Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως το Εθνικό Κόμμα «Έλληνες» του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζει ως «πολιορκητικό κριό» τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο με τον να τον χρίζει πρόεδρο του μορφώματος προκειμένου να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα και να του επιτραπεί να συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές, στην κυβέρνηση άρχισαν να αναζητούν τρόπους περαιτέρω μπλοκαρίσματος ενός τέτοιου ενδεχόμενου.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κατατεθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στη Βουλή νέα συμπληρωματική ρύθμιση ούτως ώστε να είναι σίγουρο πως ο Άρειος Πάγος δεν θα κάνει το… τυχόν λάθος να δώσει έγκριση στον σχηματισμό να κατέλθει, καθώς εάν γίνει κάτι τέτοιο, οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν να μπαίνει σίγουρα στο Κοινοβούλιο.
Αν και από την πλευρά της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές, στην πράξη εν τέλει φαίνεται πως… ίσως δεν είναι και τόσο πολύ. Γι’ αυτό και αναζητούνται τώρα περαιτέρω τρόποι μπλοκαρίσματος. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον Σκάι, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μία πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση. «Υπάρχει επαρκές πλαίσιο, και αν χρειαστεί συμπληρωματική ρύθμιση, είμαστε εδώ. Είμαστε σε εγρήγορση μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε κλείνει η Βουλή» είπε χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε πως η Βουλή τη Μεγάλη Τετάρτη κλείσει για τις γιορτές του Πάσχα αλλά δεν θα ξανανοίξει υπό την παρούσα σύνθεση καθώς οσονούπω ξεκινά και τυπικά η προεκλογική περίοδος.
Οπότε η οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα λίγα εικοσιτετράωρα. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επισημαίνει από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τη Μεγάλη Δευτέρα στη νέα συμπληρωματική ρύθμιση, αναφορικά με το μέλλον του κόμματος Κασιδιάρη και την κάθοδό του στις επικείμενες εκλογές. Προσανατολίζεται δηλαδή να καταθέσει ρύθμιση έτσι ώστε η απόφαση να ληφθεί από την ολομέλεια του Α’ τμήματος του Αρείου Πάγου, δηλαδή και των 10 μελών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, και όχι μόνο από τη πενταμελή επιτροπή, όπως ισχύει σήμερα.
Η απόφαση από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου περί ανακήρυξης σε δημόσια συνεδρίαση των εκλογικών συνδυασμών θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου (κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη 2 Μαΐου). Κατ’ εφαρμογή του νόμου 5019/2023 θα αποφασιστεί από τους ανώτατους δικαστικούς εάν η δράση του κόμματος εξυπηρετεί ή όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εάν κριθεί ότι η πραγματική ηγεσία του κόμματος είναι διαφορετική από τη δηλωθείσα, τότε θα αποκλειστεί η συμμετοχή του από τις εκλογές.
Ο νόμος έχει στόχο να μην ξαναμπούν στη Βουλή τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης όπως χαρακτηρίστηκε με δικαστική απόφαση η Χρυσή Αυγή. Έτσι μεταξύ άλλων οι διατάξεις απαγορεύουν τη συμμετοχή σε εκλογές κομμάτων των οποίων ηγετικά στελέχη έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα η απαγόρευση ισχύει όχι μόνο για τα εμφανή ηγετικά στελέχη ενός υποψηφίου κόμματος αλλά και για την πραγματική του ηγεσία, πρόβλεψη που μπορεί να εφαρμοστεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου ως επικεφαλής του κόμματος θα εμφανίζεται ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος.