Ναυάγιο στη Ρόδο: «Ούτε ατύχημα ούτε δυστύχημα, ήταν ένα στυγερό έγκλημα στο Αιγαίο» – Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη ένα πλήγμα στην αξιοπιστία των ανακοινώσεων του Λιμενικού Σώματος για τις συνθήκες θανατηφόρων ναυαγίων στο Αιγαίο με θύματα πρόσφυγες και του συνηθισμένου πλέον αφηγήματος για «επικίνδυνες μανούβρες διακινητών» που φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για θαλάσσιες συγκρούσεις με τα περιπολικά της ακτοφυλακής αποτελούν μαρτυρίες που επικαλείται η οργάνωση «Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων» για το πολύνεκρο ναυάγιο της Ρόδου. Εκεί όπου οκτώ άνθρωποι διαμελίστηκαν ανάμεσα στις προπέλες σκάφους του Λιμενικού και πιθανόν του ταχύπλοου των διακινητών, όταν τα δύο σκάφη συγκρούστηκαν σε συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε η οργάνωση και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Λιμενικού, το περιπολικό φέρεται να έχει την πλήρη ευθύνη του θανατηφόρου ναυαγίου, αφού το σκάφος του Λιμενικού τούς εμβόλισε και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση!

«Το σκάφος μας με 25 πρόσφυγες ξεκίνησε από τα παράλια του Μπόντρουμ της Τουρκίας κατά τις 7.20 το πρωί της 20ής Δεκεμβρίου. Ηταν μια ηλιόλουστη ημέρα. Γύρω στις 9.30 ή 10 το πρωί, ενώ ήμασταν πολύ κοντά στο ελληνικό νησί (Ρόδος), ξαφνικά εμφανίστηκαν δύο σκάφη του Λιμενικού από πίσω μας. Το ένα με μεγάλη ταχύτητα πλησίασε από την αριστερή πλευρά και μας εμβόλισε χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς να καταλάβουμε τι γίνεται. Ολα συνέβησαν μέσα σε δευτερόλεπτα, λιγότερο από ένα λεπτό. Το σκάφος του Λιμενικού ανέβηκε κυριολεκτικά πάνω μας, στο μπροστινό μέρος της βάρκας όπου κάθονταν 12-15 άτομα. Οταν συνήλθα, αντίκρισα ανθρώπους να επιπλέουν νεκροί στο νερό. Μια γυναίκα δεν είχε κεφάλι. Το άλλο σκάφος του Λιμενικού ήταν πιο μακριά και απλώς μας κοιτούσε», περιγράφει επιβάτης της βάρκας που έχασε συγγενικό του πρόσωπο στο συμβάν.

«Αυτή η μαρτυρία φωτίζει τις βάρβαρες συνθήκες της τραγωδίας. Οι επιζώντες καταγγέλλουν ότι το περιστατικό δεν ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος ή δυστυχήματος, αλλά στυγερού εγκλήματος. Απαιτείται άμεση εξονυχιστική έρευνα και απόδοση ευθυνών», σχολιάζει η οργάνωση, θέτοντας και μια σειρά ερωτημάτων και αιτημάτων που αφορούν τον εντοπισμό του 4χρονου παιδιού που επισήμως αγνοείται, τη διευκόλυνση των επιζώντων να επισκεφθούν τις σορούς των αγαπημένων τους προσώπων για αναγνώριση, μιας και ακόμα είναι σε ισχύ σχετική απαγόρευση, τη διευκόλυνση συγγενών θυμάτων για τον επαναπατρισμό των σορών και, τέλος, την άμεση διερεύνηση των πραγματικών συνθηκών του δυστυχήματος.

Κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα αυτό κατέθεσε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Ψυχογιού. Στο σχετικό κείμενο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, επικαλούμενοι τις παραπάνω μαρτυρίες, χαρακτηρίζουν «βαθύτατα ανησυχητικό» το περιστατικό, που «έρχεται να εντείνει την ανησυχία για τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται η διασυνοριακή διαδικασία».

Παράλληλα θέτει και τα εξής ερωτήματα:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί από το υπουργείο για τον εντοπισμό του αγνοούμενου παιδιού και ποια στήριξη παρέχεται στους γονείς της, ιδίως στη μητέρα της, η οποία νοσηλεύεται με σοβαρούς τραυματισμούς; Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για τη διασφάλιση μιας διαφανούς, ανεξάρτητης και ενδελεχούς έρευνας αυτής της τραγωδίας που θα εγγυηθεί ότι θα υπάρξει λογοδοσία αν προκύψουν ευθύνες; Σε ποιες άμεσες κινήσεις θα προχωρήσουν, ώστε να δουν οι επιζήσαντες τις σορούς των ανθρώπων τους που έχασαν και να προχωρήσει ο επαναπατρισμός των σορών, όπως ζητούν οι οικογένειες;

Πηγή: efsyn

Pin It on Pinterest