Νέα πρόκληση της Τουρκίας προς την Ελλάδα με Navtex ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει το σόου του.

Η γειτονική χώρα ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει νέες Navtex, η μια στην «καρδιά» του Αιγαίου για άσκηση με πραγματικά πυρά το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου -δηλαδή θα ολοκληρωθεί ανήμερα της εθνικής επετείου για την Ελλάδα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δύσκολος ο δρόμος της διπλωματίας. H Navtex έρχεται σε μία στιγμή που αναζητείται κοινή συνισταμένη για έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και ενώ το κλίμα «δυναμιτίστηκε» με την απόφαση για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με τον χάρτη με τις συντεταγμένες που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης χθες το βράδυ, η θαλάσσια περιοχή που δεσμεύει η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, των Ψαρών, της Εύβοιας και της Χίου.

Στον «αέρα» οι διερευνητικές επαφές

Καθίσταται σαφές, ότι ο νέος αυτός κύκλος προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας δυναμιτίζει το έστω και φαινομενικά καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και τελική κατεύθυνσή την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Ο Ερντογάν αιφνιδίασε, καθώς αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν θα επιδιδόταν σε μονομερείς ενέργειες στην περιοχή και θα έριχνε τους τόνους. Κι όμως παρότι έδειχνε να μικραίνει η απόσταση που τον χωρίζει από την Ευρώπη και τη Δύση, τράβηξε με την κίνησή του αυτή μία ακόμη διαχωριστική γραμμή και εγκατέλειψε το δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ