Ερώτηση ΔΗΜΑΡ προς Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία Μονάδας Θεραπείας Νεογνών στα Δωδεκάνησα

Επειτα από παρέμβαση της Τ.Ο ΔΗΜΑΡ Ρόδου,ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, βουλευτής Εύβοιας, κατέθεσε Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στα Δωδεκάνησα.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρεται σε δύο συμβάντα τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω που στοίχισαν τη ζωή σε δύο βρέφη 20 και 18 μηνών αντίστοιχα, ως απόρροια της ελλιπούς υποδομής, για αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων στα Δωδεκάνησα.

Σε τέτοιους καιρούς κρίσης το  Υπουργείο επιδίδεται σε συνεχείς μειώσεις προϋπολογισμών και δομών ενώ ταυτόχρονα ξοδεύει σημαντικά ποσά σε αεροδιακομιδές, χωρίς πρωτίστως να εξασφαλίζει το μέγιστο αγαθό για κάθε πολίτη που είναι η ίδια η ζωή.

Κύριε Υπουργέ,
Όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, συντελέστηκαν δύο τραγικά περιστατικά που στοίχισαν τη ζωή δύο μικρών παιδιών στα Δωδεκάνησα.
Το πρώτο περιστατικό αφορά στο νησί της Ρόδου, όπου ένα κοριτσάκι 20 μηνών έχασε τη ζωή του, χωρίς να έχει εξακριβωθεί η αιτία θανάτου μέχρι σήμερα. Υπάρχει ωστόσο η εκτίμηση, πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη σωτηρία του παιδιού, καθώς δεν μπορούσαν να παρασχεθούν υπηρεσίες εντατικής θεραπείας για το νεογνό στο νησί της Ρόδου και αποφασίστηκε η αεροδιακομιδή, για νοσοκομείο της Αθήνας.
Αντίστοιχα, ένα παιδί 18 μηνών από το γειτονικό νησί της Κω, έχασε τη ζωή του, σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά από διακομιδή που αποφασίστηκε, καθώς και αυτό το νησί δεν είχε την υποδομή να αντιμετωπίσει αντίστοιχο περιστατικό.
Πρόκειται για δύο μεγάλα νησιά με μεγάλο πληθυσμό και έντονη τουριστική κίνηση κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους κι όμως δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή για να αντιμετωπίζουν έκτακτα γεγονότα.
Παράλληλα, ενώ το Υπουργείο επιδίδεται σε συνεχείς μειώσεις προϋπολογισμών και δομών, βασιζόμενο αποκλειστικά στο βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος, ξοδεύει σημαντικά ποσά για τις αεροδιακομιδές χωρίς να εξασφαλίζει βέβαια το μέγιστο αγαθό για κάθε πολίτη που είναι η ίδια η ζωή.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Προτίθεστε να ιδρύσετε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών στα Δωδεκάνησα;
Υπάρχει μελέτη, για το κόστος των αεροδιακομιδών ανά την Ελλάδα, κι αν ναι, το κόστος αυτό είναι μικρότερο από το κόστος λειτουργίας πλήρως δομημένων υπηρεσιών υγείας σε κομβικά σημεία της χώρας;
Ποιο είναι το κόστος για τη λειτουργία μιας ΜΕΘ νεογνών;
Πως σκοπεύετε να διασφαλίσετε την υγεία των πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης

 

 

 

Pin It on Pinterest