Νέα έρευνα: Όχι στην καθημερινή λήψη ασπιρίνης από υγιείς ηλικιωμένους

Μια νέα έρευνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι που είναι υγιείς δεν πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μια ασπιρίνη την ημέρα.

Η μελέτη που διενεργήθηκε σε ΗΠΑ και Αυστραλία τονίζει ότι ναι μεν τα οφέλη μετά από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο να είναι αποδεδειγμένα, όμως δεν υπάρχει κανένα όφελος  στους υγιείς άνω των 70, ενώ απεναντίας σε αυτούς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας πιθανούς θανατηφόρας εσωτερικής αιμορραγίας.

Οι ειδικοί χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα της έρευνας πολύ σημαντικά και προειδοποίησαν ενάντια στη καθημερινή λήψη της ασπιρίνης ως φαρμακευτική αγωγή.

Οι γιατροί χορηγούν ασπιρίνη μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, διότι το φάρμακο αραιώνει το αίμα και μειώνει τις πιθανότητες μιας ακόμα προσβολής.

Μερικοί εντελώς υγιείς άνθρωποι όμως, επιλέγουν από μόνοι τους να παίρνουν ασπιρίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενώ παράλληλα γίνονται συνέχεια έρευνες για να διαπιστωθεί αν τελικά η ασπιρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.