Νησιωτική Ανατροπή: “Να αποσυρθεί το εγκληματικό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό “

Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», πολλές διατάξεις του οποίου ακόμα και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές και με το οποίο αίρονται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και ανοίγει ο δρόμος για την χωρίς όρους οικονομική τους εκμετάλλευση. Στόχος, η εξυπηρέτηση μεγαλοσυμφερόντων μέσα από την καταστροφή των παραλιών μας. Εν τω μέσω αντιδράσεων από χιλιάδες πολίτες, οργανώσεις πολιτών, δημοτικές αρχές, ακόμη και κυβερνητικούς βουλευτές, η διαβούλευση για το εν λόγω νομοσχέδιο (η οποία αρχικά έληγε στις 2 Μαΐου) παρατάθηκε έως τις 13 Μαΐου.

Ενώ η δημόσια διαβούλευση προσδίδει μια επίφαση δημοκρατικότητας στη διαδικασία, ήδη η Κυβέρνηση πέρασε στα κρυφά τις πρώτες διατάξεις για το ξεπούλημα του αιγιαλού, μέσα από τροπολογία κρυμμένη στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες που υπερψηφίστηκε στις 28 Απριλίου. Είναι το άρθρο 172 για τον αιγιαλό του Νόμου 4261 (ΦΕΚ Α 107/5-5-2014) με τον τίτλο «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων… και άλλες διατάξεις».

Ενώ λοιπόν, τα πρώτα βήματα για το ξεπούλημα των ακτών μας αποτελούν τετελεσμένο γεγονός, το προς διαβούλευση νομοσχέδιο, όπως καταγγέλλουν πολιτικοί φορείς και περιβαλλοντικές ομάδες (πχ WWF):

  • Προωθεί την πλήρη και μη αντιστρεπτή καταστροφή του μοναδικού ελληνικού παράκτιου τοπίου και δρομολογεί μια χωρίς προηγούμενο διατάραξη των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων
  • Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε πολίτη για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, καθώς θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας»
  • Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.
  • Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
  • Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.
  • Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
  • Ανατρέπει τη μέχρι σήμερα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τους αιγιαλούς και τις παρόχθιες-παραλίμνιες εκτάσεις, όπως π.χ. τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».
  • Βάζει βόμβα στα θεμέλια του μοναδικού ίσως τομέα στον οποίο ελπίζει ακόμα η Ελλάδα, δηλαδή τον τουρισμό.
  • Απαξιώνει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των ακτών, αφού για παράδειγμα, ο Υπουργός μπορεί με τη σύμφωνη γνώμη του, χωρίς την έκφραση γνώμη ή της έγκρισης της αυτοδιοίκησης, να «παραχωρεί εκτάσεις» ακόμα και αν «περιλαμβάνονται κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, ιστορικοί τόποι ή προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ευπαθή οικοσυστήματα…» (Άρθρο 10, παρ.4)

Υιοθετούμε λοιπόν για μια ακόμα φορά μοντέλα που αποδείχθηκαν καταστροφικά για άλλες τουριστικές χώρες  αφού κατέστρεψαν οριστικά τις ακτές και παραλίες τους. Τα ίδια και χειρότερα επιχειρείται να γίνουν και στη χώρα μας αφού πλέον για κάθε κλίνη επιτρέπεται να επιχωματωθούν 5 τ.μ θαλάσσιου χώρου. Δηλαδή ένα ξενοδοχείο 1.000 κλινών θα μπαζώσει 5 στρέμματα θάλασσας. Αυτό όμως όπως και η δόμηση στον αιγιαλό είναι μη αναστρέψιμες ενέργειες με μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Η Νησιωτική Ανατροπή ζητά μαζί με εκατοντάδες άλλους φορείς την απόσυρση του νομοσχεδίου και δηλώνει ότι θα συνταχθεί στο πλευρό των πολιτών και φορέων στην προσπάθειά τους να το ακυρώσουν. Οι εγκληματικές του διατάξεις αφορούν άμεσα όλα τα νησιά μας  αλλά και ιδιαίτερα περιοχές που το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να ξεπουλήσει όπως το Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο.

Pin It on Pinterest