ΝΑΤΟ: Η Σουηδία είναι και επίσημα το 32ο μέλος του

ΟΓενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενημέρωσε ότι η Σουηδία προσκλήθηκε επίσημα να ενταχθεί στη Συμμαχία, αφότου όλα τα κράτη-μέλη αποδέχθηκαν το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας. Με τη σειρά της, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας, Έμπα Μπους, ανακοίνωσε ότι η Σουηδία επισήμως αποδέχεται.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να παραδώσει την τελική τεκμηρίωση, ενώ η τελετή της επίσημης εισδοχής της Σουηδίας θα τελεστεί αργότερα μέσα στην ημέρα. «Το να έχουμε τη Σουηδία ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους μας ακόμη πιο ασφαλείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι ενστάσεις Τουρκίας και Ουγγαρίας

Τα εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας άρθηκαν καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι με τα αμερικανικά F-16 εξασφάλισε αυτό που ήθελε και είπε το «ναι», ενώ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, συμφώνησε τελικά στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη συμμαχία, έχοντας εξασφαλίσει μαχητικά αεροσκάφη από τη Σουηδία. Οι δύο παραπάνω χώρες, Τουρκία και Ουγγαρία ήταν και οι μοναδικές που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις.

Για το ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας – η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χλμ. με τη Ρωσία – είναι η πιο σημαντική επέκταση εδώ και δεκαετίες. Είναι επίσης ένα πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας.

Τι προσφέρει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ και τι κερδίζει από εκείνο

Η Σουηδία θα επωφεληθεί από την κοινή αμυντική εγγύηση της συμμαχίας, σύμφωνα με την οποία μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση εναντίον όλων: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο όπως δεν είναι όπως θα θέλαμε μερικές φορές», είπε ο Κρίστερσον αφού η Ουγγαρία έγινε το τελευταίο μέλος του ΝΑΤΟ που επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας πριν από μία περασμένη εβδομάδα.

Η Σουηδία προσθέτει υποβρύχια αιχμής και έναν αρκετά μεγάλο στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen εγχώριας παραγωγής στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και θα αποτελούσε κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ του Ατλαντικού και της Βαλτικής.

Η Ρωσία απείλησε να λάβει απροσδιόριστα «πολιτικά και στρατιωτικοτεχνικά αντίμετρα» ως απάντηση στην κίνηση της Σουηδίας.

Σουηδία: Η αλλαγή του δόγματος ουδετερότητας

Ενώ η Στοκχόλμη πλησιάζει όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ένταξη σηματοδοτεί μια σαφή ρήξη με το παρελθόν, όταν για περισσότερα από 200 χρόνια, η Σουηδία απέφευγε τις στρατιωτικές συμμαχίες και υιοθέτησε μια ουδέτερη στάση σε περιόδους πολέμου.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχτισε διεθνή φήμη ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, οι διαδοχικές κυβερνήσεις μείωσαν τις στρατιωτικές δαπάνες.

Μόλις το 2021, ο υπουργός Άμυνας της είχε απορρίψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρόλα αύτα όμως η τότε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, μαζί με τη γειτονική Φινλανδία, υπέβαλαν αίτηση ένταξης λίγους μήνες αργότερα.

Πηγή: tovima.gr

Pin It on Pinterest