Ντοκυμαντέρ για την ανατιναγμένη Μεγάλη Παναγιά του Κάστρου της Σύμης

Στο πρόγραμμα του «Φεστιβάλ Σύμης 2018» εντάσσεται η προβολή του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Αριστείδη Ε. Μιαούλης με τίτλο « Η ΑΝΑΤΙΝΑΓΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ».

Σούρουπο της 25ης   Σεπτεμβρίου 1944 και η ιστορία κατέγραφε στη Σύμη το τελευταίο θύμα της ναζιστικής  θηριωδίας. Την ολική καταστροφή της ένδοξης  Μεγάλης Παναγίας που υψωνόταν από τα Βυζαντινά χρόνια  στην ΝΑ πλευρά του Κάστρου . Οι Ιταλο-Γερμανοί  αναχωρώντας από το τυραννισμένο νησί της Σύμης την  ανατίναξαν για να μην βρουν οι σύμμαχοι απελευθερωτές τα πολεμοφόδια που είχαν συγκεντρώσει στην αδειανή στέρνα και στα  κελιά της μεγάλης αυτής εκκλησίας. Μια γυναίκα νεκρή, λένε οι μαρτυρίες και  το Ανατολικό τμήμα του Χωριού κατεστραμμένο. Οι Συμιακοί  για να θυμούνται τον ιστορικό αυτό ναό, που υπήρξε και έδρα της Μητρόπολης της περιοχής τον 14ο ή 15ο αι μετονόμασαν έναν από τους μεγάλους θόλους του Κάστρου, που παλιότερα ήταν αφιερωμένος στον ΄Αγιο Γεώργιο  σε Μεγάλη Παναγιά, το χώρο όπου στεγάστηκε και το φημισμένο Ελληνικό Σχολείο.

Εκεί φυλάσσουν και τους διασωθέντες θησαυρούς της κατεστραμμένης εκκλησίας που πρόλαβαν να περιμαζέψουν αφού ειδοποιήθηκαν από έναν Πολωνό αξιωματικό.  Στην ταινία μιλούν αυτόπτες μάρτυρες ενώ ακούγονται και οι καταθέσεις πολλών Συμαίων που κατέγραψαν τα γεγονότα των ημερών. Καταθέτουν τις μνήμες και τις μαρτυρίες τους οι: Ελένη Ζαχαρίου Μαμαλίγκα, Λυκειάρχης συγγραφέας, η Ελένη Κλαδάκη –Βρατσάνου Μηχανικός ΕΜΠ και συγγραφέας, Δέσποινα Καψή – Αναστασιάδη, εκπαιδευτικός, ο Νίκος Χατζηνικήτας, Εκπαιδευτικός, συγγραφέας του βιβλίου «Βιωματικές αναμνήσεις από τη Σύμη»  ο Γιάννης Ελισαίου Χατζηπέτρος, ο Νίκος Φαρμακίδης, Συγκοινωνιολόγος, η Ειρήνη Σεμερζάκη, λαογράφος. Ο Μανόλης Αντωνόγλου διαβάζει αποσπάσματα από συνέντευξη που έδωσε στην Ελένη Κρητικού ο Νικόλας Νικολίτσης, ένας από τους «επιταγμένους» των Γερμανών να κατεβάσουν τα αναγκαία υλικά από την Παναγιά,  ο Κίμων Βρεττός, εκφωνητής της ΕΡΤ διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάννη Βολονάκη «Χρόνια Αλλιώτικα». Πλούσιο φωτογραφικό υλικό παραχώρησε από το αρχείο του ο ιστορικός ερευνητής συγγραφέας και συλλέκτης Σταύρος Αχιλ. Γεωργαλλίδης  ενώ εντυπωσιακά πλάνα γύρισε ειδικά για την ταινία με drone ο Νικόλας Μαυρικάκης. Τη μουσική ντύνουν ο Μιχάλης Μισσός και ο Κώστας Κοντός με το Λαογραφικό Αρχείο Σύμης. Βοήθησαν επίσης η Ιερά Μητρόπολη Σύμης Τήλου Χάλκης και Καστελλορίζου, ο Δήμος Σύμης, η ΄Ενωση Γυναικών Σύμης με την πρόεδρό του Σεβαστή Νικόλη, με  τις παραδοσιακές φορεσιές που ντύθηκαν παιδιά του νησιού   και  ο Όμιλος Αξιών «Γιάννης Διακογιάννης» .Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται και στον υπεύθυνο οργάνωσης του Φεστιβάλ Σύμης Γιώργο Παπακαλοδούκα.

Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018  στις 9 μ.μ.  στην αυλή του ΄Αη Γιάννη στο Γιαλό της Σύμης.

Pin It on Pinterest