Νότια της Ρόδου θα συνεχιστεί η υποθαλάσσια διασύνδεση με Ισραήλ και Κύπρο – Αναμένονται έντονες τουρκικές αντιδράσεις

Αναβρασμός στην Άγκυρα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ: Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Έντονη είναι η αναστάτωση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη συνέχιση των εργασιών που αφορούν την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Το αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, με τις απειλές να εκτοξεύονται αδιάκοπα.

Από ελληνικής πλευράς, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει τεθεί σε επιφυλακή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πρόοδος των εργασιών. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι η αντίδραση της Τουρκίας και αν θα οδηγηθούμε σε μια νέα ένταση στο Αιγαίο, με πιθανές αντιπαραθέσεις μεταξύ πολεμικών πλοίων.

Ήδη, η Άγκυρα δείχνει ενοχλημένη και εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της.

Η έκδοση της ελληνικής NAVTEX –που θα καθορίζει τον χρόνο και τον τόπο των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου– θεωρείται θέμα ωρών. Σύμφωνα με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, οι έρευνες δεν πρόκειται να αναβληθούν αλλά θα ξεκινήσουν άμεσα, σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα της αναδόχου εταιρείας.

Οι υποθαλάσσιες έρευνες έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τη νότια Κρήτη μέχρι τις περιοχές νότια της Κάσου και της Καρπάθου. Το επόμενο στάδιο προβλέπει εργασίες σε διεθνή ύδατα, νότια της Ρόδου, εντός της δυνητικής ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η πόντιση καλωδίων δεν δημιουργεί κυριαρχικά δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται πιθανή κάποια μορφή αντίδρασης από την τουρκική πλευρά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι αναμενόμενη και η ενεργοποίηση του ελληνικού στόλου για την προστασία των ερευνητικών σκαφών.

Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα ελληνοτουρκική κρίση, καθώς η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται ήδη ενοχλημένη. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για “μονομερείς και προκλητικές ενέργειες”, οι οποίες –κατά την τουρκική άποψη– παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στο συγκεκριμένο σχέδιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το έργο με περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, η Γαλλία στηρίζει ενεργά μέσω της εμπλεκόμενης γαλλικής εταιρείας, ενώ το Ισραήλ αναμένει με ενδιαφέρον την ολοκλήρωση της διασύνδεσης.

Pin It on Pinterest