Ηλιος, θάλασσα και εξατομικευμένη φροντίδα. Αυτό είναι το ιδανικό «τρίπτυχο» για χιλιάδες ανθρώπους στη Βόρεια Ευρώπη, που είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κάποιας εγγενούς αναπηρίας αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.
Για τους ίδιους, αλλά και για τους συγγενείς τους, που έχουν ως επί το πλείστον την ευθύνη της καθημερινής τους φροντίδας, οι διακοπές αποτελούν μάλλον μια ξεχασμένη από παλιά πολυτέλεια. «Αυτή την ανάγκη των εχόντων κάποια αναπηρία αλλά και των συνοδών τους θελήσαμε να καλύψουμε», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Παύλος Μπακίρης, καρδιολόγος στη Ρόδο και επικεφαλής της ομάδας «Medical Care Net», τμήμα του «CareTourism», της πρότασης ιατρικού τουρισμού που γεννήθηκε στους κόλπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και επικυρώθηκε στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού 2014 στο Βερολίνο.
Το Νησί των Ιπποτών, που προσβλέπει μέσω του CareTourism και χάρη στις υποδομές του να επιμηκύνει την τουριστική του σεζόν, έχει μέχρι σήμερα υποδεχθεί τρία γκρουπ εκδρομέων και τώρα προετοιμάζεται για το τέταρτο, που θα φιλοξενηθεί από τις 18 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου. Γύρω από τον κ. Μπακίρη έχουν συστρατευθεί δύο ξενοδοχεία, τα οποία μένουν ανοικτά και τον χειμώνα και έχουν ανάλογα προσαρμόσει τους χώρους τους, είκοσι εκπαιδευμένοι και γερμανόφωνοι φροντιστές, φυσικοθεραπευτές, επαγγελματίες μασέρ, ένα δίκτυο γιατρών όλων των ειδικοτήτων, αλλά και εταιρειών που ανά πάσα στιγμή μπορούν να προμηθεύσουν με αναλώσιμα και εξειδικευμένα προϊόντα (αμαξίδια, κρεβάτια κ.λπ.) τους διοργανωτές. «Στη Ρόδο είχαμε ανέκαθεν παράδοση με τους Γερμανούς τουρίστες» σημειώνει ο ίδιος, «οπότε πολύς κόσμος μιλάει γερμανικά και γνωρίζει καλά τη γερμανική κουλτούρα».
«Είναι αλήθεια ότι έως τώρα δεν έχουμε αποσβέσει το κόστος των προσπαθειών μας» ομολογεί ο κ. Μπακίρης, που πιστεύει ωστόσο ότι το πρόγραμμα μπορεί σταδιακά να κερδίσει «έδαφος» στη Γερμανία. «Το σχεδιάσαμε βήμα βήμα εξαρχής, καθώς υπήρχε μεν η νομική δυνατότητα δεδομένου ότι το καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ήταν το πρώτο πρόγραμμα ιατρικού τουρισμού στο εξωτερικό που τέθηκε σε ισχύ» διευκρινίζει ο ίδιος. Ως «πρωτοποριακό» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα και ο δρ Norbert Rebmann, υπεύθυνος από τη γερμανική πλευρά. Επισημαίνει, ωστόσο, μία σειρά εμποδίων, όπως την απουσία συχνά απευθείας πτήσεων – κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη μετάβαση εκδρομέων σε αμαξίδιο. Σε πείσμα, πάντως, των δυσκολιών, πολλοί ταξιδιώτες έχουν όχι μόνον απολαύσει τη Ρόδο, αλλά και επαναλάβει το ταξίδι. Ρεμβάζουν τη θάλασσα στην παραλία «Αντονι Κουίν», κάνουν περίπατο στην εντυπωσιακή τάφρο του Παλατιού αλλά και στα σοκάκια της μεσαιωνικής πόλης. «Ηταν οι πρώτες μου διακοπές ύστερα από 14 χρόνια. Σας ευχαριστώ!» έγραψε στο βιβλίο των εντυπώσεων η Renate Hausl.
Πηγή : kathimerini.gr