Ο λόγος για το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των ιπποτών ή Καστέλο, στη βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, στο ψηλότερο σημείο του κάστρου.
Η κατασκευή του τοποθετείται τον 14ο αιώνα. Ανεγέρθηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες, που κατείχαν τότε το νησί, στη θέση παλαιότερης βυζαντινή ακρόπολη του 7ου αιώνα. Ήταν τότε διοικητικό κέντρο των Ιπποτών, κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου αλλά και έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου.
Υπό οθωμανική κατοχή, το παλάτι χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο και φυλακή, ενώ μέρος του καταστράφηκε το 1856, όταν κεραυνός χτύπησε τα πυρομαχικά που φυλάσσονταν στα υπόγειά του.
Την εποχή της ιταλικής κατοχής, το κατεστραμμένο τμήμα επιδιορθώθηκε, το κτίσμα αναστηλώθηκε και απέκτησε τη σημερινή του διαρρύθμιση, ως διοικητήριο και κατοικία του Ιταλού διοικητή. Αποτέλεσε δε και καλοκαιρινή κατοικία του βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ του Γ΄ και αργότερα του Μπενίτο Μουσολίνι , το όνομα του οποίου βρίσκεται ακόμη σε τεράστια πλάκα κοντά στην είσοδο.
Όταν τα Δωδεκάνησα προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές έκαναν τον πρώτο όροφο του παλατιού μουσείο, στο οποίο εκτίθενται, μεταξύ άλλων, είδη λαϊκής τέχνης από την αρχαιότητα και τον μεσαίωνα, όπλα, μεσαιωνικές ταφόπλακες, κοσμήματα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής και αγάλματα. Ο επισκέπτης κοντοστέκεται με θαυμασμό στα ψηφιδωτά δάπεδα, που οι Ιταλοί είχαν φέρει κυρίως από την Κω, για να διακοσμήσουν το παλάτι.
Πηγή : newsbeast.gr