Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν πάει γυρεύοντας για θερμό επεισόδιο

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις οποίες εκτίμησε πως βρίσκονται σε μια «πολύ επικίνδυνη φάση« και πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής της παρέμβασης η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Είναι το τρίμηνο, κατά το οποίο ο Ερντογάν θα προσπαθήσει δια της βίας να επιβάλει άλλους όρους στο παιχνίδι. Πάει γυρεύοντας για κάποιας μορφής θερμό επεισόδιο, το οποίο θα του επιτρέψει να αλλάξει τους όρους του διαλόγου που του έχουν επιβληθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω του ΣΚΑϊ η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως είπε, η ελληνική πλευρά έχει κερδίσει στη φάση αυτή τη μάχη του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων, καθώς όλοι μιλούν για διερευνητικές επαφές, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τις συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ. «Είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν με την κίνησή του αυτή έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όλους εκείνους που ισχυρίζονταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε πίσω και μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, όπως η Γερμανία», επισήμανε.

Μάλιστα, υπενθύμισε μια κουβέντα της στο πρόσφατο παρελθόν, ότι «δεν θα ήθελα να είμαι συνεργάτης της Μέρκελ, την ώρα που έμαθε η Μέρκελ ότι ο Ερντογάν ξαναβγάζει το Oruc Reis στη θάλασσα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουμε μπροστά μας μια φάση εντονότατης διπλωματικής δραστηριότητας και τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. «Δεν έχω διαβάσει ποτέ τέτοια ανακοίνωση του State Department, η οποία δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να μιλήσει για τα δύο μέρη, αλλά δείχνει με το δάχτυλο τον Ερντογάν ως τον ταραχοποιό».

Μάλιστα, τόνισε πως «δεν αποκλείω καθόλου να υπάρξει μια αμερικανική παρέμβαση πολύ ισχυρότερη από αυτή που έχουμε δει μέχρι αυτή τη στιγμή, διότι παραμονές των αμερικανικών εκλογών, η διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα είναι το κερασάκι στην τούρτα για τον Τραμπ». Επίσης, χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό και πάρα πολύ κρίσιμο το διάστημα μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που το Oruc Reis πλησιάσει στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, τόνισε πως «θα κάνουμε ό,τι και το καλοκαίρι. Δηλαδή θα στείλουμε τις ίδιες δυνάμεις στην περιοχή, θα την προφυλάξουμε και θα στείλουμε μηνύματα αποφασιστικότητας, και πρέπει να αποφύγουμε κινήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν τη χώρα μας στη θέση του τελώντος το άδικο και θα γυρνούσαν το παιχνίδι».

Δείτε τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη:

Πηγή : skai.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest