Ναυτικό αποκλεισμό στα τουρκικά πλοία ανακοίνωσε η Αίγυπτος και η Λιβύη: «Θα τα βουλιάξουμε αν πλησιάσουν»

Ναυτικό αποκλεισμό επέβαλε ο στρατηγός Χαφτάρ μετά την παράδοση αντιπλοϊκών πυραύλων καθώς και άλλων όπλων από Αίγυπτο και Ιορδανία ως απάντηση στην πρωτοφανή κίνηση Ρ.Τ.Ερντογάν να στείλει για πρώτη φορά πλοίο με όπλα στις δυνάμεις των Αδερφών Μουσουλμάνων του GNA

Πιο αναλυτικά, οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ επέβαλαν ναυτικό αποκλεισμό στα λιμάνια της δυτικής Λιβύης. Η απόφαση λήφθηκε μετά την άφιξη σε λιμάνι της Τρίπολης πλοίου με τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά και αντιαρματικά που έστειλε η Τουρκία από το λιμάνι της Σαμψούντας.

«Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή του στρατού, Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, για την διακοπή των προμηθειών των δυνάμεων της δυτικής περιοχής, ο αρχηγός του Επιτελείου των ναυτικών δυνάμεων, ταγματάρχης Φαράι Μαχντάβι, αποφάσισε να κηρύξει σε καθεστώς ναυτικού αποκλεισμού τα λιμάνια της Λιβύης», αναφέρει σχετικό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι ναυτικές δυνάμεις του Λιβυκού Ναυτικού απείλησαν να βουλιάξουν όσα πλοία πλησιάζουν τα λιμάνια της δυτικής περιοχής και προέρχονται από την Τουρκία.

Καταπατώντας την απόφαση του ΟΗΕ για την απαγόρευση εξοπλισμού των αντιμαχόμενων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη η Τουρκία έστειλε στο λιμάνι της Τρίπολης με το φορτηγό πλοίο Amazon (IMO: 7702657) σημαία Μολδαβίας σημαντικό αριθμό οχημάτων τουρκικής κατασκευής Kirpi II MRAP τα οποία όπως φαίνεται και από την παραλλαγή που φέρουν προορίζονταν για τον τουρκικό Στρατό.

Οι τουρκικές αρχές παραπλάνησαν την χώρα μας δηλώνοντας πως προορισμός του πλοίου ήταν ο Λίβανος προκειμένου να περάσει από τα χωρικά μας ύδατα με κατεύθυνση τη Λιβύη.

Βαμμένα με παραλλαγή που χρησιμοποιείται από τον τουρκικό Στρατό, τα οχήματα MRAP BMC Kirpi II ήταν εξοπλισμένα με τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων. Εμφανίστηκαν να διαθέτουν συστήματα παρεμβολών ραδιοσυχνοτήτων που νωρίτερα είχαν εντοπιστεί να είναι τοποθετημένα σε οχήματα του τουρκικού Στρατού.

Μάλιστα ορισμένα από αυτά φέρουν σύστημα εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Εκτός από τα οχήματα αυτά η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων FIM-92 Stinger μαζί με 40 πυραύλους, αριθμό αντιαρματικών πυραύλων σοβιετικής κατασκευής και πληθώρα πυρομαχικών.

Η απάντηση της Αλ-Σίσι αλλά και της Ιορδανίας ήταν άμεση στο πολεμικό μήνυμα Ρ.Τ.Ερντογάν σε ΗΑΕ-Αίγυπτο και Γαλλία. Η Αίγυπτος έστειλε και αυτή με τη σειρά της αντιαρματικούς πυραύλους Κοrnet, αντιαεροπορικούς αλλά και UAV τα οποία επιχειρούν για λογαριασμό των δυνάμεων του Χ.Χαφτάρ.