«O Αναπτυξιακός Νόμος δεν λειτουργεί, μηδενική η προσφορά του στην πραγματική οικονομία»

Ερώτηση κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για την πλήρη αποτυχία του αναπτυξιακού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι Βουλευτές, τρία χρόνια μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου, η προσφορά του είναι μηδενική στην πραγματική οικονομία.

Τονίζουν ότι είναι ένας αναποτελεσματικός νόμος, από τη στιγμή που επιτρέπει σε κάποιον να υποβάλλει πρόταση χωρίς εξασφαλισμένο χώρο επένδυσης, χωρίς απαιτούμενες άδειες ή εξασφαλισμένα κεφάλαια, με αποτέλεσμα να μην προχωρά τελικά τίποτα.

Εγείρονται, όμως, και άλλα σοβαρά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, ενώ στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας απέναντι στη διαφθορά, η κυβέρνηση τις κατήργησε.

Για παράδειγμα, ενώ παλαιότερα η αξιολόγηση γίνονταν από δύο τυχαίους εξωτερικούς αξιολογητές εγγεγραμμένους στο ειδικό μητρώο, και αν υπήρχε διαφοροποίηση χρησιμοποιούνταν τρίτος αξιολογητής, χωρίς καμία ανάμειξη υπηρεσίας ή της πολιτικής ηγεσίας, αυτό άλλαξε.

Με το νόμο που έφερε η κυβέρνηση, η αξιολόγηση γίνεται από μόνο έναν ειδικό, του οποίου την επάρκεια κρίνει ειδική επιτροπή που συστήθηκε με δυνατότητα να τροποποιεί κατά το δοκούν την τελική αξιολόγηση, κάτι που δημιουργεί υπόνοιες για να ευνοηθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι.

Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

– Πόσα επενδυτικά σχέδια έχουν λάβει χρηματοδότηση μέχρι σήμερα;

– Πως έγινε η συγκρότηση του Μητρώου Αξιολογητών και Ελεγκτών;

Θέτουν, μάλιστα, μια σειρά ερωτημάτων ως προς αυτό που χρήζουν άμεσης απάντησης από την κυβέρνηση, όπως:

«Είναι αληθές πως έγινε απευθείας ανάθεση σε φυσικό πρόσωπο για την παροχή συμβουλευτικής υπηρεσίας με θέμα τον έλεγχο και την αξιολόγηση των δικαιολογητικών των υποψηφίων προς εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών και στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών;

Είναι αληθές, πως άμεσος συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα τοποθετήθηκε Πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης;

Είναι αληθές ότι Προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου κληρώνεται συνεχώς σε συγκροτήσεις οργάνων ελέγχου, ενώ θα έπρεπε τυπικά να κωλύεται από ασυμβίβαστο;».

 

Pin It on Pinterest