Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη προάγει και την καλή υγεία των οστών

Για δεκαετίες, η ασπιρίνη χαρακτηριζόταν ένα θαυματουργό φάρμακο. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί: Είναι αναλγητικό, μειώνει τον πυρετό, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα και μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι φθηνό, εύκολο στην παραγωγή και ευρέως διαθέσιμο χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει επίσης συνδέσει την ασπιρίνη με καλύτερη υγεία των οστών και χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών μετά από πτώσεις (που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, ειδικά στους ηλικιωμένους). Τώρα, μια νέα μελέτη εξετάζει πιο προσεκτικά το πιθανό όφελος για τα οστά.

Γιατί εξαρχής η ασπιρίνη είναι καλή για τα οστά;

Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι η ασπιρίνη θα είχε οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία των οστών ή στον κίνδυνο καταγμάτων. Αλλά μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την επιβίωση των κυττάρων του μυελού των οστών που εμπλέκονται στον σχηματισμό οστών. Μπορεί επίσης να αναστέλλει την λειτουργία κυττάρων που διασπούν τα οστά. Επιπλέον, με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει την αδυναμία και να βελτιώσει τη συνολική υγεία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες πτώσεις και κατάγματα οστών.

Μια ανασκόπηση πολλαπλών μελετών διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο κατάγματος κατά 17%. Αλλά οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν σε εκείνη την ανασκόπηση ήταν παρατηρητικές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσαν να δείξουν μόνο μια συσχτιέση μεταξύ της χρήσης ασπιρίνης και του χαμηλότερου κινδύνου κατάγματος. Τέτοιες μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η χρήση ασπιρίνης ήταν η πραγματική αιτία για την μείωση των καταγμάτων.

Απαιτούνται καλύτερες μελέτες για να αποδειχθεί ή να διαψευσθεί αυτή η πιθανότητα. Πριν λίγο καιρό δημοσιεύτηκε ακριβώς μία τέτοια και θέτει υπό αμφισβήτηση το εάν και κατά πόσον η ασπιρίνη έχει κάποια επίδραση στην υγεία των οστών.

Τι ακριβώς συνδέει την ασπιρίνη με την υγεία των οστών

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA. Είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή που διερευνά μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ασπιρίνης και του κινδύνου κατάγματος. Αυτός ο τύπος μελέτης είναι πιο ισχυρός από μια μελέτη παρατήρησης και μπορεί να βοηθήσει να αποδειχθεί εάν η χρήση ασπιρίνης έχει επίδραση στον κίνδυνο κατάγματος.

Σε σχεδόν 17.000 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ανατέθηκε τυχαία να λάβουν μια χαμηλή δόση ασπιρίνης (100 mg) ή ένα πανομοιότυπο εικονικό φάρμακο καθημερινά. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για κατάγματα ή σοβαρές πτώσεις σε διάστημα σχεδόν πέντε ετών. Ως σοβαρή πτώση ορίστηκε αυτή που οδήγησε σε επίσκεψη ή εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην μελέτη ήταν 74. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) ήταν γυναίκες και οι περισσότεροι λευκοί.

Οι ερευνητές βρήκαν τα εξής:

  • Σοβαρές πτώσεις και κατάγματα ήταν συχνές: τα παρουσίασαν το 8,6% όσων έλαβαν ασπιρίνη και το 9,5% όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο.
  • Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο κατάγματος μεταξύ των ομάδων ασπιρίνης και εικονικού φαρμάκου.
  • Οι χρήστες ασπιρίνης είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σοβαρών πτώσεων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίδραση της ασπιρίνης στην αραίωση του αίματος: ένας τραυματισμός που συνήθως θα προκαλούσε μόνο μικρούς μώλωπες ή αιμορραγία μπορεί να απαιτήσει ιατρική φροντίδα εάν το άτομο έπαιρνε ασπιρίνη.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μελέτες παρατήρησης, αυτά τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν την χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης για τη βελτίωση της υγείας των οστών ή για την μείωση των καταγμάτων που σχετίζονται με την πτώση.

Τι άλλο είναι σημαντικό να γνωρίζετε για την ασπιρίνη

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι η ασπιρίνη είναι μια ασφαλής θεραπεία, υπάρχουν μειονεκτήματα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι ενήλικες, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλότερου ποσοστού σοβαρών πτώσεων, όπως σημειώνεται σε αυτή τη νέα έρευνα. Επιπλέον:

  • Η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) αποτελούν κύρια αιτία ελκών στομάχου και γαστρεντερικής αιμορραγίας.
  • Οι αντιδράσεις στην ασπιρίνη μπορεί να είναι σοβαρές. Αυτές περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις και επιδείνωση αναπνευστικών καταστάσεων όπως η ιγμορίτιδα ή το άσθμα.
  • Η επίδραση της ασπιρίνης στην αραίωση του αίματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία σε ένα άτομο με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές (όπως η αιμορροφιλία) ή σε κάποιον που ήδη παίρνει άλλο αραιωτικό αίματος.
  • Η θεραπεία με ασπιρίνη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι δημοφιλής εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες και κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν τώρα ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη προληπτικά, παρά μόνο εάν έχουν υποστεί .εμφραγμα ή εγκεφαλικό ή έχουν άλλους σημαντικούς κινδύνους για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Συμπερασματικά

Παρά τη φήμη της ασπιρίνης ως “θαυματουργού” φαρμάκου, αυτή η τελευταία έρευνα είναι μια ακόμα υπενθύμιση ότι η ασπιρίνη δεν είναι καλή για όλους ή για κάθε πάθηση. Ακόμα και τα καλύτερα φάρμακα έχουν τους περιορισμούς τους. Και αυτή η νέα έρευνα είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πόσο κάποια φαινομενικά εντυπωσιακά αποτελέσματα από μελέτες παρατήρησης μπορεί να είναι αναξιόπιστα και μπορεί να μην επαληθευτούν από πιο ισχυρές μελέτες.

Αυτά πρέπει να τα έχετε υπόψη σας την επόμενη φορά που θα διαβάσετε ειδήσεις σχετικά με μια ιατρική θεραπεία, είτε πρόκειται για ένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είτε για ένα παλιό, “θαυματουργό” φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή που βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι φαρμάκων σας.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

Pin It on Pinterest