Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα της NASA από τον Άρη – Οι εικόνες που έστειλε το Perseverance

Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από το ταξίδι του Perseverance στον Άρη έδωσε η NASA στη δημοσιότητα, μαζί με τους πρώτους ήχους από τον «κόκκινο» πλανήτη.

Το ρομπότ, που προσεδαφίστηκε στον πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου μετά από μια τολμηρή κάθοδο, συνεχίζει την εξερεύνηση στο έδαφος του Άρη.

Όπως αναφέρει η NASA στο twitter, ήδη το Perseverance έχει διανύσει 70 μέτρα, αναζητώντας το σημείο ενδιαφέροντος όπου θα πετάξει το ρομποτικό ελικόπτερο που βρίσκεται προσδεμένο κάτω από την «κοιλιά» του ρόβερ.

Στο Twitter δημοσιεύθηκαν και τα πρώτα ηχητικά ντοκουμέντα, με το ένα ηχητικό να καταγράφει τον ήχο του άερα και το δεύτερο τους ήχους από λέιζερ που βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν το είδος των πετρωμάτων στην επιφάνεια του πλανήτη:

Υπενθυμίζεται ότι το νέο ρομποτικό ρόβερ διήνυσε τα πρώτα διστακτικά 6,5 μέτρα στον Άρη στις 6 Μαρτίου.

Παράλληλα, τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες από τα ίχνη που άφησαν οι τροχοί του στο κοκκινωπό αμμώδες αρειανό έδαφος.

Το Perseverance, το οποίο προσεδαφίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου στον μεγάλο κρατήρα Γιέζερο, κάποτε αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού, έχει λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα από το προηγούμενο αμερικανικό ρόβερ στον Άρη, το Curiosity (Περιέργεια), που ακόμη βρίσκεται εν λειτουργία. Επίσης το νέο ρόβερ είναι σε θέση να διασχίσει μεγαλύτερη απόσταση μέσα σε μια μέρα, γύρω στα 200 μέτρα, επειδή είναι ικανό να αποφεύγει καλύτερα τα διάφορα εμπόδια, όπως μεγάλους βράχους και παγίδες άμμου.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες της NASA μελετούν τα διαθέσιμα δεδομένα για τη γύρω περιοχή, προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η καλύτερη διαδρομή για το ρόβερ. Η τελική απόφαση τους πιθανώς θα ληφθεί, αφού το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity βάρους δύο κιλών πετάξει και κατοπτεύει τη «γειτονιά» του ρόβερ (θα είναι η πρώτη φορά που ένα drone θα πετάξει σε άλλο κόσμο). Προς το παρόν, το ελικοπτεράκι

Το Perseverance, το οποίο προγραμματίζεται να διανύσει 15 χιλιόμετρα μέσα στο επόμενο αρειανό έτος (αντιστοιχεί σε περίπου δύο γήινα έτη), είναι το πιο εξελιγμένο κινητό εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει σταλεί σε άλλο πλανήτη ή δορυφόρο, με στόχο την αναζήτηση ιχνών μικροβιακής ζωής, χάρη στα πολλά επιστημονικά όργανα, το ρομποτικό βραχίονα και τις υψηλής ανάλυσης κάμερες του.

Φωτογραφίες: NASA/JPL-Caltech