θα κάνει πολιτική κίνηση; Θα δείξει σύντομα, αλλά το σίγουρο είναι πως αυτό που κατάλαβα από την ομιλία των 45 λεπτών και μετά τις ερωτοαπαντήσεις για κανά 25λεπτο πως έχει κοπεί πλήρως η σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διπλή αναφορά Σαμαρά σε Βενιζέλο – Καραμανλή

Δύο φορές ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο με θερμά λόγια. Μίλησε για την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις αλλά και ειδικά για την εξωτερική πολιτική. Και δεδομένου ότι σε επίπεδο σεναριολογίας έχει παίξει το όνομα Βενιζέλος για την προεδρία της Δημοκρατίας, δεν μπορώ να αποκωδικοποιήσω ακριβώς εάν στο μυαλό του Αντώνη υπήρξε ενδεχόμενος τέτοιος συσχετισμός. Πρόσεξα πάντως και κάτι ακόμα. Αναφέρθηκε και στον έτερο πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ευχαριστώντας τον για το γεγονός ότι αναγνώρισε στην ομιλία του τέσσερις ημέρες πριν, σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, τον ρόλο του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας: «Χρέος ιστορικής ακρίβειας να υπογραμμισθεί ότι ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά, τον Ιανουάριο του 2015, που απέκλεισε οριστικά και αμετάκλητα τέτοιο ενδεχόμενο (να τεθεί υπό δικαστική κρίση η ελληνική κυριαρχία) με δήλωση προς τον ΟΗΕ ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, δηλαδή το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτό, για θέματα εδαφικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, όπως και για θέματα εθνικής ασφάλειας».

Η ομάδα Σαμαρά

Εκεί είδα όλη τη στενή ομάδα των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά που ήταν μαζί του και την περίοδο της διακυβέρνησης αλλά και τώρα. Ο Δημήτρης Σταμάτης, που ήταν υπουργός Επικρατείας, ο Κώστας Μπούρας, που διετέλεσε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο στενός του σύμβουλος και λογογράφος, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Νίκος Τσούτσιας, διευθυντής του γραφείου Τύπου, κ.ά. Εκεί είδα και τον βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτο Χρυσομάλλη, αλλά και τον τοπικό Μητροπολίτη, Χρυσόστομο. Στην αίθουσα είδα και τον γιο του, Κωνσταντίνο, και μάλιστα στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, ενώ πίσω όρθια τον άκουγε η σύζυγός του, Γεωργία, που ήταν αρκετά διακριτική. Εκεί είδα και τουλάχιστον 10 πρώην μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ που έφυγαν από το κυβερνών κόμμα.

Καρφιά καραμανλικών

Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να μην ήταν στο πάνελ, αλλά είχε τον ρόλο του στο διήμερο συνέδριο. Τη γραμμή του εξέφρασε επί της ουσίας ο στενός του φίλος και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιάννης Βαληνάκης, που ήταν κάθετα αντίθετος στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Κατά της Τουρκίας ετάχθη με έντονο ύφος και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Τι κατάλαβα από αυτές τις δύο παρεμβάσεις αλλά και από το γεγονός ότι, ενώ αρχικά ήταν να βρίσκεται στο ίδιο πάνελ μαζί με τον Γ. Βαληνάκη, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου προτίμησε να είναι μόνη της; Έχουν καθοριστεί οι ρόλοι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Εκλογές «βλέπει» ο Καραμανλής

Θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω στον Κώστα Καραμανλή και στο ταξίδι του στη Μύκονο. Εκεί πηγαίνει μόνο μία φορά τον χρόνο και ο λόγος είναι το μνημόσυνο της μητέρας του, Αλίκης, το γένος Γεωργούλη, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών το 2009. Για όσους δεν γνωρίζουν, η μητέρα του Κώστα Καραμανλή γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1920 και μεγάλωσε στις Κυκλάδες, με πατέρα καταγόμενο από τη Σύρο και μητέρα από τη Μύκονο. Ο άνθρωπος που με ενημέρωσε για την επίσκεψη του τέως πρωθυπουργού μού είπε ότι στελέχη και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας τού έκαναν το τραπέζι στη περιοχή Μαράθι, όπου υπάρχει και ένας ιππικός όμιλος. Το κλίμα μού μετέφεραν ήταν ευνοϊκό, για να αρχίσει να ασκεί κριτική επί παντός επιστητού. Οι παρευρισκόμενοι του μετέφεραν παράπονα για την αναδημοσίευση άρθρων που απαριθμούν μέχρι εξάντλησης τα «κακώς κείμενα» στο νησί, δίχως όμως, όπως έλεγαν, κάποιος να αναφέρει το πόσο έχει προσφέρει το νησί των κυκλάδων στο ΑΕΠ της χώρας. Ο Κώστας Καραμανλής, λοιπόν, δεν είπε κακή κουβέντα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση – σε αντίθεση βέβαια με τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό που αξίζει να σας μεταφέρω από την κουβέντα στο τραπέζι είναι πως ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «βλέπει» σύντομα εκλογές. Για να δούμε αν θα δικαιωθεί.

Η ατζέντα του Πατέλη

Θα μείνω στο κυβερνών κόμμα και να σας αναφέρω ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχάλης Αργυρού, οργανώνει το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα είναι ο νέος σύμβουλος επί των οικονομικών του πρωθυπουργού από την πρώτη του έτους, αν και ήδη μιλάνε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την άλλη, μαθαίνω πως ο Αλέξης Πατέλης που παραιτήθηκε δεν πήγαινε και πολύ συχνά τελευταία στο γραφείο του. «Νάζια έκανε;» μου είπε ένας εκ των παλαιοτέρων βουλευτών της ΝΔ που σημείωσε με έμφαση το πάθος του Πατέλη στην υπεράσπιση της woke κουλτούρας, από την οποία παίρνει αποστάσεις ο πρωθυπουργός.

Ενέσεις Μητσοτάκης

Και αφού αναφέρομαι στον πρωθυπουργό, θα μιλήσει σήμερα στο ίδιο φόρουμ που τοποθετήθηκε ο ιδρυτής της Πολιτικής Άνοιξης. Αναμένεται να απαντήσει με επιθετικό τόνο, όπως μου είπαν, αλλά και πως θα συνεχιστούν οι ενέσεις ηθικού στην κομματική βάση. Η απόφαση είναι να βγει από το Μέγαρο Μαξίμου με περιοδείες και ομιλίες, σε μια προσπάθεια να φτιάξει το κλίμα στην κομματική βάση κυρίως.

Ο υποψήφιος Θεοχάρης

Υποψήφιος για γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού θα είναι ο Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής ΝΔ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών. Έχει, μάλιστα, πιθανότητες να εκλεγεί και ήδη έχει αρχίσει το λόμπινγκ, καθώς ο πρωθυπουργός που τον πρότεινε πιστεύει πως μπορεί να είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας. Βέβαια, μέχρι τις 30 Μαΐου που θα γίνουν οι εκλογές και θα ψηφίσουν οι 35 χώρες του Εκτελεστικού Συμβουλίου, υπάρχει χρόνος.

Πηγή: newsbeast

Pin It on Pinterest