Νέες απειλές Καλίν με αιχμή τα νησιά και το μεταναστευτικό

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις. Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε», είπε με νόημα ο Καλίν

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας, με την Άγκυρα να προβάλλει καθημερινά πλέον την αξίωσή της,  περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας. Σχετικές δηλώσεις έκανε αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος αφήνοντας αιχμές για το μεταναστευτικό, απείλησε την Αθήνα με «συνέπειες» αν επιμείνει στον «εξοπλισμό των νησιών».

Ο Καλίν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, αναφέρθηκε στη συνομιλία του με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ενώ  επιχείρησε να εμφανίσει την Τουρκία, ως υπέρμαχη του διαλόγου κατηγορώντας την Ελλάδα για αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

«Θα υπάρξουν συνέπειες»

«Εμείς από την αρχή ήμασταν υπέρ του διαλόγου. Η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που τερμάτισε τις συνομιλίες το 2016. Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Καλίν,  και πρόσθεσε πως η Ελλάδα «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ.

Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις. Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε», είπε με νόημα ο Καλίν και πρόσθεσε: «Ο εξοπλισμός των νησιών είναι ένα θέμα που καταγράφεται στη Συμφωνία της Λωζάνης και στη Συμφωνία των Παρισίων. Κάθε τέτοια ενέργεια έχει συνέπειες. Δεν μπορείτε να στριμώξετε την Τουρκία στη γωνία με ρητορική που αυξάνει την ένταση. Και είπα στον Σάλιβαν ότι συσσωρεύουν τον εξοπλισμό που τους δώσατε σε νησιά που δεν θα έπρεπε να είναι εξοπλισμένα. Μου είπε ότι θα αναλάβει δράση. Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μεταναστευτική κρίση συνεχίζονται, η Ελλάδα δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις σχέσεις για βραχυπρόθεσμα οφέλη. Το γεγονός ότι τα νησιά βρίσκονται τόσο κοντά στην τουρκική ενδοχώρα και ότι ο εναέριος χώρος μας είναι τόσο αλληλένδετος,αποτελούν δεδομένα που επιβάλλει αυτή η γεωγραφία. Ας μιλήσουμε για το πώς θα τα διαχειριστούμε.  Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες».

Αιχμές για το μεταναστευτικό

Ο Καλίν, έκανε ξανά λόγο για δήθεν επαναπροωθήσεις από την ελληνική πλευρά. «Ακόμα και στα αρχεία της Frontex όσον αφορά τις απωθήσεις, όλοι έχουμε δει τις εικόνες ντροπής για την ανθρωπότητα. Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης κατηγορεί την Τουρκία. Εμείς δεν τους σπρώχνουμε προς την ελληνική πλευρά. Αν είχαμε μια τέτοια πολιτική, χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα στοιβάζονταν κάθε μέρα στα σύνορα αυτά». Παράλληλα κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία, λέγοντας, σύμφωνα με το protothema:  «Αλλά δυστυχώς, οι Δυτικοί τηρούν υποκριτική στάση. Παρόλο που η Ελλάδα απωθεί κάθε μέρα, δεν βλέπουμε καμία αντίδραση γι’ αυτό. Οι Δυτικοί ομόλογοί μας λένε σε ιδιωτικές συναντήσεις ότι και η Ελλάδα το κάνει αυτό. Γιατί μας ψιθυρίζετε στο αυτί για την Ελλάδα και δεν το θέτετε μπροστά τους με ειλικρίνεια;».

Pin It on Pinterest

Share This