Έχει πλάτος 40 έως 100 μέτρα
Ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς αστεροειδής θα μπορούσε να απειλήσει τη Γη το 2032. Η NASA και η ESA έχουν ήδη ενεργοποιήσει ομάδες αντιμετώπισης για να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα. Οι οργανισμοί αυτοί εργάζονται για να αναλύσουν τους κινδύνους και να αναπτύξουν στρατηγικές για την προστασία της Γης από μια πιθανή πρόσκρουση.
Έχει πλάτος 40 έως 100 μέτρα και κατευθύνεται προς τη Γη. Ο αστεροειδής 2024 YR4 ανακαλύφθηκε στα τέλη του έτους με το τηλεσκόπιο ATLAS στο Ρίο Χουρτάδο της Χιλής. Το Γραφείο Πλανητικής Άμυνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ( ESA ) παρακολουθεί τώρα τον αστεροειδή που βρίσκεται κοντά στη Γη. Δεν είναι εντελώς αδύνατο να χτυπήσει τη Γη. «Ο αστεροειδής 2024 YR4 έχει σχεδόν 99 τοις εκατό πιθανότητες να περάσει με ασφάλεια από τη Γη στις 22 Δεκεμβρίου 2032, αλλά μια πιθανή σύγκρουση δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί εντελώς», εξήγησε η ESA.Οι αστεροειδείς φαίνονται τόσο όμορφοι στο διάστημα, αλλά αν χτυπήσουν τη Γη σε πλάτος περίπου 40 έως 100 μέτρων, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν άβολα: ESA
Αστεροειδής με τον μεγαλύτερο κίνδυνο
Η διαστημική υπηρεσία τοποθέτησε τον αστεροειδή στην κορυφή του καταλόγου των αστεροειδών κινδύνων της ESA. Από τις αρχές Ιανουαρίου, οι αστρονόμοι διεξάγουν κατά προτεραιότητα παρατηρήσεις παρακολούθησης με τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε πού ακριβώς στη Γη θα μπορούσε να συμβεί μια πιθανή σύγκρουση», δήλωσε η ESA. Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι κατά μήκος του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, της βόρειας Νότιας Αμερικής, του Ατλαντικού Ωκεανού, της Νότιας Ασίας και της Αραβικής Θάλασσας.
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την πλανητική άμυνα δήλωσε η ESA: «Δύο διεθνείς ομάδες αστεροειδών που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ – το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών (IAWN) και η Συμβουλευτική Ομάδα Διαστημικών Αποστολών (SMPAG) – εξετάζουν επί του παρόντος τα επόμενα βήματά τους».
Εξώθηση αστεροειδών από την τροχιά
Το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) επεσήμανε στο δίκτυο «Bluesky» πόσο «σημαντικά είναι τα έργα άμυνας αστεροειδών». Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της αποστολής DART της NASA, ένας μικρός αστεροειδής «σπρώχτηκε» από την τροχιά του ως δοκιμή. Το σκάφος Hera της ESA θα εξετάσει τώρα τον σημερινό αστεροειδή πιο προσεκτικά «επί τόπου».
Πιθανότητα σύγκρουσης εξακολουθεί να είναι χαμηλή
Παρόλο που οι προετοιμασίες για την πλανητική άμυνα έχουν ξεκινήσει και ο αστεροειδής βρίσκεται σήμερα στην κορυφή του καταλόγου των επικίνδυνων αντικειμένων, η ESA εκτιμά ότι μια σύγκρουση είναι σχετικά απίθανη. Ανεβάζει την πιθανότητα το ουράνιο σώμα να χτυπήσει τη Γη στο 1,2%. Το αποτέλεσμα αυτό συνάδει με τις ανεξάρτητες εκτιμήσεις του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων Κοντινής Γης (CNEOS) και του NEODyS της NASA.
Η έγκαιρη αντίδραση είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα
Παρ’ όλα αυτά, η ανακάλυψη του αστεροειδούς έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικά επικίνδυνος. Τα πρώτα βήματα για τον μετριασμό του κινδύνου βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η έγκαιρη αντίδραση είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των πιθανών ζημιών. Η κατάσταση αυτή μας υπενθυμίζει τη σημασία της στενής παρακολούθησης των ουράνιων σωμάτων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη μας και της προετοιμασίας για πιθανές απειλές.
Η ESA και η NASA προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για την τροχιά των αστεριών
Επί του παρόντος, η ESA και η NASA προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για το μέγεθος και την τροχιά του αστεροειδούς. Η τροχιά του αστεροειδούς είναι έκκεντρη, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον ακριβή προσδιορισμό της τροχιάς του. Προς το παρόν απομακρύνεται από τη Γη σε μια σχεδόν ευθεία γραμμή, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό της ακριβούς τροχιάς του μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο καμπυλώνεται η τροχιά του με την πάροδο του χρόνου.
Η καλύτερη τεχνολογία ανακαλύπτει περισσότερα ουράνια σώματα
Ωστόσο, η ESA βάζει τα γεγονότα σε μια προοπτική παρά τις προετοιμασίες που έχουν ξεκινήσει. «Καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία μας για την παρακολούθηση των αστεροειδών, είναι πιθανό να ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα αντικείμενα που πετούν κοντά στη Γη και τα οποία θα μας είχαν διαφύγει στο παρελθόν», εξηγεί. Ο αστεροειδής 2024 YR4 κατατάσσεται πλέον στο επίπεδο 3 της κλίμακας κινδύνου πρόσκρουσης του Τορίνο. Σύμφωνα με την ESA, είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι «η πιθανότητα πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς συχνά αυξάνεται αρχικά πριν μειωθεί γρήγορα στο μηδέν μετά από περαιτέρω παρατηρήσεις».
Αστεροειδής θα εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο της Γης
Τους επόμενους μήνες, ο αστεροειδής μπορεί σταδιακά να εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο της Γης, σύμφωνα με την ESA, «πριν μπορέσουμε να αποκλείσουμε εντελώς την πιθανότητα σύγκρουσης το 2032». Σε αυτή την περίπτωση, το ουράνιο σώμα θα παραμείνει πιθανότατα στη λίστα κινδύνου της ESA μέχρι να μπορέσει να παρατηρηθεί ξανά το 2028.