Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητος Καλυθιών κ. Παναγιώτη Αντωνά

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους φορείς ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο μιας από τις μεγαλύτερες Κοινότητες του νησιού της Ρόδου, της Δημοτικής Κοινότητος Καλυθιών κ. Παναγιώτη Αντωνά. Ο κ. Αντωνάς με αφορμή την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19 ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη και τον κ. Φλεβάρη για την διαβούλευση και την συνεργασία καθώς αποτελεί ένα βήμα να μεταφέρει τις θέσεις της Κοινότητας αλλά και των πολιτών και επιχειρηματιών που αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Η Κοινότητά Καλυθιών αριθμεί 5.000 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αλλά στην πραγματικότητα ο πληθυσμός είναι πολύ μεγαλύτερος αφού στην περιοχή μας ζουν πολίτες που είναι ετεροδημότες καθώς και αντίστοιχος αριθμός πολιτών τρίτων χωρών που δεν είχαν καταγραφεί και είναι οι οικονομικοί μετανάστες που έχουν κατοικούν στην περιοχή.

Η περιοχή, όπως και όλο το νησί της Ρόδου είναι τουριστική. Στα όρια της Κοινότητας Καλυθιών λειτουργούν χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και γενικά η οικονομία εξαρτάται σχεδόν στο σύνολό της από τον τουρισμό. Το ίδιο ισχύει και για χιλιάδες εργαζόμενους που περίμεναν να ανοίξει η σεζόν για να εργαστούν. Σήμερα όλοι δοκιμάζονται. Ξέρουμε ότι η Περιφέρεια ζητεί την λήψη μέτρων για να υποστηριχθούν οι κατηγορίες αυτές των ανθρώπων που θίγονται και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Η Κοινότητα Καλυθιών προτείνει από την δική της πλευρά να ζητηθεί από την Κυβέρνηση η τουριστική προβολή του προορισμού μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα και η διάθεση κονδυλίων μέσω της Περιφέρειας για την ενίσχυση των υποδομών της περιοχής μας και γενικότερα όλων των νησιών σε έργα όπως οδοποιία, πεζοδρόμια, ύδρευση-αποχέτευση σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους.

Ένα μέτρο που θα μπορέσει να δώσει ανάπτυξη μόλις ξεπεραστεί ο Covid-19 είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου πόλεως Καλυθιών με τις απαραίτητες λειτουργικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις για να υπάρξει δίκαιη εφαρμογή του. Μπορεί η Περιφέρεια να θέσει ως αίτημα στην Κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πολεοδόμησης και να τερματιστεί η άναρχη δόμηση. Στο σημείο αυτό ανέφερε στον Αντιπεριφερειάρχη ότι όλοι θυμούνται πως ο αείμνηστος πατέρας του Στέργος Φλεβάρης πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυθιών ξεκίνησε και εργάστηκε για το σχέδιο πόλεως Φαληρακίου. Θα μπορούσε με διαδικασίες πιο απλές και πιο σύντομες να ανοίξει πάλι η συζήτηση για το σχέδιο πόλεως αφού το Φαληράκι αποτελεί μια μεγαλούπολη, το καλοκαίρι, ενώ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο νέας οικιστικής ανάπτυξης και περιοχή ελκυστική για κύρια κατοικία. Τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα μετά την κρίση της πανδημίας σίγουρα πρέπει να περιλαμβάνουν αναπτυξιακές παραμέτρους.

Ο Πρόεδρος ανέφερε στον κ. Φλεβάρη ότι ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος ήδη από την εποχή που υπηρετούσε στον Δήμο ως επικεφαλής της παράταξής του και ως αντιπολίτευση είχε προτείνει να γίνουν έργα ανάπτυξης στο λιμάνι της Ρόδου από τα έσοδα τότε του ΔΗΦΟΔΟ πριν την κατάργησή του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία. Σήμερα ο στόχος για λιμάνια που να πληρούν τους όρους ενός σύγχρονου λιμένα είναι ένα θέμα που ανεβάζει η Περιφέρεια και ακούμε τον κ. Χατζημάρκο να διεκδικεί πόρους για λιμενικά έργα. Ως Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυθιών αλλά και εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου, θέτω το θέμα διεκδίκησης κρατικών πόρων για την βελτίωση των υποδομών στα αλιευτικά καταφύγια ούτως ώστε να μετατραπούν σε τουριστικούς λιμένες αφού στο Φαληράκι, την Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο τα κύρια έσοδα προέρχονται όχι από την αλιεία, αλλά από τον τουρισμό.

Ναι στην στήριξη των αλιέων μας και του πρωτογενούς τομέα όμως η Ελλάδα ζει από τον τουρισμό και πρέπει τα εκατομμύρια που επενδύει και δεν περισσεύουν να αποδώσουν καρπούς και να αποσβεστεί η επένδυση μέσω της τουριστικής μας βιομηχανίας. Ζητάμε λοιπόν η Περιφέρεια στις προτάσεις της για έργα και επενδύσεις προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει ως σημαντικό χρηματοδοτούμενο έργο την μετατροπή του αλιευτικού καταφυγίου Φαληρακίου σε τουριστικό λιμάνι με λιμενοβραχίονα πρόσδεσης μεγαλύτερων σκαφών. Στην συνέχεια το έργο αυτό θα μπορούσε να αποδώσει και να λειτουργήσει σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου και τους Δήμους των νησιών.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας έχει διπλή ιδιότητα καθώς από το έτος 1984 είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του ταχυδρομείου Καλυθιών ως υπάλληλος των ΕΛΤΑ. Το ταχυδρομείο Καλυθιών και κατ’ επέκταση τα ταχυδρομεία του Νοτίου Αιγαίου λειτουργούν λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και του προσωπικού. Τα μέτρα αυτά αφορούν απολύμανση του εσωτερικού χώρου από ειδικό συνεργείο. Οι πολίτες εισέρχονται ένας-ένας για να εξυπηρετηθούν. Η διανομή γίνεται κατ’ οίκον κανονικά τηρημένων των αποστάσεων και γενικά το έργο των ΕΛΤΑ επιτελείται στις συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ο κ. Αντωνάς, στο πόσο σημαντική είναι η λειτουργία ταχυδρομείων στις κοινότητες της Ρόδου και φυσικά σε όλες τις μεγάλες περιοχές του Νοτίου Αιγαίου. Γνωρίζοντας ότι η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης στηρίζει το αίτημα να μην κλείσουν τα τοπικά ταχυδρομεία τα οποία πρέπει να στελεχωθούν για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον κόσμο αφού το πρόγραμμα Καλλικράτης έγινε για την αποκέντρωση και όχι για το αντίθετο που συμβαίνει σήμερα, δηλαδή την συγκέντρωση δραστηριοτήτων στις πρωτεύουσες των νησιών. Με αφορμή λοιπόν την διαβούλευση αυτή η Κοινότητα Καλυθιών ζητεί την υποστήριξη της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονωϊού ο κ. Αντωνάς ανέφερε ότι στην Κοινότητα Καλυθιών οι πολίτες τηρούν σε ικανοποιητικό βαθμό τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας όμως πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας αποφεύγοντας αυστηρά τις δημόσιες συναθροίσεις άνω του αριθμού ατόμων που καθορίζεται προκειμένου να αποφύγουμε την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι αυτό ένα στοίχημα ατομικής ευθύνης που πρέπει να το κερδίσουμε ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί.