Νέες απειλές του Ερντογάν στα Ελληνικά – Η απάντηση της Αθήνας και οι 16 χάρτες

Πρωτοφανείς απειλές εκτοξεύει τις τελευταίες ώρες η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, με πρωταγωνιστή στην ακραία ρητορική τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μην εξοπλίζετε τα νησιά, μιλάω σοβαρά, δεν αστειεύομαι, ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη στρατιωτική άσκηση «EFES 2022». Ακολούθησαν τα tweets στα ελληνικά, με τα οποία προειδοποιούσε ότι «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο».

Μάλιστα, ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να «συνετιστεί» για να μην «οδηγηθεί σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

Οι νέες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου ο οποίος αναφέρθηκε στη δήλωση του στην ελληνική γλώσσα τονίζοντας πως είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου ενώ επεσήμανε πως «Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές».

Χαρακτηριστικά, η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου αναφέρει πως: «Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές».

Αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή απονομής των Βραβείων του ΕΒΕΑ στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο κ. Μητσοτάκης σε σημείο της ομιλίας του είπε πως «έχουμε έναν γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται».

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πήρε θέση για τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter, τόσο στα ελληνικά, αλλά και στα τούρκικα, ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον, η Θεσσαλονίκη υποδέχεται σήμερα ηγέτες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Νωρίτερα την Πέμπτη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει με 16 χάρτες στον τουρκικό αναθεωρητισμό, τονίζοντας πως οι χάρτες αυτοί τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Pin It on Pinterest

Share This