Eπιτέλους το ΠΝ αποκτά ξανά Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και μάλιστα “ελληνικά”!

Eγκρίθηκε επιτέλους, από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ το πρόγραμμα αναβάθμισης των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B/C και σε επτά χρόνια από σήμερα όλα τα αεροσκάφη θα έχουν αναβαθμιστεί και θα έχουν λάβει πιστοποιητικά επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενώ έξι μήνες από σήμερα τα δύο πρώτα P-3B, θα πετάξουν και πάλι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από πρόγραμμα συντήρης και ανάκτησης της πτητικής τους ικανότητας που θα εκτλέσει η ΕΑΒ.

Συνολικά το πρόγραμμα γενικής επισκευής και εκσυγχρονισμού, συναφούς εξοπλισμού, ανταλλακτικών, υπηρεσιών εκπαίδευσης και λογιστικής υποστήριξης θα κοστίσει μέχρι 500 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (394,68 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) αναρτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, στη δικτυακή πύλη της υπηρεσίας αμυντικής συνεργασίας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και η αποπληρωμή του θα γίνει μέσω FMS.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν αναφέρει την ουσία του προγράμματος, πέρα από το γεγονός ότι επιτέλους η χώρα θα αποκτήσει και πάλι αεροσκάφη ναυτική συνεργασίας έξι χρόνια μετά την άνευ λόγου και αιτίας καθήλωσής τους το 2009 με μόλις 12.000 ώρες πτήσης (είχαν παραληφθεί με 0 ώρες το 1993: Οτι όλες οι εργασίες θα εκτελεστούν εντός Ελλάδος και ότι η “καρδιά” του προγράμματος εκσυγχρονισμού το σύστημα αποστολής και διαχείρισης μάχης (MIMS: Mission Integration and Management Systems) θα είναι ανάπτυξης και κατασκευής ελληνικής εταιρείας με ότι αυτό συνεπάγεται στην απόκτηση αυτάρκειας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα κρίσιμο σύστημα.

Ηδη το συγκεκριμένο MIMS έχει πωληθεί και λειτουργεί άψογα στα αεροσκάφη ναυτικής συνεργαίας, ενός ιδιαίτερα απαιτητικού Ναυτικού, αυτό της Σιγκαπούρης.

Το όλο πρόγραμμα περιλαμβάνει δομικό εκσυγχρονισμό μέσης ζωής (MLU: Mid-Life Upgrade), κατανεμημένη σε φάσεις εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση (PDM: Phased Depot Maintenance), την εγκατάσταση και ολοκλήρωση συστημάτων αποστολής και διαχείρισης (MIMS: Mission Integration and Management Systems) και την τοποθέτηση νέων ηλεκτρονικών πτήσης.

Οι συλλογές του δομικού εκσυγχρονισμού μέσης ζωής θα επεκτείνουν το επιχειρησιακό βίο κατά 15.000 ώρες πτήσης, ενώ στην πώληση περιλαμβάνονται ανταλλακτικά και υλικά επισκευής, εξοπλισμός υποστήριξης, επιχειρησιακή και τεχνική βιβλιογραφία, υπηρεσίες εκπαίδευσης προσωπικού και υλικά εκπαίδευσης, υπηρεσίες λογιστικής, μηχανολογικής και τεχνικής υποστήριξης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον ανάδοχο, καθώς και υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης και διαχείρισης του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 30 Ιουλίου 2014 εγκρίθηκε, μαζί με άλλα 41 προγράμματα, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής-ΕΜΖ και αναβάθμιση / ολοκλήρωση νέων επιχειρησιακών συστημάτων για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση έως πέντε αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ».

Να σημειώσουμε κάτι: Το όλο πρόγραμμα αποδεικνύει ότι στην άμυνα, όταν η απειλή είναι υπαρκτή και ισχυροποιείται συνεχώς, η αναβολή στην λήψη αποφάσεων, όπως σε αυτό πρόγραμμα των ΑΦΝΣ για το οποίο έπρεπε να είχαν ληφθεί αποφάσεις το αργότερο μέχρι το 2009, σημαίνει ότι θα είσαι “γυμνός” για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό υπονομεύει καίρια την δυνατότητα αποτελεσμεσματικής άμυνας της χώρας.

Οι πολιτικοί μετά από κάθε ήττα της χώρας, όπως συνέβη το 1974 και το 1996 στα Ιμια, δικαιολογούνται ότι “Δεν ήταν έτοιμες οι Ενοπλες Δυνάμεις για να πολεμήσουν” και την ίδια στιγμή διαπράττουν εγκλήματα αυτοαφοπλισμού που υπονομεύουν την ασφάλειά της. Υπήρξαν πολλά περισταταικά από το 2009 που δεν ήρθαν στην δημοσιότητα και τα οποία θα είχαν αποφευχθεί, αν υπηρετούσαν έστω στην παλαιά διαμόρφωσή τους τα Ρ-3Β στο Αιγαίο και της Ανατολική Μεσόγειο.

Απλά να σημειώσουμε ότι τα τουρκικά υποβρύχια “αλωνίζουν” ανεξέλεγκτα σε μία έκταση από το Κρητικό Πέλαγος μέχρι την Κύπρο, καθώς δεν υπάρχουν “ούτε μάτια ούτε αυτιά” στον αέρα που να μπορούν να τα εντοπίσουν.

Τώρα, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση θα διαρκέσουν επτά χρόνια. Που σημαίνει ότι μέχρει το 2021 στην καλύτερη περίπτωση δεν θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η στοιχειώδης κάλυψη του ελλαδικού χώρου, αλλά και της Α.Μεσογείου. Είναι ένα χρονικό διάστημα που πολλά θα κριθούν για την Ελλάδα. Θα πετάξουν τουλάχιστον τα Ρ-3Β στην παλιά τους διμαόρφωση. Κάτι είναι και αυτό, αλλά όχι αρκετό…

Πάντως ήδη το ΠΝ συζητά για την τοποθέτηση “ενδιάμεσου” εξοπλισμού εκτέλεσης αποστολής στα Ρ-3Β που θα πετούν, προκειμένου να μπορούν να εκτελούν αποτελεσματικότερα τη αποστολή τους.

Τμήμα ειδήσεων defencene.gr

Pin It on Pinterest