Ομιλία με θέμα “Γκράφιτι σε μνημεία: προσεγγίζοντας τα αίτια, αναζητώντας τις λύσεις”

Η τρίτη ομιλία του RICHeS – Studium Generale με θέμα: Γκράφιτι σε μνημεία: προσεγγίζοντας τα αίτια, αναζητώντας τις λύσεις’

Σάββατο 29 Μαρτίου, ώρα 20:00, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Καταστροφή μνημείων

Μετά το Θάνο Βερέμη, με την ομιλία του σχετικά με τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους και τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης το 19ο αιώνα, και το Σταύρο Παπαδόπουλο, για τη δημιουργία και τη λειτουργία των σχολείων στη Ρόδο την περίοδο 1900 -1920, η τρίτη ομιλία των RICHeS, στο Studium Generale 2014, έχει ένα εντελώς διαφορετικό και πολύ σύγχρονο θέμα: όχι τη δημιουργία αλλά την καταστροφή. Για να είμαστε ακριβείς: την καταστροφή των μνημείων μας από το βανδαλισμό με γκράφιτι.
Βανδαλισμός με γκράφιτι στη Ρόδο

Ο βανδαλισμός με γκράφιτι είναι πλέον παντού στην Ευρώπη και αποτελεί μια πρωτόγνωρη απειλή για την αρχιτεκτονική κληρονομιά μας. Στη σημερινή του έκταση είναι κάτι σχετικά πρόσφατο: είκοσι χρόνια πριν περιορίζοταν κυρίως σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, εγκαταλελειμμένα κτίρια και τυφλούς τοίχους σε απομονωμένες περιοχές. Τώρα, εμφανίζεται και στις ιστορικές μας πόλεις με την πλούσια αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική τους κληρονομιά. Το βλέπουμε να αυξάνεται διαρκώς τριγύρω μας: όχι μόνο η Αθήνα αλλά και η πόλη μας, όλο και περισσότερο, είναι θύμα βανδαλισμών με συνθήματα και με παράνομα γκράφιτι. Μαρμάρινα αγάλματα και τα θαυμάσια κτίρια και τείχη της παλιάς πόλης, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, δεν εξαιρούνται.

Ερωτήματα για το μέλλον

Τίθενται διάφορα ερωτήματα: που οδηγεί η παρούσα κατάσταση; προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη σ’ αυτά τα ευάλωτα μνημεία; μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των τουριστών και επομένως στη μείωση των εσόδων από τον τουρισμό; και τι συνέπειες έχει στην καθημερινή μας ζωή; ποιες είναι οι λύσεις; μπορούμε να κάνουμε κάτι; Πολλές πόλεις στην Ευρώπη έχουν αναπτύξει πολιτικές για την αντιμετώπιση του. Ποια είναι η δική μας απάντηση;

Ομιλία

Το φαινόμενο των βανδαλισμών των μνημείων με γκράφιτι και οι πιθανές λύσεις θα παρουσιαστούν από τη Νεκταρία Δασακλή, συντηρήτρια αρχαιότητων και έργων τέχνης – μουσειολόγο. Είναι η πρώτη φορά που το θέμα αυτό θα συζητηθεί δημοσίως στην πόλη μας δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να μάθει και να διαμορφώσει άποψη γι’ αυτό το σύγχρονο πρόβλημα. Η κα. Δασακλή θα αναφερθεί στην ιστορία του θέματος, στο ευρύτερο ευρωπαϊκό του πλαίσιο και βέβαια στην ιδιαίτερη κατάσταση της πόλης μας. Η ομιλία είναι ελεύθερη για όλους.

Βιογραφικό

Η Νεκταρία Δασακλή είναι απόφοιτος του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας (1998) και αριστούχος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Μουσειακές Σπουδές» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2007). Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων από το 1998 στην Πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ στο Δισπηλιό Καστοριάς, στην 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Ρόδο (1998-2002), στην Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου (2002-2005) και στην ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη Ρόδο (2006-σήμερα). Παράλληλα, έχει εργαστεί επί σειρά ετών στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως εκπαιδεύτρια στα ΙΕΚ Ρόδου, σε ειδικότητες που άπτονται των γνωστικών της πεδίων. Έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη συντήρηση ανασκαφικών ευρημάτων, την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τη σχέση μνημείου και κοινού, θέματα που αποτελούν και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα. Μεταξύ των ευρύτερων ενδιαφερόντων της είναι η κοινωνική ψυχολογία και η φιλοσοφία, με τα οποία έχει ασχοληθεί σε επίπεδο MOOC (Massive Open Online Courses) και προσωπικής μελέτης.

Χορηγοί: Aegean Airlines, Best Western Hotel Plaza
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι – RodosEvents. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμού Δωδ/σου).

Pin It on Pinterest