Nordic Monitor: Απόρρητη έκθεση της Τουρκίας αποκαλύπτει ελλείψεις πολεμικού υλικού και στρατιωτικού προσωπικού

Νέες προκλητικές δηλώσεις είχαμε κατά της Ελλάδας, από τον Προεδρικό Εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν (İbrahim Kalın), απαντώντας σε ερωτήσεις του A Haber, λέγοντας πως, «η Ελλάδα παλεύει με τη δύναμη που λαμβάνει από άλλη χώρα. Αυτό είναι στρατηγικό λάθος. Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες».

Όμως εμπιστευτική τουρκική στρατιωτική έκθεση που έλαβε το Nordic Monitor αποκάλυψε, ότι οι στρατιωτικοί διοικητές ανησυχούν για την επιδείνωση των δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων, προτείνοντας διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές δυνατότητες των δυνάμεων.

Ο κύριος μαχητικός βραχίονας του τουρκικού στρατού, οι Χερσαίες Δυνάμεις (Kara Kuvvetleri), θα δυσκολευτούν να βρουν στρατεύματα έτοιμα για να αναπτυχθούν σε περίπτωση πολέμου και  στερείται επίσης, του  απαραίτητου στρατιωτικού υλικού για να ολοκληρώσει την αποστολή του.

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια έτοιμη για μάχη τεθωρακισμένη/μηχανοποιημένη ταξιαρχία, που μπορούμε να στείλουμε στη μάχη. Επομένως, η κορυφαία προτεραιότητά μας ως Χερσαίες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι να βρούμε μια λύση στην ανάγκη μας για μάχιμα στρατεύματα», προειδοποίησε η έκθεση.

Χρήση χερσαίων δυνάμεων

Η έκθεση προέβλεψε ότι, οι χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να κληθούν να αναπτυχθούν, αν και σε περιορισμένη εμπλοκή, και να προβάλουν ισχύ κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς και κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Προέβλεψε ότι η αστάθεια στη Συρία και το Ιράκ, θα συνεχιστεί και ότι ορισμένα στρατεύματα, ενδέχεται να δεσμευτούν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εκεί.

Σημείωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ, μπορεί να εμπλακεί περαιτέρω με  τη Ρωσία και να απαιτήσει από την Τουρκία να δεσμεύσει δυνάμεις, σε διάφορα επίπεδα ενάντια στη ρωσική απειλή, ενώ ο στρατός μπορεί να κληθεί να παράσχει εκπαιδευτικά προγράμματα για περισσότερες ξένες χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η ζήτηση για χρήση χερσαίων στρατευμάτων θα αυξηθεί πιθανότατα στο μέλλον στην προβλεπόμενη προοπτική ασφάλειας, οι χερσαίες δυνάμεις πρέπει να είναι σε θέση να εκσυγχρονιστούν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις και να λύσουν προβλήματα, για να μπορέσουν να επιτύχουν τέτοια καθήκοντα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Έκρουσε επίσης τον κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως μονάδες αντιπυραυλικής άμυνας, συστήματα ακριβείας καθοδήγησης και απόκτησης στόχων και πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι Χερσαίες Δυνάμεις δέχονται περαιτέρω πλήγμα λόγω έλλειψης επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού.

«Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Οι στρατευμένοι στρατιώτες, δεν καλύπτουν τις στρατιωτικές ανάγκες των Χερσαίων Δυνάμεων. Δεν φαίνεται δυνατό να αλλάξει αυτή η κατάσταση βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας:

«Αντίθετα, οι κοινωνικές τάσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια, η συντόμευση της (υποχρεωτικής) στρατιωτικής θητείας, που έγινε με πολιτικά κίνητρα εκτός της εμπλοκής των TAF (Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων) και η (εισαγωγή) πρακτικών, όπως η αμειβόμενη στρατιωτική θητεία έχουν επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την προοπτική».

Σημαντικό μέρος των χερσαίων δυνάμεων είναι ήδη δεσμευμένο σε πολεμικές εμπλοκές, που προέρχονται από τη φύλαξη των συνόρων και τον αγώνα κατά «τρομοκρατικών» ομάδων, σημείωσε. Αυτό, εμποδίζει τα σχέδια του στρατού για αναδιάρθρωση και συνδέει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων, σε συνοριακές περιπολίες και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Αποτυχία αναδιάρθρωσης

Η έκθεση, παραδέχτηκε την αποτυχία ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης των στρατευμάτων στις χερσαίες δυνάμεις, που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα μεταξύ των μονάδων και την αποτροπή των απαιτούμενων επενδύσεων σε προσωπικό και εξοπλισμό. Τα μικρά προβλήματα έγιναν τεράστια ζητήματα, όταν οι μονάδες που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης για διάλυση ή αναδιάρθρωση, δίστασαν να επενδύσουν περαιτέρω για να αποφύγουν τη σπατάλη.

Η έκθεση πρότεινε την αναμόρφωση των 35 ταξιαρχιών που έχουν οι Χερσαίες Δυνάμεις, εκτός από μία που σταθμεύει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Σύμφωνα με την πρόταση, 15 από αυτές τις ταξιαρχίες – πέντε ταξιαρχίες καταδρομέων, τέσσερις ελαφριές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και έξι τεθωρακισμένες μηχανοκίνητες ταξιαρχίες – θα σχεδιαστούν για να είναι έτοιμες για μάχη στο υψηλότερο επίπεδο. Θα αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες στρατιώτες.

Οι ταξιαρχίες καταδρομών που σταθμεύουν στο Bolu, το Kayseri, το Tunceli, το Siirt και το Hakkari επιλέχθηκαν ως στόχοι στην έκθεση.

Μια άλλη ομάδα 15 ταξιαρχιών –τέσσερις μηχανοκίνητες και 11 τεθωρακισμένες μηχανοποιημένες μονάδες– θα είχε την ικανότητα να είναι έτοιμη για πόλεμο, εντός ενός έως τριών μηνών. Θα επανδρώνονταν από στρατεύσιμους με επικεφαλής επαγγελματίες στρατιώτες.

Οι υπόλοιπες ταξιαρχίες – πέντε μονάδες – θα αναδιαρθρωθούν ώστε να είναι ταξιαρχίες κινητοποίησης, που θα είναι έτοιμες για μάχη εντός τριών έως έξι μηνών. Θα επανδρώνονταν και από στρατεύσιμους.

Οι ταξιαρχίες κινητοποίησης θα χρησιμεύσουν επίσης, ως κόμβοι εκπαίδευσης για το ξένο στρατιωτικό προσωπικό και θα βοηθήσουν στη δημιουργία ή αναδιάρθρωση στρατών για χώρες όπως η Σομαλία και η Λιβύη που έχουν «ζητήσει» βοήθεια από την Τουρκία. Η έκθεση εκτίμησε ότι, περισσότερες χώρες θα ζητούσαν παρόμοια βοήθεια από την Τουρκία στο μέλλον, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις Χερσαίες Δυνάμεις.

 Σύμφωνα με την έκθεση, η ιδέα της συρρίκνωσης του στρατού με ενισχυμένη αποτελεσματικότητα και επαγγελματικές ικανότητες δεν λειτούργησε πραγματικά με τον τρόπο που περίμεναν οι σχεδιαστές. Αντίθετα, το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκε χωρίς να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των μονάδων Χερσαίων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχει ημερομηνία για την έκθεση, αλλά πιστεύεται ότι είναι από το 2015 περίπου, καθώς αναφέρει ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές θα υποβληθούν στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το καλοκαίρι του 2015. Συντάχθηκε σε επίπεδο Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων .

Δεν είναι σαφές πόσες αλλαγές έχουν γίνει στις Χερσαίες Δυνάμεις από τότε, αλλά η έκθεση παρείχε μια προσεκτική ματιά στον τρόπο σκέψης στις Χερσαίες Δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν μεταρρυθμίσεις με την ιδέα να μετατραπεί σε επαγγελματικό στρατό τη δεκαετία του 1990.

Ορισμένες από τις προβλέψεις για την προοπτική ασφάλειας στην έκθεση πραγματοποιήθηκαν. Ο τουρκικός στρατός αναπτύχθηκε στη Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας και επέκτεινε την παρουσία του στο Ιράκ, ενώ έλαβε χώρα περιορισμένη στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και στον Καύκασο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

Pin It on Pinterest

Share This