Το πρόβλημα με τα ψηφοδέλτια – Γράφει ο Γιώργος Νικολής

Γράφει ο Γιώργος Νικολής

Κοινωνικός Σχολιαστής

Από τα τοπικά ΜΜΕ σχεδόν καθημερνώς ενημερωνόμαστε οι πολίτες ότι οι συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές στο νησί μας, δυσκολεύονται να βρουν υποψηφίους για την πλήρη στελέχωση των ψηφοδελτίων τους. Το ερώτημα που πράγματι αξίζει συζήτηση είναι γιατί δυσκολεύονται. Είναι η αδράνεια και απάθεια των πολιτών που δεν θέλουν να αναμειχτούν στα κοινά η μήπως φταίνε πρωτίστως οι πολιτικοί που οι πολίτες δεν θέλουν να αναμειχτούν στην πολιτική μέσω του να είναι υποψήφιοι στις εκλογές?

Κατά την άποψη μου δυο είναι οι κύριοι λόγοι που οι πολίτες κρατούν μια απόσταση από τα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης , ειδικά στις τοπικές κοινωνίες του νησιού μας. Ο ένας λόγος είναι η εμπειρία που αρκετοί αιρετοί βιώσανε από την τωρινή δημοτική αρχή με τον «Καλλικράτη», που κάθε άλλο παρά θετική είναι. Οι αρμοδιότητες που είχαν τα τοπικά συμβούλια στο νησί μας, ήταν μηδαμινές και πολλοί που είχαν εκλεγεί στα τοπικά συμβούλια με διάθεση να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία τους, είναι απογοητευμένοι, κάτι που τους απομακρύνει από την σκέψη να ασχοληθούν ξανά με τα κοινά, και αυτή η απογοήτευση τους μεταδίδεται και στους υπόλοιπους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας και ως αποτέλεσμα αυτής της αρνητικής καταστάσεως, η άρνηση αρκετών να κατέβουν ως υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές. Φυσικά τα αρνητικά σχόλια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών τα εισέπρατταν πρωτίστως αυτοί που ήταν στο τοπικό συμβούλιο και ειδικά στις μικρές τοπικές κοινωνίες η κατάσταση κάθε άλλο παρά ευχάριστη ήταν για τους εκλεγμένους. Ο δεύτερος λόγος που κατά την άποψη μου είναι και ο σοβαρότερος είναι η αρνητική εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης που με τις πράξεις τους έχουν δημιουργήσει ένα μέρος από τους τοπικούς πολιτικούς μας οι οποίοι αν και έχουν πέσει σε παραπτώματα και λαμογιες διαφόρου είδους και μεγέθους, δεν έχουν υποστεί πολιτικές η άλλου τύπου τιμωρία η κυρώσεις για τα «ανδραγαθήματα» τους με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να μην εμπιστεύεται γενικά τους πολιτικούς μας και αυτό τους κρατεί μακριά από το να αναμειχτούν στις εκλογές διότι όπως λέει και μια σοφή παροιμία « Όταν αναμειχτείς με τα πίτουρα σε τρώνε οι κότες». Σε αυτήν την περίπτωση όταν μπλέξεις με λαμόγια στο τέλος θα καταντήσεις λαμογιο η θα σε κατηγορήσουν ότι συνεργάζεσαι με τα λαμόγια.

Υπάρχουν αρκετοί σοβαροί, ικανοί και μορφωμένοι συνδημότες μας που επιλέγουν για τους λόγους αυτούς να κρατηθούν μακριά από την ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση για τον απλό λόγο ότι δεν θέλουν να ρισκάρουν και να εκτεθούν. Φυσικά η μη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, αυτό επιφέρει κίνδυνο για την δημοκρατία μας λόγο της μη συμμετοχής και της μη ανανέωσης. Διαβάζοντας για τους υποψηφίους που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί από τους υποψήφιους δημάρχους για τον δήμο Ρόδου, με χαρά μου βλέπω αρκετά νέα πρόσωπα και νέους άφθαρτους ανθρώπους, με όρεξη να προσφέρουν και αυτό σημαίνει ανανέωση και ελπίδα για κάτι καινούργιο. Υπάρχουν όμως και κάποια γνωστά πολιτικά λαμόγια που έχουν ήδη στριμωχτεί η περιμένουν έτοιμα να στριμωχθούν ανάμεσα στους νέους υποψηφίους χωρίς να υπολογίζουν ότι με την παρουσία τους αυτή σαμποτάρουν την ελπίδα για ανανέωση και κάθαρση στην τοπική αυτοδιοίκηση αφού ως γνωστόν οι δήμοι είναι η πιο διεφθαρμένοι χώροι στην δημόσια διοίκηση της χώρας μας βάση και των μετρήσεων της Διαφάνεια Ελλάς.

Φυσικά την γενική ευθύνη του ψηφοδελτίου και ποιοι θα το απαρτίσουν την έχει ο υποψήφιος δήμαρχος που πρέπει να δικαιολογήσει αυτούς που επιλέγει να έχει ως υποψηφίους στην παράταξη του διότι αν επιλέξει να βάλει στο ψηφοδέλτιο του, λαμογια και πολιτικούς απατεώνες και θαθατζηδες που αποδεδειγμένα έχουν κοροϊδέψει τους πολίτες, τότε θα κατηγορηθεί και ο υποψήφιος δήμαρχος ως συνεργάτης των λαμογιων αυτών με ότι αρνητικό αντίκτυπο θα έχει για όλη την παράταξη του. Είμαι και εγώ ένας από τους αρκετούς πολίτες που μέχρι τώρα είμαι αμφιταλαντευόμενος στο αν θα ασχοληθώ ξανά με την τοπική αυτοδιοίκηση διότι ήδη έχω ασχοληθεί στο παρελθόν ως εκλεγμένος πολιτικός όμως στον μεγάλο δήμο του Γκέτεμποργκ που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Σουηδίας, μιας χώρας που είναι μια από τις πιο οργανωμένες και προοδευμένες χώρες του κόσμου με την λιγότερη διαφθορά. Εκτός αυτού η επιστήμη μου ως Κοινωνικός Λειτουργός ( Λειτουργεί για την Κοινωνία) είναι μια καθαρά κοινωνική επιστήμη με αντικείμενο της την κοινωνία ως χώρος δράσεως και κοινωνικής προσφοράς.

Το ερώτημα που υπάρχει όμως σε αρκετά νέα πρόσωπα που σκέπτονται να κατέβουν στις εκλογές μεταξύ αυτών και ο υπογράφων το άρθρο, είναι με ποιους θα συνεργαστούν διότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας με ποιους θα έχεις να κάνεις ώστε να μην βρεθείς και εκτεθειμένος στο τέλος. Φυσικά είναι επιτακτική δημοκρατική ανάγκη να ασχοληθούν νέοι, ικανοί και άφθαρτοι άνθρωποι στα κοινά του τόπου μας ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να επιλέξουν με την ψήφο τους και νέους άφθαρτους ανθρώπους κάνοντας την αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μας στέλνοντας στο περιθώριο τους αποτυχημένους πολιτικούς, τα πολιτικά λαμόγια και τους πολιτικούς απατεώνες και θαθατζήδες, διότι αν δεν γίνει αυτό τότε θα συνεχίσουν να μας διοικούν τα ίδια λαμόγια, οι αποτυχημένοι και οι βολεμένοι στην καρέκλα πολιτικοί και δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική αλλαγή και πρόοδος στον τόπο μας. Φυσικά κάθε αλλαγή πάντα είναι δύσκολη διότι αρκετά πολιτικά λαμόγια με την δυνατότητα που είχαν και έχουν μέσω της πολιτικής τους θέσεως, έχουν βολέψει με διαφόρους τρόπους ένα μέρος των ψηφοφόρων και είναι πάνω σε αυτού του τύπου τα βολέματα που ποντάρουν να επανεκλεγούν ασχέτως αν δεν έχουν παρουσιάσει σημαντικό έργο ως πολιτικοί η αν δεν έχουν τις ικανότητες να εκπροσωπούν τον τομέα που έχουν ευθύνη, και την πολιτική καρέκλα που αρκετοί από αυτούς κατέχουν, την πήραν μέσω της στήριξης του κόμματος τους, διότι αν δεν είχαν αυτή την υποστήριξη όχι πολιτική καρέκλα δεν θα είχαν αλλά δεν θα τους ήξεραν ούτε έξω από το χωριό τους. Στην Ελλάδα όμως του ρουσφετιού και του βολέματος των ημετέρων μετρά και πόσους έχεις βολέψει ώστε να σε ξαναψηφίσουν και πόσους αφελείς θα κοροϊδέψεις ξανά ως υποψήφιος με υποσχέσεις της Χαλιμάς ώστε να σου ξαναδώσουν την ψήφο τους και ένας τρόπος εξαπάτησης του εκλογικού σώματος είναι οι εξαγγελίες των έργων. Παρατηρούμε πόσα έργα ανακοινώνονται πάλι τώρα που είναι προεκλογική περίοδος και πόσα από αυτά είναι καθαρά φούσκες όπως ήδη έχει αποδεδειχθεί στο παρελθόν και παραδείγματα υπάρχουν αρκετά αφού η «συνταγή» είναι η ίδια. Η συμβουλή μου ως ψηφοφόρος προς στους υποψηφίους δημάρχους που διεκδικούν τον δήμο της Ρόδου, αν πράγματι θέλουν να παρουσιάσουν κάτι νέο και ελπιδοφόρο για τον τόπο μας, είναι να στηρίξουν όσο το δυνατόν νέα πρόσωπα στην τοπική αυτοδιοίκηση αξιοποιώντας συγχρόνως, προσοχή μόνο τους αποδεδειγμένα επιτυχημένους τοπικούς πολιτικούς αφήνοντας έξω από τον συνδυασμό τους, τους πολιτικούς απατεώνες, τους αποτυχημένους θαθατζήδες, τους διεφθαρμένους και τα πολιτικά λαμόγια που μόνο ζημία έχουν κάνει και κάνουν στην δημοκρατία και γενικά στον τόπο μας. Μόνο με αυτού του είδους την κάθαρση των πολιτικών λαμογιων οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα αποκτήσουν και την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος ώστε να κερδίσει τις εκλογές ο καλύτερος από αυτούς προς όφελος της Ρόδου μας και του πολιτικού χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Pin It on Pinterest