21°C80%

Νέα ένταση στο Αιγαίο με οπλισμένα τουρκικά F-16 και 17 παραβιάσεις

Αυξημένη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας καταγράφηκε στο Αιγαίο, με οκτώ αεροσκάφη να πραγματοποιούν συνολικά 10 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 17 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων σημειώθηκε και μία εμπλοκή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, ανεβάζοντας το επίπεδο έντασης στον αέρα.

Οπλισμένα F-16 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι τουρκικές κινήσεις εκδηλώθηκαν στο κεντρικό, στο νοτιοανατολικό και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Στην περιοχή πέταξε ένα ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16, το οποίο πραγματοποίησε μία παράβαση και δύο παραβιάσεις. Τα συγκεκριμένα μαχητικά φέρεται να ενεπλάκησαν με ελληνικά αεροσκάφη κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης.

Παράλληλα, πέντε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προχώρησαν σε οκτώ παραβάσεις και δέκα παραβιάσεις, ενώ αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου ATR-52 κατέγραψε μία παράβαση και πέντε παραβιάσεις.

Αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν

Τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν για την αναγνώριση των τουρκικών αεροσκαφών και ακολούθησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αναχαίτισης.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την πάγια πρακτική.

Αυξημένη δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες

Το νέο περιστατικό έρχεται σε συνέχεια της αυξημένης τουρκικής αεροπορικής παρουσίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο.

Η εμφάνιση οπλισμένων μαχητικών, η επαναλαμβανόμενη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η καταγραφή εμπλοκής με ελληνικές δυνάμεις επαναφέρουν την ένταση στο πεδίο, με την Αθήνα να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα, εφαρμόζοντας σε κάθε αντίστοιχο περιστατικό τις διαδικασίες επιτήρησης, αναγνώρισης και αναχαίτισης.

Pin It on Pinterest