Ν.Σύψας για το άνοιγμα των σχολείων: «Δεν γίνεται να αποφύγουμε τα κρούσματα κορωνοϊού»

Ο Νίκος Σύψας εμφανίστηκε σίγουρος για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία, μετά το άνοιγμά τους, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. Όπως παραδέχθηκε: «Σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ανοίγουμε τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Απόλυτοι δεν μπορούμε να είμαστε, αλλά πιστεύω ότι τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια και γιατί πρέπει να ανοίξουν. Είναι προτεραιότητα του κράτους. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μηδενικά κρούσματα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων, παρά μόνο τάξεων. Θα προχωρήσουμε σε ιχνηλατήσεις κι όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού COVID-19».

Αν και επεσήμανε πως η κατάσταση δεν έχει βγει εκτός ελέγχου, πρόσθεσε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή: «Πλέον, επειδή επιστρέφουν οι παραθεριστές, που σημαίνει ότι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, εάν δεν προσέξουν θα διασπείρουν τον ιό. Βλέπουμε να ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας και για αυτό έχουμε τη διασπορά σε γηροκομεία και δομές.

Έχουμε σταθερό αριθμό κρουσμάτων, από 100 έως 300 ημερησίως, δεν έχουμε ευτυχώς αυτό που φοβόμασταν, δηλαδή να έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η επήρεια του Δεκαπενταύγουστου δεν ήταν μεγάλη, περάσαμε το σκόπελο του δύσκολου Αυγούστου και μπαίνουμε στο εξίσου δύσκολο φθινόπωρο».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Αυτόν το χειμώνα, όταν έχουμε κάποιον με αναπνευστικό πρόβλημα, θα τον ελέγχουμε και για την εποχική γρίπη και για τον κορωνοϊό. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από τον προηγούμενο Μάρτιο, το ΕΣΥ, οι πολίτες, όλοι μας. Αναμένουμε και το τρίτο “κύμα” και θα το αντιμετωπίσουμε καλύτερα».

Αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο Νίκος Σύψας αρκέστηκε να τονίσει: «Δεν έχουμε κανένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα κι ασφάλεια μέσω κλινικών μελετών. Τέλη Οκτωβρίου θα ξέρουμε ποια “δουλεύουν” και ποια όχι. Έχουμε παραγγείλει πολλά εμβόλια από την Οξφόρδη, ελπίζω να δουλέψει εκείνο το εμβόλιο. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ευπαθείς ομάδες, τα σώματα ασφαλείας κ.τ.λ.».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ