Νέα ανακάλυψη ορόσημο για τη μάχη κατά του καρκίνου – «Εκπληκτικά τα αποτελέσματα, θα λειτουργήσει και στους ανθρώπους»

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταγραφεί αξιοσημείωτα βήματα για την παράταση του χρόνου ζωής. Μια πρόσφατη ανακάλυψη σηματοδοτεί ένα ακόμη «πολύ σημαντικό» ορόσημο σε αυτές τις προσπάθειες, αλλά και στη μάχη κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με το Εuronews Next, επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν ανακάλυψαν μια γενετική μετάλλαξη σε πειραματόζωα που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα κύτταρα που εξουδετερώνουν τα καρκίνο κατά δύο έως επτά φορές, παρατείνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής τους έως και 20%.

Θέλοντας να ενισχύσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής μελέτης τους, επανέλαβαν τα πειράματά τους σε μη γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα, στα οποία πραγματοποιήθηκε μια μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αίματος, με στόχο να «μεταφερθούν» οι εν λόγω ευεργετικές δυνατότητες.

Τα αποτελέσματα ήταν εξίσου επιτυχημένα και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cold Spring Harbor Protocols. Ο Τσε Κουν Σεν, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, έκανε λόγο για «πολύ σημαντικά» ευρήματα, υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσαν να έχουν πολύ θετικές και ριζικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

«Ελπίζω να περάσουμε σύντομα, στο εγγύς μέλλον, στην επόμενη φάση των ερευνών και εάν έχουμε θετικά αποτελέσματα, τότε θα μπορούσαμε να περάσουμε και στις κλινικές δοκιμές, πιθανώς τον επόμενο χρόνο ή μέχρι το τέλος αυτού του έτους», δήλωσε στο Euronews Next.

H «μαγική» πρωτεΐνη

Οι ερευνητές αρχικά εντόπισαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται KLF1, η οποία όταν τροποποιείται «διατηρεί όλα τα υγιή χαρακτηριστικά της νεαρής ηλικίας», δηλαδή «καλύτερη κινητική λειτουργία, βελτιωμένη μάθηση και μνήμη, αλλά και καλύτερα αντικαρκινικά κύτταρα», υπογράμμισε ο Σεν, προσθέτοντας ότι και οι τρίχες των ποντικιών που χρησιμοποιήθηκαν για τα πειράματα «ήταν επίσης πολύ πιο σκούρα και λαμπερά».

Επιπλέον, ένα από τα κρίσιμα σημάδια της γήρανσης, η ίνωση – μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ινώδης ιστού που οδηγεί σε εξασθενημένη λειτουργία των οργάνων – αποδείχθηκε πως περιορίζεται σημαντικά.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να «μεταφέρει» τα οφέλη του αμινοξέος KLF1 σε μη μεταλλαγμένα ποντίκια με μια απλή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Πρόκειται για μια τυπική θεραπευτική προσέγγιση για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του αίματος. Βασιζόμενοι στα επιτυχημένα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα του Σεν ευελπιστεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και να ενισχύσει τα κύτταρα που σκοτώνουν τον καρκίνο.  

«Μπορεί να λειτουργήσει σε όλους τους ανθρώπους»

Αν και η εξάλειψη του καρκίνου από μόνη της είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική, τα αποτελέσματα των ερευνών θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην παράταση της διάρκειας ζωής. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει στο παρελθόν πολλές γενετικές παραλλαγές που αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των ποντικών. Ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των παραλλαγών ωφελούσε αποκλειστικά τα θηλυκά ποντίκια και επιπλέον δεν υπήρχε κάποια γνωστή μέθοδος για τη μεταφορά αυτών των πλεονεκτημάτων από μεταλλαγμένα ποντίκια σε μη μεταλλαγμένα.

«Τα θηλυκά έχουν πάντα αυτού του είδους τα πλεονεκτήματα, αλλά σε αυτό το μοντέλο ποντικιού, δεν υπάρχει προκατάληψη φύλου», είπε ο Σέν. Και το πιο σημαντικό, προσθέτει, είναι πως στο παρελθόν «πολλά από τα ποντίκια παρουσίαζαν παρενέργειες, αλλά στα δικά μας ποντίκια δεν έχουμε δει καμία».

Οι έρευνες με το KLF1 αποδείχθηκαν επιτυχείς σε ποντίκια με διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο, υποδεικνύοντας ότι κανένα συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο δεν επηρέασε τα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, τα οφέλη από την έρευνα θα μπορούσαν να είναι καθολικά, υποδηλώνοντας πως ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ευρύτερος. «Πιστεύω ότι το μοντέλο μας πιθανότατα θα λειτουργήσει σε όλους τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Σεν.

Σημαίνει αυτό ότι οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών για την καταπολέμηση του καρκίνου μπορούν να πραγματοποιηθούν σύντομα σε ανθρώπους; διερωτάται το Euronews Next στο δημοσίευμά του. O Shen ελπίζει ότι αυτό θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα. «Νομίζω ότι από ηθική άποψη, πρέπει να ληφθεί μέριμνα, αλλά ναι, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», λέει ο Σεν, προσθέτοντας ότι ήδη εργάζονται για να αξιοποιήσουν τα ευρήματά τους για να ενισχύσουν τις θεραπείες για τον καρκίνο για τους ανθρώπους.

Pin It on Pinterest