Το σπάνιας ομορφιάς φαράγγι της Αντιλόπης στη γη των Ινδιάνων Navajo [φωτό, βίντεο]

Το σπάνιας ομορφιάς φαράγγι της Αντιλόπης βρίσκεται στην γη των Ινδιάνων Navajo, στην περιοχή Page της Αριζόνας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια του κόσμου, ενώ έχει ονομαστεί και «ο τόπος όπου το νερό τρέχει μέσα από τους βράχους» και αυτό αποτελεί και μια ερμηνεία για τη δημιουργία του, καθώς όπως λένε σχηματίστηκε από μια ξαφνική πλημμύρα και με το πέρασμα των χρόνων οι άκρες του λειάνθηκαν.

Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του φαραγγιού που το κάνει και μοναδικό είναι τα στενά, κυματιστά κενά μεταξύ των πετρωμάτων που δημιουργούν ζωηρά σχέδια, καθώς το φως του ήλιου περνά μέσα τους. Οι ακτίνες του ήλιου δίνουν ένα μοναδικό χρώμα και ένταση σε όλες τις χρωματικές αποχρώσεις του τοπίου.

Ιδιαίτερα μάλιστα τις μεσημεριανές ώρες το θέαμα είναι μοναδικό δίνοντας ένα κόκκινο χρώμα στα βράχια και αξίζει ο επισκέπτης να υπομείνει τις υψηλές θερμοκρασίες για να το θαυμάσει.

Οι γεωλογικοί σχηματισμοί του φαραγγιού σε συνδυασμό με τα χρώματα και το φως του ήλιου δημιουργούν εικόνες που δεν θα συναντήσει κάποιος σε άλλο φαράγγι του κόσμου και γι’ αυτό το λόγο το φαράγγι της Αντιλόπης σπάει τα ρεκόρ επισκεψιμότητας κάθε χρόνο στην Αμερική με τους επισκέπτες να μιλούν για μια μοναδική εμπειρία. Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες αλλά και φωτογράφους που φτάνουν στην περιοχή για να απαθανατίσουν τις εκπληκτικές εικόνες, αν και η φωτογράφηση είναι δύσκολη λόγω της αντανάκλασης του ήλιου.

Το φαράγγι είναι προσβάσιμο για περιηγήσεις από το 1997 και γίνεται πάντα από οδηγούς γιατί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν ξεσπάσουν ξαφνικές πλημμύρες.

Στις 12 Αυγούστου του 1997, μάλιστα, έντεκα τουρίστες, μεταξύ των οποίων επτά από τη Γαλλία, ένας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας από τη Σουηδία και δύο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώθηκαν στο φαράγγι της Αντιλόπης από μια ξαφνική πλημμύρα.

Το νερό της βροχής ιδιαίτερα κατά την εποχή των μουσώνων τρέχει στη λεκάνη του φαραγγιού παρασύροντας την άμμο μέσα από τα στενά περάσματα. Με το πέρασμα του χρόνου αυτή η διαδικασία προκαλεί μεγαλύτερη διάβρωση στις διόδους του φαραγγιού και εξομαλύνει τις άκρες με τέτοιο τρόπο ώστε δημιουργεί αυτό το σχήμα «ροής» στα βράχια. Μια πλημμύρα τον Οκτώβριο του 2006 διήρκεσε 36 ώρες και προκάλεσε τέτοιο πρόβλημα ώστε το φαράγγι της Αντιλόπης έκλεισε για πέντε ολόκληρους μήνες.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες…

Antelope-Canyon-2Antelope-Canyon-4antelope-canyons-high-resolution-imageantelope_canyon_magical_and_unseen_night_by_alierturk-d8879yfarizona-page-antelope-canyondownload-(4)imagesUSA_Antelope-Canyon

Pin It on Pinterest

Share This